FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 augustus 2008

Parijs wil elektrische stoel verbieden

Eind deze maand zou de kermis van Parijs een nieuwe kermisattractie bevatten. Een nep-elektrische stoel zou namelijk de kermis in de Franse hoofdstad opleuken. De burgemeester van de metropool wil daar nu echter een stokje voor steken.

De burgervader vindt de stoel van slechte smaak getuigen. Hij is niet de enige die die mening is toegedaan, want eerder werd de macabere attractie al gesloten in het zuid-Franse Fréjus. Ook zijn Milaanse collega sloot al de deuren van de attractie.

Op de bewuste elektrische stoel zit een latex pop. Tijdens het voltrekken van het vonnis schreeuwt de pop moord en brand en maakt spastische bewegingen, Na de executie beginnen de schoenen te roken en valt het hoofd van de pop op de grond.

De stoeleigenaar, een veertigjarige kermisexploitant verdedigt zijn attractie. Hij kocht de stoel voor tienduizend dollar in de Verenigde Staten. "Het is gewoon iets om de mensen te doen lachen. Men moet er vooral geen verheerlijking van de doodstraf in zien", verklaart hij.


In deze stoel zit men niet fijn

Uitslagen oefenduels 23 augustus

In augustus wordt er weer gevoetbald in de Eredivisie. Als voorbereiding daarop spelen veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

ThuisUitUitslag
Willem II
Messoudi
Rayo Vallecano (Spa) 1-0
VV Capelle NEC
Janssen, Tshibamba
0-2
Germania De Graafschap
De Ridder (2), Den Ouden, Van den Ouweland
0-4
Osasuna (Spa)
Juanfran, Plasil, Font, Portillo
Vitesse 4-0
Getafe (Spa) FC Volendam 3-0
Celta de Vigo (Spa)
David (3), Ghilas
Sparta Rotterdam
Rose, John
4-2
Tenerife (Spa)
Nino, Juanma, Luna
Roda JC 3-0

Verbeek boos over slechte staat veld

Gert-Jan Verbeek was na afloop van het verloren duel om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (2-0) ontevreden over de staat van het veld. De trainer van Feyenoord haalde uit naar de Nederlandse voetbalbond (KNVB), omdat zij het duel in de Amsterdam ArenA lieten spelen.

"Als de voetbalbond deze wedstrijd serieus neemt, moeten ze ervoor zorgen dat de grasmat in orde is. Volgens mij huren ze het stadion voor dit soort wedstrijden. Dan mag de KNVB niet accepteren dat het gras zo lang is. De spelers gleden daardoor continu uit", foeterde een boze Verbeek.

Een woordvoerder van de KNVB reageerde met de woorden: "We laten ons adviseren door de grasexperts van de ArenA. Dat zijn dezelfde mensen die ook het gras verzorgen rond wedstrijden van Ajax en het Nederlands elftal."

Shevchenko terug naar AC Milan

Andrei Shevchenko keert terug naar zijn oude werkgever AC Milan. Chelsea, de huidige club van de aanvaller, en de Italianen hebben dit op hun websites laten weten. De speler stond de afgelopen twee jaar onder contract bij de club uit Londen.

In de zeven jaar daarvoor was Shevchenko ook al actief voor AC Milan. In 2006 koos de Oekraïner ervoor om naar Engeland te verkassen en daar zijn geluk te beproeven. De gigantische afkoopsom, een slordige 45 miljoen euro, heeft de aanvaller nooit waar kunnen maken.

In zijn periode bij Chelsea speelde Shevchenko 37 wedstrijden en trof slechts negen keer doel. Hiermee verloor de speler zijn status als topspits al snel.

Drie dagen geleden had het er nog alle schijn van dat de transfer niet door zou gaan, maar Chelsea en AC Milan bereikten toch een compromis. Adriano Galliani, directeur van de Italianen, legde uit hoe dat tot stand kwam. "Na een serie telefoongesprekken zijn we tot een akkoord met Chelsea gekomen. We zijn erin geslaagd de speler terug te halen die de meeste goals heeft gemaakt in ons shirt in de laatste vijftig jaar."

Sneeuw in de zomer in Oostenrijk

Veel zomergasten in Oostenrijk zijn vandaag overvallen door winterse sneeuwbuien. De sneeuw viel uitzonderlijk vroeg dit jaar, aldus het Oostenrijkse persbureau APA.

Op de alpenweg van Salzburg naar Karinthië over de berg Grossglockner viel zoveel sneeuw dat die alleen nog begaanbaar was voor auto's met sneeuwkettingen. Volgens het persbureau zijn meerdere auto's vast komen te zitten in de sneeuw.

Voetbal: Uitslag Johan Cruijff Schaal

PSV heeft zojuist de Johan Cruijff Schaal gewonnen, de wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar van vorig seizoen. De Eindhovenaren wonnen met 2-0 van Feyenoord.

In de eerste helft waren beide ploegen van goede wil, maar echt grote kansen kwamen daar niet uit voort. PSV'ers Amrabat en Afellay bezorgden de verdedigers van Feyenoord af en toe wel wat werk, maar ze liepen vast of kregen geen steun van hun medespelers. Bij Feyenoord waren er schoten van Landzaat en Btuins. Aanvallen over de flanken liepen steeds vast. Het kwam wel tot een voorzet maar PSV-keeper Isaksson greep overtuigend in.

In de tweede helft legde PSV de druk er meteen op. Dat resulteerde in een schot van Afellay, maar die kwam op de paal. Even later kwam de landskampioen alsnog op 1-0 toen Lazovic een van richting verandere voorzet inkopte. Na de 1-0 bleef PSV de vaart er in houden en in de 67e minuut leidde dat tot de 2-0. Marcellis kopte uit een corner raak nadat hij eerder nog een grote kans had laten liggen.

PSV controleerde daarna de wedstrijd al had het wel wat geluk toen invaller Schet alleen voor het doel van de Eindhovenaren kwam. Hij stuitte echter op doelman Isaksson. In de slotfase zocht Feyenoord nadrukkelijk de aanval, via Schet en de andere invaller Janota, maar de counters van PSV waren dreigender.

Voor meer voetbalnieuws kijk je op FOK!sport!

PSV wint Johan Cruijff Schaal

PSV heeft zojuist de Johan Cruijff Schaal gewonnen, de wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar van vorig seizoen. De Eindhovenaren wonnen met 2-0 van Feyenoord.

In de eerste helft waren beide ploegen van goede wil, maar echt grote kansen kwamen daar niet uit voort. PSV'ers Amrabat en Afellay bezorgden de verdedigers van Feyenoord af en toe wel wat werk, maar ze liepen vast of kregen geen steun van hun medespelers. Bij Feyenoord waren er schoten van Landzaat en Bruins. Aanvallen over de flanken liepen steeds vast. Het kwam wel tot een voorzet maar PSV-keeper Isaksson greep overtuigend in.

In de tweede helft legde PSV de druk er meteen op. Dat resulteerde in een schot van Afellay, maar die kwam op de paal. Even later kwam de landskampioen alsnog op 1-0 toen Lazovic een van richting verandere voorzet inkopte. Na de 1-0 bleef PSV de vaart er in houden en in de 67e minuut leidde dat tot de 2-0. Marcellis kopte uit een corner raak nadat hij eerder nog een grote kans had laten liggen.

PSV controleerde daarna de wedstrijd al had het wel wat geluk toen invaller Schet alleen voor het doel van de Eindhovenaren kwam. Hij stuitte echter op doelman Isaksson. In de slotfase zocht Feyenoord nadrukkelijk de aanval, via Schet en de andere invaller Janota, maar de counters van PSV waren dreigender.

Räikkönen: "Kan nog steeds winnen"

Kimi Räikkönen kon nog geen stempel drukken op de kwalificatie van de Grand Prix van Europa in Valencia, de Ferrari-rijder kwalificeerde zich op de vierde plaats. Daarmee staat hij achter teamgenoot Felipe Massa, Lewis Hamilton en Robert Kubica, maar hij denkt zelf nog altijd de zege binnen te kunnen slepen.

"De vierde plaats is niet waarnaar ik op zoek was, maar het is ook zeker niet het einde van de wereld", aldus Räikkönen. "Ik had nog iets hoger kunnen eindigen, maar tijdens mijn laatste run blokkeerde ik mijn wielen een paar keer, waardoor ik wat tijd verloor. Het waren geen grote fouten, maar op dit circuit kan een klein foutje al teveel zijn."

De Finse regerend wereldkampioen vervolgde: "Ik denk dat ik nog steeds mee kan doen om de overwinning, vooral als ik morgen een goede start heb. We hebben een goede wagen, die het vooral in de race erg goed zou moeten doen." De coureur staat momenteel met 57 punten achter de leider Lewis Hamilton, die 62 punten heeft. Teamgenoot Massa staat achter hem, op 54 punten.

'Jaarlijks vijftig wespensteken in tong'

Uit onderzoek van preventieorganisatie Consument en Veiligheid is gebleken dat jaarlijks zo’n vijftig mensen door wespen in hun tong worden gestoken. Daarnaast worden jaarlijks zo’n negentig mensen gestoken in hun mondholte. Opvallend is dat ruim de helft van de slachtoffers tussen de 25 en de 55 jaar is en één op de tien jonger dan 15 is.

"Jaarlijks worden zo'n 2200 mensen op een spoedeisende hulpafdeling behandeld na een wespensteek. Dat is toch wel veel als je je realiseert dat de meeste mensen een wespensteek zelf behandelen of dit door de huisarts laten doen. Vaak zijn het steken op gemene plekken, zoals in het hoofd, de hals of de nek. Dat is het geval bij een op de drie ziekenhuisbehandelingen voor wespensteken", aldus woordvoerster Anita Almasi.

Toro Rosso gaat "super"

Scuderia Toro Rosso deed het vandaag erg goed in de kwalificatie op het stratencircuit van Valencia. Met twee rijders in Q3 (voor het eerst) verraste het team vriend en vijand. Sebastian Vettel en Sébastien Bourdais konden meer dan tevreden zijn over de klassering.

