Hoop helpt tegen depressie

Het gebruik van antidepressiva in Nederland is de laatste jaren enorm toegenomen. Een nieuw onderzoek dat in de Verenigde Staten werd uitgevoerd, laat echter zien dat er ook een andere manier is om depressieve gevoelens te bestrijden: hooptherapie.

Jennifer Cheavens, werkzaam aan de Ohio Universiteit in de Verenigde Staten, heeft diverse onderzoeken gedaan naar depressies. Een van haar onderzoeken richtte zich op mensen uit de naaste omgeving van depressieve mensen. Vaak blijken deze mensen, als gevolg van de depressieve gedachten van de zieke, zelf ook vatbaar te zijn voor negatieve gedachten en gevoelens. Maar, zo ontdekte Cheavens, wanneer de verzorger hoopvol gestemd is, blijkt hij veel minder vatbaar te zijn voor depressie.

Op basis van deze ontdekking heeft Cheavens verder onderzoek gedaan. Eerst stelde ze een definitie van hoop vast: weten wat je wilt bereiken in het leven én het verlangen hebben dat ook werkelijk te laten gebeuren. Met deze definitie ging ze aan de slag met mensen die negatief over zichzelf en hun leven dachten. Zij waren dus nog niet depressief, maar daar wel vatbaar voor.

Cheavens liet een deel van deze groep mensen wekelijks bij elkaar komen. Tijdens deze bijeenkomsten werden ze getraind in vaardigheden gerelateerd aan hoop: het bepalen van doelen, manieren om die doelen te bereiken en manieren om zichzelf te motiveren. Na verloop van tijd bleek dat deze groep mensen veel minder depressieve symptomen had dan de groep die geen bijeenkomsten had gevolgd. 'Mensen kunnen dus zelf 'hoop' ontwikkelen, ook als ze dat van nature niet hebben,' vertelt Cheavens. Volgens de onderzoekster biedt dit gegeven dan ook veel hoop voor de toekomst van de talloze mensen die gebukt gaan onder depressieve gedachten.

Meer over antidepressiva; Alles over depressies

Door: DAG / Mariska Tjoelker


Hoop houdt depressie buiten de deur  (foto: DAG)