Stadsdekkend wifi-netwerk in Groningen

Gisteren heeft de stichting Draadloos Groningen een contract getekend met Unwired Holding voor de aanleg van een stadsbreed wifi-netwerk. In oktober moet het netwerk in de binnenstad in de lucht zijn. In 2011 moet de hele stad toegang hebben tot het draadloze netwerk.

Sinds 2006 is de stichting, een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en de gemeente, bezig met het project. Nadat vorig jaar een succesvol pilotproject heeft gelopen, is de Europese aanbesteding van het project gestart. Deze is nu dus gegund aan Unwired.

De drie initiatiefnemers nemen de komende drie jaar voor drie miljoen euro draadloze diensten af van van het bedrijf. Daarnaast mag het bedrijf diensten aanbieden aan particulieren en andere bedrijven. Dankzij deze investering kan het project succesvol starten.

Unwired is zelf verantwoordelijk voor het bedrijfsmodel. Unwired moet zelf zorgen dat het voldoende inkomsten genereert naast de drie miljoen die de initiators in het project steken. Robert Janz, directeur van Draadloos Groningen, denkt dat hier voldoende doelgroepen en mogelijkheden voor zijn.

Met dank aan Albert86 voor de submit.