Vettel was erg opgewonden: "Dit was mijn beste kwalificatie ooit, dus ik ben erg tevreden. Het heeft even geduurd, maar ik heb mijn zevende plaats in mijn debuutrace verbeterd. Het was een fantastische dag. We hebben wat veranderingen aangebracht in de afstelling en dat werkte zeer goed. Ik had niet verwacht zo goed te gaan en het is super om beide auto's in de top tien te hebben. Mijn laatste ronde had wat beter kunnen zijn, maar ik maakte een foutje in Bocht 12. Ik denk dat we een zeer goede kans hebben op punten."

Bourdais vertelde na afloop van zijn beste resultaat: "Dit was niet slecht. Ik heb nog steeds problemen met de grip op de zachte band, dus daar moeten we nog wel aan werken. Ik ben echter blij dat onze prestaties beter worden en ik ben zeer tevreden met mijn eerste keer in de top tien. Het is een goed gevoel, omdat ik zat te wachten op het bericht dat ik elfde of twaalfde zou worden. Hopelijk kunnen we wat posities goedmaken en voor de punten gaan."

Bezoeker Tall Ships' Races moet wachten op trein

Bezoekers van The Tall Ships' Races 2008 in Den Helder die met de trein waren, zijn vanmiddag geconfronteerd met een vertraging van ruim een uur. Wegens een zelfdoding tussen Anna Paulowna en Den Helder reden tussen Anna Paulowna en Schagen geen treinen.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn vele bezoekers gedupeerd. Tussen 16.10 en 18.00 uur reden de treinen niet. "Heel vervelend, want om 17.00 uur was de Parade of Sail afgelopen en wilden veel mensen weer naar huis", aldus de NS-woordvoerder. Hoeveel reizigers werden getroffen, is onbekend. Volgens de woordvoerder van de NS werden bussen ingezet.

Renault niet in top tien

Fernando Alonso en Nelson Piquet jr. hebben niet geweldig gepresteerd in de kwalificatie van Valencia. De Spanjaard meot zijn tweede 'thuisrace' aanvangen vanaf plek twaalf, en Piquet start als vijftiende in de Grand Prix van Europa morgen.

"Natuurlijk ben ik teleurgesteld over mijn kwalificatie", aldus een sippe Alonso. "Ik had absoluut op meer gehoopt. De race zal hierdoor ook iets moeilijker worden, maar we zijn op een stratencircuit, dus is er nog van alles mogelijk in de race. We zullen vanavond een goede strategie moeten verzinnen, waarbij we ook rekening houden met eventuele safety carperioden, want de kans dat die er komen is zeker aanwezig."

Nelsinho was zo mogelijk nog minder blij met zijn resultaat: "Ik ben niet tevreden met mijn kwalificatie. Ik had waarschijnlijk nog een betere tijd kunnen rijden. Ik denk niet dat dit kwalificatieresultaat een goede weerspiegeling is van hoe we er werkelijk voor staan. Ik hoop dat ik morgen een aanvallende race kan rijden en mezelf naar voren kan vechten."

Russisch leger blijft in Georgische havenstad

Rusland heeft vandaag gezegd dat Russische militairen in de Georgische havenstad Poti blijven. Volgens Moskou is dit niet in strijd met het vredesplan dat door Frankrijk is opgesteld, aldus de BBC.

Georgië beschuldigt Moskou ervan het land zo in een economische wurggreep te houden. In de havenstad demonstreerden zaterdag duizend mensen tegen de Russische aanwezigheid. Naar verluidt waren er ook zulke betogingen in de stad Gori.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben een complete terugtrekking geëist van het Russische leger naar posities die het innam voordat de vijandelijkheden uitbraken. Volgens hen moeten de Russen zich dus ook uit Poti terugtrekken.

Kinderboekenschrijfster Annemie Heymans overleden

Kinderboekenschrijfster Annemie Heymans is eergisteren op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft uitgeverij Querido vandaag laten weten.

Heymans, op 9 februari 1935 geboren in Den Bosch, werd in 1985 met een Zilveren Griffel onderscheiden voor haar boek Neeltje. In 1992 kreeg zij dezelfde prijs voor haar boek De prinses van de moestuin. Het tweede boek, dat in 1993 werd bekroond met de Nienke van Hichtumprijs voor jeugdliteratuur, schreef zij samen met haar ruim twee jaar oudere zuster Margriet.

Heymans doorliep in haar geboorteplaats de school voor kunst en kunstnijverheid en werkte onder meer bij een tekenfilmbedrijf. In 1971 verscheen haar eerste boek Het poppenfeest, dat zij ook met haar zuster had geschreven. Dat werk verscheen eveneens in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Duitse Bondsrepubliek.

In 1981 was het werk van de gezusters Heymans als illustratrices te zien op een expositie in Parijs.

Nashville-drummer Buddy Harman (79) overleden

De Amerikaanse studiodrummer Buddy Harman is eergisteren op 79-jarige leeftijd overleden. Hij wordt beschouwd als een van de pioniers van de Nashville-sound en is te horen op meer dan achttienduizend nummers die in Nashville werden opgenomen.

Onder die nummers bevinden zich klassiekers als 'Pretty woman' van Roy Orbison, 'Ring of fire' van Johnny Cash, 'Stand by your man' van Tammy Wynette en 'Bye bye love' van de Everly Brothers.

Op 'The Boxer' van Simon and Garfunkel speelt Harman percussie en op 'Beaucoups of blues', een soloalbum van Ringo Starr uit 1970, doet hij mee als bassist.

Ajax en Wormgoor uit elkaar

Ajax en Vito Wormgoor hebben gisteren per direct afscheid van elkaar genomen. Louis Laros, de zaakwaarnemer van de verdediger van Jong Ajax, bevestigt dit.

De 19-jarige Wormgoor werd in de zomer van 2006 door Ajax weggeplukt bij zaterdaghoofdklasser DOVO, waar hij destijds al diverse keren in het eerste elftal had gespeeld. De fysiek sterke verdediger werd vorig seizoen al eens bij de selectie van Ajax gehaald, toen er diverse blessures waren. Dit seizoen zou Wormgoor in Jong Ajax spelen. Ajax wenst niet in te gaan op de reden van het plotselinge afscheid, die op het disciplinaire vlak zou liggen.

Kovalainen: "Geen fouten, toch slecht"

McLaren-coureur Heikki Kovalainen kon zijn teamgenoot Lewis Hamilton niet bijhouden. De Finse rijder behaalde een vijfde startplaats, maar is toch niet echt tevreden. Hamilton maakte zich nog niet druk nadat Felipe Massa zijn beste tijd verbeterde.

"De balans van de auto was erg goed en werd gedurende de kwalificatie steeds beter", vertelde Kovalainen. "Ik ben niet helemaal tevreden met mijn vijfde startplaats, omdat ik geen fouten maakte en het maximale uit de auto heb gehaald. Het is nu aan ons om zo veel mogelijk punten te scoren en een goede start te maken van de schone kant van de grid. Onze strategie zou ons moeten helpen om in de race wat posities goed te maken."

Met de vijfde startplek staat hij wel aan de gunstige kant, dat is vanwege een wijziging door de wedstrijdleiding de rechterkant van de baan in Valencia.

FC Lisse wint Supercup voor amateurs

De landskampioen bij de amateurs, FC Lisse, legde vanmiddag ook beslag op de Supercup. In een derby bij de nationale bekerwinnaar, Rijnsburgse Boys, werd met 0-1 gewonnen.

In een weinig verheffend duel was een treffer in de slotfase voor FC Lisse genoeg voor de winst. Deze goal werd wel betwist door Rijnsburgse Boys, aangezien de Uien meenden dat Brian Tevreden buitenspel zou hebben gestaan op het moment dat hij de beslissende pass op doelpuntenmaker Elroy Lammers gaf. De goal werd echter toegekend, waarna de eerste prijs in het amateurseizoen naar de landskampioen ging.

Heidfeld: "Last van Glock"

BMW Sauber-coureur Nick Heidfeld haalt uit naar Toyota-rijder Timo Glock, dat die hem gehinderd zou hebben tijdens de eerste kwalificatiesessie. Heidfeld zou last gehad hebben van Glock toen hij nog een snelle ronde nodig had om door te gaan naar Q2.

De BMW-coureur haalde de tweede sessie nog wel, maar dat maakte de Duitser niet milder. Hij deed zijn beklag na afloop: "Tijdens de eerste sessie zat Glock weer eens in de weg. Ik krijg altijd van mijn team te horen of er een snelle auto achter me zit, maar kennelijk gebeurt dat niet bij elk team. Ik vreesde even dat mijn kwalificatie volledig geruïneerd was, maar gelukkig kon ik er nog een ronde achteraan plakken en was die wel snel genoeg om door te kunnen gaan naar Q2."

Toch was Heidfeld wel content met zijn klassering: "De achtste plek is niet perfect, maar het was misschien wel het maximaal haalbare, gezien de hoeveelheid brandstof die ik tijdens Q3 in mijn wagen had."

Automobilist op A58 gewond door ingooien ruit

Een 54-jarige automobilist uit Lage Zwaluwe is gisteravond op de A58 gewond geraakt, vermoedelijk doordat onbekenden een voorwerp tegen een zijruit van zijn auto gooiden. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

De man reed rond middernacht over de rijksweg, komende uit de richting van Eindhoven, ter hoogte van Tilburg. Hij hoorde plotseling een klap en raakte gewond aan zijn hals en gezicht door rondvliegende glassplinters. Bij een tankstation waarschuwde hij de politie. Agenten hebben vervolgens tevergeefs bij verschillende viaducten over de A58 in de omgeving van Tilburg naar sporen gezocht.

Het slachtoffer moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Hij heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag.

Uitslagen dag 15 - avond

Vanwege het grote programma op de Olympische Spelen zul je op FOK!sport een paar keer per dag een overzicht vinden van alle belangrijke gebeurtenissen. Hieronder vind je de uitslagen van de finales van dag 15 vanaf een uur of twaalf Nederlandse tijd tot nu.

Atletiek, mannen

800 meter

1. Wilfred Bungei (Ken) 1.44,65
2. Ismail Ahmed Ismail (Sud) 1.44,70
3. Alfred Kirwa Yego (Ken) 1.44,82
4. Gary Reed (Can) 1.44,94
5. Youssef Saad Kamel (Brn) 1.44,95
6. Geyman López (Cub) 1.45,88
7. Nabil Madi (Alg) 1.45,96
8. Nadjim Manseur (Alg) 1.47,19

5.000 meter

1. Kenenisa Bekele (Eth) 12.57,82 OR
2. Eliud Kipchoge (Ken) 13.02,80
3. Edwin Cheruiyot Soi (Ken) 13.06,22
4. Moses Kipsiro (Oeg) 13.10,56
5. Abreham Cherkos (Eth) 13.16,46
6. Tariku Bekele (Eth) 13.19,06
7. Juan Luis Barrios (Mex) 13.19,79
8. James Kwalia (Qat) 13.23,48

Speerwerpen

1. Andreas Thorkildsen,Noo OR 90,57 m
2. Ainars Kovals (Let) 86,64 m
3. Tero Pitkämäki (Fin) 86,16 m
4. Tero Järvenpää (Fin) 83,95 m
5. Teemu Wirkkala (Fin) 83,46 m
6. Jarrod Bannister (Aus) 83,45 m
7. Ilya Korotkov (Rus) 83,15 m
8. Vladzimir Kazlou (WRu) 82,06 m

4x400 meter

1. Verenigde Staten 2.55,39 OR
2. Bahama\\\'s 2.58,03
3. Rusland 2.58,06
4. Groot-Brittannië 2.58,81
5. België 2.59,37
6. Australië 3.00,02
7. Polen 3.00,32
8. Jamaica 3.01,45

Atletiek, vrouwen

1.500 meter

1. Jebet Langat (Ken) 4.00,23
2. Irina Lisjtsjynska (Oek) 4.01,63
3. Nataliya Tobias (Oek) 4.01,78
4. Lisa Dobriskey (GB) 4.02,10
5. Maryam Yusuf Jamal (Brn) 4.02,71
6. Natalia Rodríguez (Spa) 4.03,19
7. Shannon Rowbury (VS) 4.03,58
8. Iris Fuentes-Pila (Spa) 4.04,86

Hoogspringen

1. Tia Hellebaut (Bel) 2,05 m
2. Blanka Vla ic (Kro) 2,05 m
3. Anna Tsjitsjerova (Rus) 2,03 m
4. Jelena Slesarenko (Rus) 2,01 m
5. Vita Palamar (Oek) 1,99 m
6. Chaunte Howard (VS) 1,99 m
7. Ruth Beitia (Spa) 1,96 m
Ariane Friedrich (Dui) 1,96 m

4x400 meter

1. Verenigde Staten 3.18,54
2. Rusland 3.18,82
3. Jamaica 3.20,40
4. Wit-Rusland 3.21,85
5. Groot-Brittannië 3.22,68
6. Cuba 3.23,21
7. Nigeria 3.23,74
8. Duitsland 3.28,45

Basketbal, vrouwen

finale

Verenigde Staten - Australie 92-65

Strijd om brons

China - Rusland 81-94

Boksen

Vlieggewicht (-51 kg)

1. Somjit Jongjohor (Tha)
2. Andris Laffita Hernandez (Cub)
3. Balaksjin (Rus),Picardi (Ita)

Vedergewicht (-57 kg)

1. Vasil Lomatsjenko (Oek)
2. Khedafi Djelkhir (Fra)
3. Cilic (Tur),Imranov (Aze)

Lichtweltergewicht (-64 kg)

1. Felix Diaz (Dom)
2. Manus Boomjumnong (Tha)
3. Sotolongo (Cub),Vastine (Fra)

Middengewicht (-75 kg)

1. James Degale (GB)
2. Emilio Correa Bayeaux (Cub)
3. Sutherland (Ier),Kumar (Ind)

Zwaargewicht (-91 kg)

1. Rachim Tsjachiev (Rus)
2. Clemente Russo (Ita)
3. Duarte (Cub),Wilder (VS)

Hockey, mannen

Finale

Duitsland - Spanje 1-0

Strijd om brons

Nederland - Australie 2-6

Honkbal

Finale

Zuid-Korea - Cuba 3-2

Taekwondo, vrouwen

Klasse vanaf 67 kg

1. Maria del Rosario Espinoza (Mex)
2. Nina Solheim (Noo)
3. Natalia Falavigna (Bra), Sarah Stevenson (Eng)

Tafeltennis, mannen

finale, enkelspel

Ma Lin (Chi) - Wang Hao (Chi) 4-1 (11-9 11-9 6-11 11-7 11-9)

Strijd om brons, enkelspel

Wang Liqin (Chi) - Jörgen Persson (Zwe) 4-0 ( 13-11 11-2 11-5 11-9)

Turnen, ritmische gymnastiek

Individueel (touw/hoepel/knotsen/int)

1. Jevgenia Kanajeva (Rus) 75,500
2. Inna Zjoekova (WRu) 71,925
3. Anna Bessenova (Oek) 71,875
4. Olga Kapranova (Rus) 71,700
5. Alija Joessoepova (Kaz) 69,800
6. Alija Garajeva (Aze) 69,675
7. Natalia Goedenko (Oek) 68,850
8. Almudena Cid (Spa) 68,100
9. Irina Risnzon (Isr) 66,775
10. Simona Pejtsjeva (Bul) 65,475

Volleybal, vrouwen

Finale

Brazilie - Verenigde Staten 3-1 (25-15 18-25 25-13 25-21)

Schoonspringen, mannen

Toren

1. Matthew Mitcham (Aus) 537,95
2. Zhou Luxin (Chi) 533,15
3. Gleb Galperin (Rus) 525,80
4. Huo Liang (Chi) 508,40
5. José Anton.Guerra Oliva,Cub 507,15
6. Mathew Helm (Aus) 467,70
7. Thomas Daley (GB) 463,55
8. Rommel Pacheco (Mex) 460,20
9. Patrick Hausding (Dui) 448,30
10. Juan Guillermo Uran (Col) 441,45
11. David Boudia (VS) 414,80
12. Thomas Finchum (VS) 412,65

Red Bull mokt na kwalificatie

Voor Red Bull Racing was vandaag nogal teleurstellend. Met een veertiende en zeventiende plaats zien ze zusterteam Scuderia Toro Rosso ver voor zich staan, die op plek zes en tien staan. Mark Webber en David Coulthard lijken niet veel te verwachten.

Coulthard staat zeventiende, en dat lijkt na de eerdere races die wel goed gingen, toch een teleurstellend resultaat. "Ik had verwacht om in ieder geval Q2 te halen, maar in mijn laatste run ging ik wijd in Bocht 5 en verloor ik een halve seconde. Ik pakte wel een paar tienden terug, maar ik kon niet voorkomen dat ik bleef hangen in Q1. Dit was waarschijnlijk een van mijn rommeligste sessies en ik ben teleurgesteld."

Ook Mark Webber was niet echt happy met plaats veertien: "Het hele weekend komen we al snelheid te kort. Dit is een nieuw circuit, waardoor er positiewisselingen plaatsvinden, maar we hebben niet de snelheid die we een paar races geleden hadden. Er zaten een paar goede ronden tussen, maar het was niet genoeg voor de top tien."

Rosberg: "Stap in goede richting"

Nico Rosberg wist zich als negende te kwalificeren, en hij is daar wel tevreden over. Kazuki Nakajima, teamgenoot van Rosberg bij Williams, kwam net niet in Q3 maar is wel blij met de elfde plaats.

Rosberg sprak na afloop: "Het was alweer een paar races geleden dat we ons in de top tien wisten te kwalificeren, dus dit is eigenlijk wel een goed resultaat voor ons. Natuurlijk doen we het liever nog beter, maar met deze negende plaats zetten we wel een stap in de goede richting. We hebben een goede strategie voor de race, dus niets is morgen onmogelijk. Het was een positieve dag en ik hoop dat ik morgen wat punten kan scoren."

De Japanner Nakajima vond het wat jammer, maar ergens vond hij het wel gunstig: "Het was een goede kwalificatie voor beide wagens. We zitten er goed bij", zei Nakajima. "Het was wel jammer om Q3 niet te halen, maar de elfde plaats is nog niet zo'n gekke plek om de race van te beginnen, omdat we nu zelf mogen beslissen met hoeveel brandstof we van start gaan. Bovendien start ik van de schone kant van de baan, dus over het geheel genomen was dit een gunstige kwalificatie."

Wat een Kankerharde Column

Ceriel stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

In de 90's zei men "tyfus, wat een vette track". Dat was dan hip. Gewoon. Door dat 'tyfus' accentueerde je toch maar even dat je de track wel érg goed vond.

Men kreeg in die tijd niet zo heel geregeld meer de tyfus, dus maakte het niet uit dat je erover begon. Ook smijten met de term tering was een reguliere uiting. Want tuberculose zeggen, daar dácht je niet eens aan. Dat klonk te dichtbij.

Tegenwoordig hebben we die sleur doorbroken. Want een "kankerharde track" is gewoon een goed liedje.

Toyota sterk in kwalificatie

De TOyota-coureurs Jarno Trulli en Timo Glock kijken tevreden terug op hun kwalificatie van de GP van Europa. Trulli zat er alle sessies goed bij, hij haalde uiteindelijk de zevende tijd. Timo Glock viel in Q2 af, maar reed desondanks een goede ronde. De Duitser belandde op plaats dertien.

Trulli kon in de ochtendtraining van vandaag maar twee rondjes rijden door een probleem met de versnellingsbak. "Na twee moeilijke vrijdagtrainingen besloten we de afstelling van de auto volledig overhoop te gooien", vertelde de Italiaan. "Vervolgens hadden we in de ochtend nog een probleem met de oliepomp in de versnellingsbak, waardoor ik de nieuwe set-up niet kon uitproberen voor de kwalificatie. In de kwalificatie moest ik dus flink aan de bak, maar ik wist Q3 te halen. Ik maakte een foutje tijdens mijn allerlaatste run, maar ik ben tevreden met wat we hebben bereikt. Ik ben erg blij dat we opnieuw kunnen strijden om een plekje in de top-tien en voor de punten kunnen gaan. Het wordt een interessante race."

Timo Glock had ook moeite: "Ik weet niet wat er verkeerd ging. Ik wist gewoon geen goede ronde neer te zetten in de tweede sessie. Ik had zeker de kans om hoger te eindigen in de kwalificatie, maar het mocht niet zo zijn. De hardere band leek beter te werken, al had ik wel moeite om die banden op temperatuur te krijgen. Het was gewoon niet mijn dag. Ik had afgelopen nacht nog last van een verkoudheid, maar dat mag niet als excuus gelden. De auto was wel goed genoeg, maar ik kreeg het niet voor elkaar. Ik zal mijn best doen om morgen wat posities goed te maken in de race."

De beide Toyota-rijders waren gisteren al lovend over het nieuwe stratencircuit van Valencia.

Honda blijft steken

Ondanks dat Jenson Button goed op weg leek tijdens de vrije trainingen, wist hij dat in de kwalificatie van Valencia niet waar te maken. Hij bleef steken op plek zestien. Ook Rubens Barrichello had het al zwaar dit weekend, en eindigde op plaatsje negentien op de startgrid.

Button vertelde het volgende na afloop van de kwalificatie: "Dit was een zeer teleurstellende kwalificatie, aangezien we de rest van het weekend heel erg snel waren geweest. Mijn eerste run ging goed, maar we kozen daarna de verkeerde banden voor mijn laatste run. Op de zachte band was ik gewoon niet competitief. Ik ging nog langzamer dan tijdens mijn eerste run en dat zou niet moeten gebeuren op een circuit dat steeds sneller wordt. Ik vind het jammer dat we niet hebben kunnen profiteren van onze verbeterde auto."

Barrichello was vooral gefrustreerd: "Dit was een frustrerend dagje. Tijdens de training waren we niet in staat om een goede balans te vinden, waardoor de voorbereiding op de kwalificatie niet optimaal was. In de kwalificatie worstelde ik met blokkerende achterbanden, waardoor ik veel tijd verloor en geen goede ronde kon rijden. Het is erg teleurstellend om de eerste Grand Prix op dit mooie circuit van achteraan te moeten starten."

Financiering rond van miljardeninvesteringen spoor

De benodigde 4,5 miljard euro aan extra investeringen in het spoor die verkeersminister Camiel Eurlings ambieert, zijn veiliggesteld. Haagse bronnen bevestigden vandaag in een bericht in De Telegraaf dat de bewindsman de financiering rond heeft.

Officieel wordt het nieuws bekendgemaakt op Prinsjesdag. Eurlings presenteerde in november vorig jaar een actieplan voor het spoor voor de periode tot 2020, die een jaarlijkse groei van het aantal reizigers met 5 procent mogelijk moet maken. Dat plan voorziet in extra capaciteit, vooral in de Randstad en op de verbindingen naar Arnhem en Noord-Brabant.

Eurlings wil mede zo Nederlanders verleiden om vaker de trein te pakken of een combinatie van trein en fiets/auto. Het kabinet gaf zijn zegen aan het actieplan, maar de financiële dekking bleef lang een vraagteken. De Nederlandse Spoorwegen zelf investeren de komende jaren miljarden in nieuwe treinen en ontwikkeling van stations.

Belgische premier wil lager budget Koninklijk Huis

De subsidies voor de Belgische koninklijke familie moeten worden herzien, stelt de Belgische premier Yves Leterme vandaag in het blad Paris Match.

Zijn partij CD&V/N-VA werkt aan een wetsvoorstel om de zogeheten dotaties te beperken tot de koning en de kroonprins. Tot dusver is er ook geld voor de jongere prins Laurent en zijn zus prinses Astrid.

Laurent en Astrid zijn echter fors gedaald in de lijn van de troonopvolging sinds kroonprins Filip zelf kinderen heeft gekregen. Laurent komt bovendien regelmatig in opspraak. Zo bleek hij goederen en diensten te hebben gekregen van fraudeurs bij de marine. Hij had ook exclusieve foto's van zijn kinderen verkocht voor enkele tienduizenden euro's, tegen de gewoonte in. Laurent stelde toen dat hij niet kon leven van 300.000 euro per jaar.

In Nederland werd donderdag bekend dat oud-minister Gerrit Zalm van Financiën gaat uitrekenen wat het Koninklijk Huis eigenlijk kost. De kosten zijn nu moeilijk terug te vinden in de diverse begrotingen.

Belgische bond dient klacht in tegen iPhone

De Belgische consumentenbond Test-Aankoop heeft een klacht ingediend tegen het product iPhone 3G. Dat schrijft De Morgen vandaag. Volgens Test-Aankoop is er sprake van valse schaarste en koppelverkoop.

Fabrikant Apple en telecomaanbieder Mobistar, die als enige het product in België mag verkopen, hebben de klant misleid door te weinig iPhones 3G op voorraad te hebben in verhouding tot het aantal geïnteresseerden, meent de bond. Ook zouden gebruikers van de iPhone regelmatig op ongewenste of onbekende opties en andere 'kleine lettertjes' stuiten die de rekening opdrijven.

Omdat het voor Test-Aankoop niet duidelijk is waar en in welke mate Appel dan wel Mobistar in de fout is gegaan, is de klacht niet gericht tegen tegen de fabrikant en de telcomaanbieder, maar tegen het product zelf. Het is aan Belgische overheidsinstanties om uit te maken wie waar in de fout is gegaan, aldus Test-Aankoop.


  (foto: ANP)

Force India weer achterin

Ondanks dat er in Valencia weinig verschillen tussen de teams zitten, lukt het Force India niet om mee te strijden. Rubens Barrichello staat tussen de beide heren van de Indiase renstal in, die daarmee niet met twee wagens achteraan staan.

Adrian Sutil start morgen vanaf de laatste stek: "De eerste run was in orde, de baan kreeg steeds meer grip. In de tweede run maakte ik een foutje in Bocht 14 en verloor ik een paar tienden, maar het was nog steeds wel een goede ronde. In mijn laatste poging had ik wat last van het verkeer en kon ik mijn banden niet goed opwarmen, waardoor ik mijn tijd niet kon verbeteren. Laatste op de grid, we zien morgen wel weer verder."

Giancarlo Fisichella zal vanaf plek achttien de race aanvangen: "Ik heb echt alles gegeven in mijn snelste ronde. Ik denk dat ik het maximale uit de auto heb gehaald en uiteindelijk hebben we slechts 1,3 seconden achterstand op de snelste tijd in de sessie. Het toont aan hoe dicht het bij elkaar zit en ik denk niet dat we veel meer konden doen."

Hamilton: "Alles om Massa te verslaan"

McLaren Mercedes-coureur Lewis Hamilton maakt zich nog niet druk dat Felipe Massa zijn poletijd nipt afpakte. Hij was dan ook niet de ganse dag foutloos, wat hem ook hinderde in de kwalificatie in Valencia. Maar hij staat toch vooraan.

McLaren was sowieso al optimistisch gestemd voor dit weekend, maar vond dat het toch wat te kort kwam nog. Hamilton zag zijn rondjes wel als redelijk: "Het was een redelijk normale kwalificatie. In Q1 en Q2 was het een kwestie van overleven en in Q3 reed ik op de zachte banden. De eerste ronde was gewoon slecht, maar de tweede was dik in orde. Ik heb absoluut nog wat tijd laten liggen, maar ik ben tevreden. Tweede is een prima uitgangspositie. We hebben zojuist Felipe's ronde bekeken en in de eerste sector veegt hij met iedereen de vloer aan. Het zal moeilijk zijn om hem te verslaan, maar ik ga er alles aan doen."

FOK!kers: 'Rusland trekt zich niet terug'

Hoewel Rusland de afgelopen weken voortdurend heeft beloofd zich terug te trekken, is er volgens de berichten nog steeds bitter weinig gebeurd. De NAVO, VN en EU weten geen eenduidige actie te ondernemen, Bush waarschuwt met een kilo boter op zijn hoofd dat Rusland niet zomaar onafhankelijke landen binnen mag vallen en Sarkozy probeert het voor de media zo goed mogelijk aan elkaar te praten.

De FOK!poll vroeg: “Trekt Rusland zich terug?”, waarop eenvoudig “ja” of “nee” geantwoord kon worden. Van de 1405 stemmende FOK!’ers neigden er 302 naar “ja”, en 1103 naar “nee”.

Het overweldigende resultaat (78,5 procent 'nee') werd ook gereflecteerd in de reacties. Zo zei HetGeleTeken: “Ze hebben ook nooit beweerd weg te trekken. Ze gaan, zoals voor het recente conflict, een deel van hun troepen opstellen in . En dat is dus niet wegtrekken, want Rusland heeft al vredestroepen in Georgië sinds 1992.” Mojo-Jojo: “Nou krijgt Amerika gewoon lik op stuk. Zelf landen in het Midden-Oosten binnenvallen en dan Rusland terugfluiten als die voor hun burgers opkomen. Ik zeg niet dat er geen agenda achter zit*, neuzelt iets over pot en ketel. * ;) “

De volgende FOK!poll vraagt: “Het Kabinet Balkenende-Bos-Rouvoet moet zo snel mogelijk…”. Stemmen kan hier!

Rusland kan het nog steeds.

Nederlands stel bruut overvallen in Italië

Twee Nederlanders zijn zwaargewond geraakt door een gewelddadige roofoverval in de buurt van de Italiaanse hoofdstad Rome. Dat heeft een agent van de militaire politie in Ostia, die de zaak onderzoekt, vandaag laten weten.

Een 52-jarige vrouw was samen met haar 54-jarige mannelijke partner op fietsvakantie. Bij Ponte Galeria waren ze gaan wildkamperen. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden ze door meerdere personen overvallen. Het Nederlandse paar werd afgetuigd en de vrouw verkracht. Ze liggen met botbreuken in een ziekenhuis in Rome. De vrouw is in shocktoestand. Beiden zouden een maand nodig hebben om te herstellen.

De daders maakten 1500 euro buit. Italiaanse media meldden dat vermoedelijk illegale buitenlanders achter de roofoverval zitten. In de buurt is een opvangcentrum voor illegalen.

Kubica gaat lekker in Valencia

Na een paar mindere kwalificaties is Robert Kubica er in geslaagd zich als derde te kwalificeren in Valencia. De Pool is erg blij met hoe zijn BMW in Spanje presteert.

"Na een paar ongelukkige races is dit een prima kwalificatie voor mezelf en voor het team. Het tempo van de auto is hier een stuk beter, maar we komen nog steeds wat te kort op McLaren en Ferrari. De kwalificatie verliep vrij soepel, alleen het weer zorgde voor wat onzekerheid. Het druppelde wat, maar had verder geen effect," sprak Kubica.

Zuid-Korea pakt honkbaltitel

Zuid-Korea heeft verrassend de olympische honkbaltitel veroverd. Drievoudig en regerend olympisch kampioen Cuba werd in de finale met 3-2 verslagen.

In de eerste inning stond de startend werper bij Cuba, Norberto Gonzalez, Lee Seung-yuop een homerun toe, nadat Lee Yong-kyu met een honkslag op de kussens was gekomen. In de gelijkmakende slagbeurt liet Ryu Hyun-jin één run toe. In de zesde inning maakten beide landen nog één run. Met 'volle bak' (1 uit) maakte Ryu Hyun-jin in de negende inning plaats, waarna reliever Chong Tae-hyon de partij afmaakte.

Ex-leden The Doors mogen bandnaam niet voeren

Toetsenist Ray Manzarek en gitarist Robby Krieger van The Doors mogen de naam en het logo van de voormalige band niet gebruiken. De hoogste rechter in Californië heeft geweigerd een gerechtelijke uitspraak uit 2005 terug te draaien.

Manzarek en Krieger moeten volgens dat vonnis meer dan 3,3 miljoen euro betalen aan oud-drummer John Densmore, de erfgenamen van de in 1971 overleden Doors-zanger Jim Morrison en erfgenamen van zijn in 1974 overleden vriendin Pamela Courson. Nu het hooggerechtshof de zaak niet in behandeling neemt, lijkt het onvermijdelijk dat het geld moet worden overgemaakt.

De oud-leden van de band gebruikten de naam en het logo vijf jaar geleden tijdens een concerttoer. Densmore heeft geen problemen met het feit dat zijn oud-bandleden liedjes van The Doors spelen en zingen, zolang ze zich maar niet The Doors noemen en het logo van de band niet gebruiken.

Densmore (63) klaagde Manzarek (69) en Krieger (62) aan toen zij door Amerika gingen toeren met voormalig The Cult-zanger Ian Astbury, onder de naam The Doors of the 21st Century. In 2005 besliste een rechtbank dat het duo de naam niet meer mocht voeren. De twee treden tegenwoordig op onder de naam Riders On The Storm, naar een hit van The Doors.


Ray Manzarek en Robby Krieger (foto: DAG)

Eerste startplek verplaatst in Valencia

De wedstrijdleiding in Valencia heeft besloten de eerste startplaats te verplaatsen van de linker- naar de rechterkant van de nieuwe baan. Ze kwam na de vrije trainingen van vrijdag en zaterdag tot de conclusie dat de rechterzijde toch gunstiger is om van te starten.

Een verklaring leest: "We hebben gekeken naar hoe de coureurs over de grid rijden en we hebben besloten om de eerste startplaats te verplaatsen naar de rechterzijde van de baan."

Dan zal Ferrari-coureur Felipe Massa rechts van poleposition vertrekken en staat Lewis Hamilton links op de startgrid.

Ex-Dutchbatters willen getuigen voor Karadzic

Ten minste vijftien Dutchbatters willen voor het Joegoslavië-Tribunaal getuigen ten gunste van Radovan Karadzic. Dit bevestigde Milivoje Ivanisevic, lid van het verdedigingsteam van de voormalige leider van de Serviërs in Bosnië-Herzegovina, vanmiddag tegenover het ANP.

"Twee van hen zijn deze week bij mij geweest en we hebben gesproken over hun eventuele getuigenis", aldus Ivanisevic.

[GC 2008] [update] LittleBigPlanet regiovrij

Update 16:12:
Een medewerker van Sony heeft op het Europese Playstation Forum een bericht geplaatst dat LittleBigPlanet geen regio-lock heeft en alle gedeelde levels over de hele wereld gedeeld kunnen worden.

"The confusion arose out of regional differences in how moderation will work as there are different legal rules each region have to play by, and at one point this looked like it may require the game to be independent in each region - however this has been worked around and there will only be one region for the game.... a LittleBigRegion.

Apologies for any confusion over this issue, however I'm pretty sure you're happy with the result."

Update 10:50:
Pete Smith blijkt niet overal hetzelfde verhaal verteld te hebben, of mogelijk heeft niet iedereen hetzelfde geïnterpreteerd. Tegenover PS3 Fanboy heeft Smith gezegd dat "the game will have a global server".

Dit kan natuurlijk betekenen dat de gameplay servers mondiaal zijn en de user generated content alleen regionaal beschikbaar is of dat juist de gameplay regiogebonden is en de user generated content mondiaal beschikbaar is.

Origineel bericht:
Voor velen zal dit in eerste instantie overkomen als een flinke domper op al het enthousiasme van iedereen over LittleBigPlanet, maar de levels die door andere spelers gemaakt zijn zullen niet te downloaden buiten de eigen regio.

Spelers in Europa kunnen dus slechts de levels van andere spelers in Europa kunnen spelen. Peter Smith van Sony vertelde dit tijdens een presentatie op de GC in Leipzig.

"We've got regional servers," legt Smith uit. "But we can move levels around on servers whenever we want. But you won't have access to the Japanese servers," he added.

Om jullie toch op te vrolijken nog een video vanaf de GC.

Mocht je bovenstaande video niet kunnen bekijken dan kun je de video eveneens hier bekijken.

Nariko Sackgirl is LittleBigPlanet preorder bonus bij Play.com

Als je LittleBigPlanet koopt via preorder bij Play.com dan krijg je Heavenly Sword's Nariko erbij als Sackgirl. Vooralsnog is Nariko de eerste en enige preorder bonus die gespot is.

De Nariko Sackgirl is via een code te downloaden via PSN. Volgens Play.com worden de download-instructies verstuurd in de week van de release, dus dikke kans dat je niet met Nariko speelt op de dag van de launch. We zijn nu al benieuwd waar we Kratos Sackboy kunnen krijgen.

OS: Eerste goud voor België

België heeft vandaag onverwacht een gouden medaille gewonnen in het Olympische atletiek toernooi. Bij het hoogspringen voor de vrouwen won Tia Hellebaut verrassend goud voor de gedoodverfde kampioene Blanka Vlasic

De Kroatische Vlasic, huidig wereldkampioene, bleef voor de Spelen liefst 34 wedstrijden op rij ongeslagen.  Ook tijdens het hoogspringen vandaag lag ze goed op koers. Tot de 2,05 meter had ze als enige iedere hoogte in één keer bedwongen en lag daardoor aan kop. Bij de 2,05 had ze echter twee pogingen nodig, daar waar de Belgische er in één keer overheen wist te gaan. Voor Hellebaut was die hoogte een evenaring van haar persoonlijk record.  Vlasic moest vervolgens over 2,07 meter proberen te spingen, haar persoonlijke record, maar faalde daarin.

Het goud voor Hellebaut is pas de tweede medaille voor de Belgen op deze spelen. De andere werd gisteren behaald. Dat betrof het zilver op de 4 x 100 meter estafette voor de vrouwen.

Meer nieuws omtrent de Olympische Spelen vind je op OS 2008 @ FOK!

Massa tevreden

In Valencia staat Felipe Massa's naam als man die er als eerste ooit pole haalde. Logischerwijs is de Braziliaan heel tevreden over zijn prestatie.

"Je wilt natuurlijk altijd vooraan staan, maar om op dit nieuwe circuit op pole te staan is erg leuk", zei Massa. "Het circuit is niet eenvoudig, het asfalt is behoorlijk glad, waardoor een perfecte ronde heel moeilijk is. De eerste sector van mijn snelle ronde was heel erg goed, ik maakte wat foutjes in de tweede en het laatste deel was weer prima."

"Je kan zien dat de baan nog steeds heel 'groen' is, omdat de rondetijden zo snel naar beneden gaan. De regen van gisteravond maakte dat niet beter.Laten we hopen dat we een goede race hebben, onze voorbereiding is in ieder geval zeer goed verlopen," aldus Massa.

Vissers: Greenpeace criminele actiegroep

Greenpeace is een criminele actiegroep. Dat zegt voorzitter Ben Daalder van de Federatie van Visserijverenigingen vandaag. "En wij onderhandelen niet met criminelen." Daalder doelt op de grote rotsblokken die de milieuorganisatie maandag in de Noordzee stortte om vissers te hinderen.

Eerder deze week spraken Noordzeegemeenten hun verontwaardiging al uit over de stenenactie van Greenpeace, bij het Sylter Buitenrif ten noordoosten van Groningen. De rotsblokken van twee tot drie ton maken vissers op die plek het werk onmogelijk. Greenpeace stelt dat het zeeleven zich erdoor kan herstellen van 'destructieve' vangstmethodes.

De sector neemt al allerlei maatregelen om de visserij duurzamer te maken, zeggen de gemeenten en de vissers. "We hebben in juni een convenant gesloten, maar Greenpeace houdt zich niet aan de regels of afspraken", stelt Daalder. "Wij willen niets meer met deze organisatie van doen hebben." Met Stichting Noordzee en het Wereldnatuurfonds wil de voorzitter nog wel om de tafel.

Greenpeace is van plan nog meer blokken in zee te storten. De organisatie wil dat Nederland sneller natuurgebieden in zee aanwijst.

Stop op subsidie milieuorganisaties dreigt

Milieuorganisaties zoals het veel bekritiseerde Milieudefensie zijn gewaarschuwd. Milieuminister Jacqueline Cramer sluit niet uit dat zij de subsidiekraan dichtdraait, liet zij vanmiddag weten.

De PvdA-bewindsvrouw reageert op de aanhoudende stroom kritiek op de overheidssubsidiëring aan milieuorganisaties. Vooral Milieudefensie is de kop van Jut. Regeringspartij CDA heeft onlangs Cramer gevraagd de steun aan milieuorganisaties onder de loep te nemen, na een onderzoek van Milieudefensie over 'fout hout'.

Voorzitter Bernard Wientjes van ondernemersorganisatie VNO-NCW betitelt in De Telegraaf van vandaag de organisatie als een "dogmatische, ondemocratische actiegroep". Hij roept de overheid onomwonden op de steun aan Milieudefensie stop te zetten.

Hellebaut wint goud in het hoogspringen

België heeft op de voorlaatste dag van de Olympische Spelen dan toch nog een gouden medaille gewonnen. Tia Hellebaut won het hoogspringen.

Blanka Vlasic was voorafgaand aan de wedstrijd de grote favoriete. De Kroatische verloor het afgelopen jaar namelijk geen enkele wedstrijd. Beide sprongen over 2.05 meter, maar Hellebaut was in voordeel omdat ze minder foutsprongen had. Toen Vlasic vervolgens op 2.07 meter drie keer fout spring was de wedstrijd beslist.

Matos levenslang geschorst

De Cubaanse taekwondoka Angel Valodia Matos is voor het leven geschorst. Na de verloren olympische finale in de klasse boven de 80kg schopte hij een scheidsrechter en een andere official. Ook de coach van Matos is voor altijd uitgesloten.

In de finale stond de Cubaan met 3-2 voor tegen de Kazach Arman Tsjilmanov. De arbiter legde de partij toen even stil. Matos had zich net aan zijn voet laten behandelen en de scheidsrechter leek de partij in het voordeel van de Kazach te gaan beslissen.

De coaches van de twee taekwondoka's stormden de mat op en er barstte een verhitte discussie los. Matos kon zich niet beheersen en trapte twee officials.

Sony haalt PS3-backwards compatability list weg

Sony heeft de lijst van spellen die backwards compatible zijn weggehaald. Vroeger was op de officiële website van de PlayStation een lijst van compatibele spellen te vinden. Nu staat er slechts het volgende:

"Kom te weten welke PlayStation-software door PLAYSTATION 3 wordt ondersteund.

PS one-games kunnen dankzij nieuwe software op PS3 worden afgespeeld en deze software wordt met alle PS3-modellen meegeleverd. De meeste PS one-games kunnen worden afgespeeld, inclusief PS one-klassiekers die je via PSN downloadt, maar volledige compatibiliteit is niet gegarandeerd.

Tevens geeft Sony onjuiste informatie aan op haar website, daar zij aangeven dat software in PS2-formaat niet op de PS3 kan worden afgespeeld. Dit is natuurlijk pertinent onjuist, aangezien de 60GB-modellen van de van de PS3 wèl software in PS2-formaat kunnen afspelen.

Nog wel backwards compatible.

Uitslag kwalificatie GP Europa

De kwalificatie van de Grand Prix van Europa, dit jaar verreden in Valencia, is gewonnen door Felipe Massa. Naast hem op de grid komt te staan Lewis Hamilton, Robert Kubica pakt de derde plek en Kimi Räikkönen wordt vierde. Heikki Kovalainen haalde de vijfde tijd.

De eerste sessie start onder een bewolkte hemel. De baantemperatuur is laag, ongeveer 30 ºC, en de buitentemperatuur is 'slechts' 26 ºC. Er zijn een paar coureurs als eersten naar buiten, en de verwachting is dat het heel druk gaat worden op de baan. Omdat het een nieuw circuit is, proberen de coureurs zo veel mogelijk meters op de baan te maken om die te leren kennen. Renault-coureur Nelson Piquet jr. zet als eerste een tijd neer, BMW-rijder Robert Kubica gaat er al snel onder, net als Timo Glock (Toyota). Ook Nick Heidfeld zit er dit keer aardig bij, in tegenstelling tot de vrije trainingen. Maar we zitten nog maar in het begin van de kwalificatie.

Sebastian Vettel doet het - net als in twee van de drie vrije trainingen - opvallend goed. Teamgenoot Sébastien Bourdais doet het zelfs beter, maar het verschil tussen de twee STR-rijders is maar drieëneenhalf tienden. Een paar druppeltjes vallen als er nog drie minuten op de klok staan. Lewis Hamilton en Timo Glock voeren inmiddels de lijst aan momenteel. De verschillen zijn erg klein, de eerste vijftien binnen één seconde, de rest volgt op iets meer dan een seconde. Rubens Barrichello gaat niet lekker, hij lijkt een probleem te hebben. Toch lijkt Nick Heidfeld het opnieuw niet waar te kunnen maken, waar hij het hele weekend al slecht reed.

In deze eerste sessie vallen er weer vijf af, die niet door mogen naar de tweede sessie. Dat zijn Adrian Sutil, Rubens Barrichello, Giancarlo Fisichella, David Coultard en Jenson Button. Nick Heidfeld haalt het met de hakken over de sloot, hij staat veertiende. Verrassend aan kop staan Jarno Trulli en Vettel, terwijl ook Felipe Massa en Fernando Alonso zich bovenaan hebben genesteld.

De tweede sessie begint met Kimi Räikkönen, die de eerste sessie afsloot op een dertiende plaats. De regen valt momenteel op een deel van de baan. Vettel duikt in de 1:37, nog niet vertoond dit weekend. Waarschijnlijk rijdt hij met een lege tank, zoals hij na afloop van de tweede vrije training verklaarde. Ook Trulli en Massa zitten in de 37'ers, Hamilton zit er vlak boven.

De beide Renault-coureurs Alonso en Piquet vallen in de tweede sessie af, Alonso maakte een foutje in zijn laatste rondje en hij mist Q3 op een paar honderdsten. Andere afvallers zijn Mark Webber, Timo Glock en Kazuki Nakajima. Heidfeld staat ineens derde, op het allerlaatste moment nog behaald, en die dekselse Vettel staat nog altijd bovenin, dit keer als eerste. Voor het eerst zijn beide STR-coureurs in Q3 te vinden. Verder ook de teams van Ferrari, McLaren en BMW, en nog Trulli en Nico Rosberg.

In Q3 begint het met een lichtelijk natte baan, maar de regen die er valt is al weer opgehouden. De lucht ziet er nog wel dreigend uit. De derde en laatste sessie is nog maar tien minuten en de gereden topsnelheden zijn 316 km/u, meerdere rijders haalden die snelheid. De Ferrari's heersen weer eens, de meeste coureurs hebben hun trucs tot het laatst bewaard. De vlag hangt, en Hamilton rijdt de snelste tijd voorlopig (1:39,199). Er mogen echter nog een aantal rijders hun rondje afmaken. Massa pakt de tijd van Hamilton, met iets meer dan twee tienden (1:38,989).

De Toro Rosso's doen het gewoon goed, Bourdais heeft de tiende tijd, maar lijkt zwaar te zijn, met 1:40,750. Vettel komt op p6 met 1:40,412. De pole is dus voor Massa, gevolgd door Hamilton en Kubica. Teamgenoot Räikkönen staat op plek vier, en dan de andere Fin Kovalainen op vijf. Vettel dus zes, met Trulli op zeven, Heidfeld op acht en Rosberg op negen. En de top tien wordt dus gesloten door Bourdais.

Uitslag

Pos.CoureurTeamTijd
1Felipe MassaScuderia Ferrari1:38.989
2Lewis HamiltonMcLaren Mercedes1:39.199
3Robert KubicaBMW F11:39.392
4Kimi RäikkönenScuderia Ferrari1:39.488
5Heikki KovalainenMcLaren Mercedes1:39.937
6Sebastian VettelScuderia Toro Rosso1:40.142
7Jarno TrulliToyota Racing1:40.309
8Nick HeidfeldBMW F11:40.631
9Nico RosbergWilliams1:40.721
10Sebastien BourdaisScuderia Toro Rosso1:40.750
11Kazuki NakajimaWilliams1:38.428
12Fernando AlonsoRenault F11:38.435
13Timo GlockToyota Racing1:38.499
14Mark WebberRed Bull Racing1:38.515
15Nelson Piquet Jr.Renault F11:38.744
16Jenson ButtonHonda Racing F11:38.880
17David CoulthardRed Bull Racing1:39.235
18Giancarlo FisichellaForce India1:39.268
19Rubens BarrichelloHonda Racing F11:39.811
20Adrian SutilForce India1:39.943

Belgische oud-international hielp bij overval

De Belgische oud-doelman van het nationale elftal Gilbert Bodart is aangehouden omdat hij betrokken zou zijn bij een overval op het attractiepark Grotten van Han.

Bodart was daar sinds drie weken marketingdirecteur. De Belg heeft toegegeven dat hij tevoren informatie heeft doorgespeeld aan de overvallers. Bij de overval verdween naar verluidt 300.000 euro.

Bodart kwam in het vizier van de politie, omdat hij sinds zijn aantreden opvallend veel interesse had voor de kassa. De politie hoorde later in een afgeluisterd telefoongesprek hoe hij afspraken maakte over de verdeling van de buit.

De 45-jarige Belg, die bekend staat als gokverslaafde, was eerder genoemd in een omkoopschandaal in het Belgische voetbal. Als trainer van KV Oostende en La Louvière zou hij opzettelijk een slecht team hebben opgesteld, om met een verlies bepaalde gokkers flink te laten verdienen.

OS: Geen medaille voor hockeyheren

Voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 1992 hebben de Nederlandse hockeymannen geen medaille gewonnen. De hockeymannen werden in de strijd om brons met 6-2 compleet van het veld gespeeld door Australie.

Nederland begon zeer slecht. Na tien minuten spelen stonden ze al met 3-0 achter door doelpunten van Abbott en tweemaal Van Ockenden. Nederland leek knock-out te zijn geslagen, maar Taekema wist uit de eerste Nederlandse strafcorner de 3-1 te maken. Nederland bleef slap verdedigen en zowel Kavanagh als tweemaal Abbott kregen grote kansen, maar dankzij de paal en doelman Vogels bleef het 3-1.

Acht minuten voor rust werd het 3-2 via een tip-in van De Nooijer. Binnen een minuut stond het echter al weer 4-2 via weer Van Ockenden. Hammond en Doerner gaven het uitgebluste en machteloze Oranje de genadeslag.

Voor meer olympisch nieuws kijk je op Peking 2008 @ FOK!  

Geen medaille voor hockeyheren

Voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 1992 hebben de Nederlandse hockeymannen geen medaille gewonnen. De hockeymannen werden in de strijd om brons met 6-2 compleet van het veld gespeeld door Australie.

Nederland begon zeer slecht. Na tien minuten spelen stonden ze al met 3-0 achter door doelpunten van Abbott en tweemaal Van Ockenden. Nederland leek knock-out te zijn geslagen, maar Taekema wist uit de eerste Nederlandse strafcorner de 3-1 te maken. Nederland bleef slap verdedigen en zowel Kavanagh als tweemaal Abbott kregen grote kansen, maar dankzij de paal en doelman Vogels bleef het 3-1.

Acht minuten voor rust werd het 3-2 via een tip-in van De Nooijer. Binnen een minuut stond het echter al weer 4-2 via weer Van Ockenden. Hammond en Doerner gaven het uitgebluste en machteloze Oranje de genadeslag.

Helena Bonham Carter verliest familie in ongeluk

Helena Bonham Carter is in diepe rouw nu vier van haar familieleden zijn verongelukt bij een ongeluk tijdens een safari in Zuid-Afrika. De familieleden van de Britse actrice vonden gisteren de dood toen hun busje over de kop sloeg na een klapband. Dat meldt de Britse krant Daily Mail.

Bij het ongeluk kwam een 14-jarig neefje van de actrice om. Zijn moeder, Fiona Bonham Carter, brak haar sleutelbeen. De tante en oom van Bonham Carter waren op slag dood, net als de schoonzus van de actrice.

Helena Bonham Carter is bekend van films als 'Fight club', 'Planet of the apes' en 'The wings of the dove', waarvoor ze in 1998 een Oscarnominatie kreeg. Ze is getrouwd met regisseur Tim Burton. Het stel heeft twee kinderen, zoon Billy Ray (4) en dochter Nell, van acht maanden.

PSV hoorde niets meer van Sochaux

PSV's zoektocht naar een aanvaller wil maar niet vlotten. De Eindhovenaren hadden hun peilen gericht op Sochaux-aanvaller Mevlüt Erdinç, maar de club hoorde niets meer vanuit Frankrijk.

Beleidsbepaler Adrie van Kraaij bracht vorige week een bezoek aan de Franse club, maar de voorzitter van Sochaux weigerde een prijs te noemen voor Erding.

Sindsdien hebben de Eindhovenaren niets meer gehoord van Sochaux, laat Van Kraaij weten aan het Brabants Dagblad. "We hebben meer ijzers in het vuur", countert hij. "Maar we halen alleen een spits als het kan, financieel verantwoord is en als we denken dat we er beter van worden."

Andere namen die rondzoemen zijn Milan Jovanovic, Peter Odemwingie en Artem Milevskiy.

Belgische agenten sjoemelen met blaasproeven

Belgische politieagenten sjoemelen met alcoholcontroles. Om het minimumaantal controles te halen, blazen ze regelmatig zelf op de controleapparaten, zo blijkt uit een verslag van de algemene inspectie van de politiediensten.

De inspectiediensten waren het onderzoek begonnen na informatie van de politievakbond VSOA. De bond meldde in februari dat de politie wel vaker rommelt om de streefcijfers te halen, wegens gebrek aan mankracht.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael heeft over de feiten inmiddels gesproken met zijn hoogste ambtenaar. Die heeft harde maatregelen aangekondigd.

Uitslag 3e vrije training Europa

Zojuist is de laatste vrije training voor de Grand Prix van Valencia verreden. Robert Kubica zette de snelste tijd neer, gevolgd door Nico Rosberg en Sebastien Bourdais. Kazuki Nakajima kwam tot de vierde tijd, en Felipe Massa maakte de top vijf compleet.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 R. Kubica BMW 1:38.75415
2 N. Rosberg Williams 1:38.87718
3 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:39.00916
4 K. Nakajima Williams 1:39.27017
5 F. Massa Ferrari 1:39.27618
6 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:39.30016
7 L. Hamilton McLaren 1:39.31413
8 N. Heidfeld BMW 1:39.33518
9 D. Coulthard Red Bull 1:39.42116
10 N. Piquet jr. Renault 1:39.45220
11 M. Webber Red Bull 1:39.59717
12 J. Button Honda 1:39.62810
13 F. Alonso Renault 1:39.65217
14 H. Kovalainen McLaren 1:39.80214
15 K. Räikkönen Ferrari 1:39.81020
16 T. Glock Toyota 1:39.91922
17 A. Sutil Force India F1 1:40.01921
18 G. Fisichella Force India F1 1:40.05921
19 R. Barrichello Honda 1:40.51220
20 J. Trulli Toyota geen tijd2

Dit weekend gratis Team Fortress 2

Net zoals na de vorige grote update kan je nu weer een weekendje gratis Team Fortress 2 spelen. De game voegt steeds achievements, nieuwe maps en sidegrades voor je wapens toe, en tot nu toe ging dat altijd gebundeld met een gratis weekend. De vraag is of je nu nog genoeg tijd zou hebben om de 7 Gb van de game binnen te halen, daarom geeft Valve altijd de kans om het te pre-loaden, maar daar is het nu al wat laat voor. Toch is de game een echte aanrader om te spelen met zijn toffe grafische stijl en gebalanceerde gameplay.

Uitslagen dag 15 - ochtend en middag

Vanwege het grote programma op de Olympische Spelen zul je op FOK!sport een paar keer per dag een overzicht vinden van alle belangrijke gebeurtenissen. Hieronder vind je de uitslagen van de finales van dag 15 tot nu.

Handbal, vrouwen

Finale

Noorwegen - Rusland 34-27

Duel om brons

Zuid-Korea - Hongarije 33-28

Honkbal

Strijd om brons

Verenigde Staten - Japan 8-4


Kanovaren, mannen

K1,500 meter

1. Ken Wallace (Aus) 1.37,252
2. Adam van Koeverden (Can) 1.37,630
3. Tim Brabants (GB) 1.37,671
4. Eirik Veraas Larsen (Noo) 1.37,949
5. Anton Riachov (Rus) 1.38,187
6. Akos Vereickei (Hon) 1.38,318
7. Anders Gustafsson (Zwe) 1.38,447
8. Steven Ferguson (NZe) 1.38,512

C1,500 meter

1. Maksim Opalev (Rus) 1.47,140
2. David Cal (Spa) 1.48,397
3. Yuriy Cheban (Oek) 1.48,766
4. Mathieu Goubel (Fra) 1.49,560
5. Aliaksandr Zjoekovski (WRu)1.49,092
6. Li Qiang (Chi) 1.49,287
7. Florin Mironcic (Roe) 1.49,861
8. Pawel Baraszkiewicz (Pol) 1.50,048

K2,500 meter

1. Craviotto/Perez (Spa) 1.28,736
2. Rauhe/Wieskotter (Dui) 1.28,827
3. Piatroesjenka/Machneu (WRu)1.30,005
4. Kammerer/Kucsera (Hon) 1.30,285
5. Knudsen/Poulsen (Den) 1.30,569
6. Dober/Willows (Can) 1.30,857
7. Lecrubier/Jouve (Fra) 1.31,312
8. Twardowski/Wysocki (Pol) 1.31,869

C2,500 meter

1. Meng/Yang (Chi) 1.41,025
2. Oelegin/Kostoglod (Rus) 1.41,282
3. Gille/Wylenzek (Dui) 1.41,964
4. Bahdanovitsj/Bahdan.(WRu) 1.41,996
5. Russel/Beauchesne (Can) 1.42,450
6. Chirila/Cuculici (Roe) 1.43,195
7. Georgiev/Aliev (Bul) 1.44,971
8. Bezoeglij/Prokopenko (Oek) 1.44,157

Kanovaren, vrouwen

K1,500 meter

1. Inna Radomska (Oek) 1.50,673
2. Josefa Idem (Ita) 1.50,677
3. Katrin Wagner (Dui) 1.51,022
4. Katalin Kovacs (Hon) 1.51,139
5. Zhong Hongyan (Chi) 1.52,220
6. Spela Ponomarenko (Slo) 1.53,102
7. Lucy Wainwright (GB) 1.53,353
8. Jennifer Hodson (ZAf) 1.53,973

K2,500 meter

1. Kovacs/Janic (Hon) 1.41,308
2. Mikolajczyk/Konieczna (Pol)1.42,092
3. Delattre/Viard (Fra) 1.42,178
4. Fischer/Reinhardt (Dui) 1.42,889
5. Kitamoto/Takeya (Jap) 1.43,291
6. Davis/Fogarty (Aus) 1.43,969
7. Rikala/Mikkonen (Fin) 1.44,176
8. Mruzkova/Blahova (Tsj) 1.44,870

Taekwondo, mannen

Klasse tot 80 kg

1. Hadi Saei (Irn)
2. Mauro Sarmiento (Ita)
3. Zhu Guo (Chi), Steven Lopez (VS)

Taekwondo, vrouwen

Klasse tot 67 kg

1. Hwang Kyung-seon (ZKo)
2. Karine Sergerie (Can)
3. Sandra Saric (Kro), Gwlays Patience Epangue (Fra)

Tafeltennis, mannen

Halve finale, enkelspel

Ma Lin (Chi) - Wang Liqin (Chi) 4-2 (11-5,11-9,11-9,10-12,3-11,11-8)
Wang Hao (Chi) - Jörgen Persson (Zwe) 4-1 ( 11-9 1109 9-11 11-7 11-9)

Voetbal, mannen

Finale

Argentinie - Nigeria 1-0

Volleybal, vrouwen

Strijd om brons

China - Cuba 3-1 (25-16 21-25 25-13 25-20)

Mountainbike, mannen

1. Julien Absalon (Fra) 1.55.59
2. Jean-Christophe Peraud (Fra)+ 1.07
3. Nino Schurter (Zwi) + 1.52
4. Christoph Sauser (Zwi) + 1.55
5. Marco Aurelio Fontana (Ita) + 4.00
6. Christoph Soukop (Oos) + 4.12
7. Liam Killeen (GB) + 4.15
8. Iñaki Lejarreta Errasti,Spa + 4.22
9. Sven Nys (Bel) + 5.01
10. Jose A.Hermida Ramos (Spa) + 5.02
Op twee ronden:
34.Rudi van Houts
37.Bart Brentjens

Mountainbike, vrouwen

1. Sabine Spitz (Dui) 1.45.11
2. Maja Wloszczowska (Pol) + 0.41
3. Irina Kalentjeva (Rus) + 1.17
4. Catharine Pendrel (Can) + 1.26
5. Ren Chengyuan (Chi) + 2.29
6. Petra Henzi (Zwi) + 3.30
7. Mary McConnelough (VS) + 5.23
8. Georgia Gould (VS) + 5.40
9. Rosara Joseph (NZl) + 5.56
10. Aleksandra Dawidowicz (Pol) + 6.10
14.Elsbeth van Rooy-Vink + 8.19

Synchroonzwemmen

Landenteams

1. Rusland 99,500
2. Spanje 98,251
3. China 97,334
4. Canada 95,668
5. Japan 95,334
-. Verenigde Staten 95,334
7. Australië 82,167
8. Egypte 80,833

Weer duif opgepakt voor drugssmokkel

In Zenica, een stad in het centrum van Bosnië, heeft de politie een duif in beslag genomen op verdenking van drugssmokkel. Het dier zou een aantal gevangenen in de zwaarbeveiligde gevangenis hebben bevoorraad met heroïne. Onlangs kwam er vergelijkbaar nieuws uit Brazilië.

Bewakers kregen in de gaten dat vier gevangenen drugs hadden gebruikt. Kort hiervoor zagen zij de duif voor een raam in de gevangenis. Een woordvoerder van de inrichting verklaart dat de drugs zijn vervoerd in kleine zakjes die bevestigd waren aan de poten van het dier. Na onderzoek bleek deze geregistreerd te staan als huisdier van één van de gevangenen. De politie heeft de duif onder toezicht geplaatst achter tralies.

Enkele maanden geleden was er in een gevangenis in Brazilië ook een sterke toename van drugs en mobiele telefoons. De bewaarders waren zeer verbaasd hierover, totdat zij duiven zagen die moeite hadden met vliegen. Na onderzoek bleken de vogels getraind te zijn om goederen naar binnen te smokkelen via kleine zakjes op de rug. Bezoekers van de gedetineerden lieten de duiven over de muren van het cellencomplex vliegen.


Drugsrunner!  (foto: DAG)

[Gerucht] Fall update en motion controller op 7 september?

We mogen weer een leuk geruchtje aan het lijstje voegen. Volgens de meest recente geruchten komt de Fall update voor de Xbox 360 al op 7 september uit. Tevens zal er samen met de update een motion controller worden uitgebracht. Voor ons is de motion controller echter nog steeds een groot geheim.

Maar goed, volgens wat enkele geruchten zal Rare een aantal motion-games bij de release van de motion controller uitbrengen. Deze motion-games komen ook op 7 september uit. Het klinkt allemaal wat dubieus, maar alles kan tegenwoordig in deze maatschappij. Het is allemaal goed opletten tijdens de Games Convention 2008, want er kan nog van alles gebeuren.

Marktkooplui willen jongeren trekken

Marktkooplieden willen niet langer voornamelijk grijzende klanten aan hun kraam zien, maar ook jonge tweeverdieners. De Amsterdamse wijk Zeeburg krijgt daarom volgend voorjaar een experimentele 'markt van de toekomst', die ook 's avonds is geopend.

De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) verwacht binnenkort het groene licht te krijgen voor de moderne markt, waarvoor volgens voorzitter Henk Achterhuis al veel gemeenten belangstelling hebben getoond. "We willen een markt met een bedrijfsleider en een marketingplan, die is afgestemd op de doelgroep en de omgeving van de betreffende markt."

De vereniging wil zich daarmee losweken van de opzet van traditionele markten, waar marktmeesters namens de gemeente toezicht houden op naleving van gemeentelijke regels. "We willen een professionalisering en gaan werken als een winkelcentrum."

  (foto: ANP)

Dochter voor My Name is Earl-acteur

Jason Lee en zijn vriendin Ceren Alkac hebben een dochtertje gekregen. Het meisje kwam op 10 augustus ter wereld, zo bevestigt een woordvoerder aan het Amerikaanse tijdschrift People. Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

De 38-jarige Lee, die de hoofdrol speelt in de komedieserie My Name is Earl, kreeg eerder een zoon met zijn voormalige verloofde Beth Riesgraf. Het jongetje, dat inmiddels 4 jaar is, luistert naar de opvallende naam Pilot Inspektor.

Voormalig professioneel skateboarder Lee begon zijn filmcarrière toen hij in 1995 de hoofdrol wist te bemachtigen in de komedie 'Mallrats', met onder anderen Shannen Doherty. Daarna was hij te zien in films als 'Chasing Amy', 'Dogma', 'Mumford' en 'Almost famous'.


Dochter voor My Name is Earl-acteur  (foto: DAG)

Absalon prolongeert titel

Viervoudig wereldkampioen Julien Absalon heeft zijn olympische titel bij het mountainbiken voor mannen geprolongeerd.

Op het technisch veeleisende parcours over de rotsachtige heuvel in Laishan Park was hij een klasse apart. In de tweede van in totaal acht ronden ging Absalon er alleen vandoor. Hij liep snel uit, maakte geen enkele stuurfout en werd niet meer teruggezien.

Achter Absalon was een waar slagveld. Veel renners forceerden in hun poging om aan te klampen en gingen onderuit. De Nederlander Rudi van Houts wist twee ronden aan te haken bij de subtop, maar door valpartijen raakte hij ver achterop. De eerste olympisch kampioen in het mountainbiken, Bart Brentjens, was er in de eerste ronde al afgereden.

Ex duikt op in nieuwe videoclip Pink

Carey Hart heeft een rol in de nieuwe videoclip van zijn ex Pink. In het nummer 'So what' beschrijft Pink hoe ze zich voelt sinds de breuk met de motorcrosser, met wie ze zeven jaar samen was.

Aan het begin van de clip is te zien hoe Hart de handen voor de ogen van zijn ex-vrouw houdt. Later zaagt Pink, die eigenlijk Alecia Moore heet, met een kettingzaag een boom om waarin een hart staat gekerfd met de namen Carey en Alecia erin. Ook bekogelt Pink een auto van een pasgetrouwd stelletje met eieren. Aan het einde van het nummer leunt Pink met haar arm op de schouder van haar ex en zingt ze hem toe. Daarna steekt ze haar tong uit naar de camera.

In het nummer lijkt Pink haar ex een boodschap te geven. "So what, ik ben nog steeds een rockster, ik heb mijn moves nog. Ik heb jou niet nodig", zingt de blondine. 'Funhouse', het album waarop 'So what' staat, verschijnt in oktober.

De 28-jarige Pink ontmoette de vijf jaar oudere Hart in 2001 in Las Vegas. Ze vroeg de motorcrosser vier jaar later ten huwelijk, waarna de twee op 7 januari 2006 in Costa Rica trouwden. Begin dit jaar kwam een einde aan het huwelijk. "De beslissing is gemaakt door twee vrienden, die veel respect en liefde voor elkaar voelen", liet een woordvoerder van de zangeres destijds weten. "Hoewel het huwelijk over is, is hun vriendschap sterker dan ooit."



Preview van Pinks clip.

CD: Cansei de Ser Sexy - Donkey

Beyoncé had het even gehad om sexy te zijn en slingerde de zin "I got tired of being sexy" de mediawereld in. Een Braziliaans zestal ging er met de vertaalde quote vandoor, Cansei de Ser Sexy De groep staat echter beter bekend in de muziekwereld in afgekorte CSS-vorm. Als Latijns-Amerikaanse paddo's schoot het bandproject uit de grond. In combinatie de hedendaagse mediamogelijkheden groeide de status van bekendheid in het thuisland zienderogen. Na het uitkomen van het debuut, de iPod-reclame single 'Music is My Hot Hot Sex' en de single 'Let's Make Love and Listen to Death From Above' kwam ook de wereldwijde faam om de hoek kijken. De dames en de besnorde homo waren plotsklaps zelf hot en speelden vele zalen en festivaltenten plat met hun opbeurende en exotische electropoppunk. Inmiddels heeft Iracema Trevisan de groep verlaten en is Adriano Cintra haar vervanger, ook werken ze nu met de sessie drummer Jon Harper van The Cooper Temple Clause.

Jubilerend Mystery Land pakt uit

Mystery Land pakt groter uit dan ooit tevoren. Vanwege het vijftienjarig jubileum heeft het festival vandaag meer podia en bekendere artiesten dan ooit. Met onder anderen dj Tiësto en Roger Sanchez op het programma was het dancefestijn al ruim een maand van tevoren uitverkocht.

Met maar liefst achttien podia en bijna 150 artiesten beleeft het festival op het terrein van de Floriade in de Haarlemmermeer zijn meest uitgebreide editie aller tijden. Op het hoofdpodium betreden onder anderen David Guetta, Laidback Luke en Isis het podium. Net als vorig jaar worden zestigduizend bezoekers verwacht.

Nieuw dit jaar is het Classics-podium, waar de hele dag oude bekenden uit de dancewereld hun opwachting maken. "Toen we de artiesten benaderden, reageerden ze zeer enthousiast op het voorstel", vertelt organisator Gerard Zwijnenburg. "Het zijn bijna allemaal artiesten die in het verleden ook op Mystery Land hebben gestaan."  Vanwege het jubileum is er een speciale Mystery Land compilatie-cd gemaakt. Onder anderen Erick E, Sander van Doorn en Eric Prydz zijn op het album te horen. De cd is tijdens het festival te koop.

'Wallenkoning' Geerts nog steeds actief

De omstreden ondernemer Charles Geerts is nog allerminst verdwenen van de Amsterdamse Wallen. Vorig jaar kocht de gemeente weliswaar achttien prostitutiepanden van Geerts, maar hij bezit nog altijd elf panden waarin seksondernemingen zijn gevestigd.  Dat schrijft NRC Handelsblad op basis een vertrouwelijke overeenkomst tussen Geerts en NV Stadsgoed, een dochterbedrijf van woningcorporatie Stadgenoot. Burgemeester Job Cohen zegt in de krant Geerts niet te kunnen dwingen al zijn panden te verkopen.

Stadsgoed telde vorig jaar ruim twintig miljoen euro neer voor de achttien panden. De gemeente Amsterdam betaalde 4,5 miljoen euro om de beëindiging van de seksbedrijven van de 'Wallenkoning' te compenseren. Binnen de afspraak met de gemeente stond dat Geerts niet opnieuw mocht investeren op de Wallen. Amsterdam wilde met de deal het aantal prostitutiepanden terugdringen, als onderdeel van een poging de raamprostitutie met een derde terug te dringen.

Geerts verhuurt een aantal van zijn panden aan Jan Otten, eigenaar van sekstheater Casa Rosso, schrijft het dagblad. De vergunning voor deze tent werd eerder dit jaar ingetrokken met hulp van de Bibob-wet. Geerts en Otten waren volgens de gemeente vermoedelijk betrokken bij het witwassen van het nooit gevonden losgeld van de Heineken-ontvoering. De voor de ontvoering veroordeelde Willem Holleeder en Cor van Hout zouden het geld in Casa Rosso hebben gestoken.



Lekker naar de hoeren met George Michael.

Urine zwangere vrouw wordt kunstmest

Met de urine van Moeders voor Moeders wordt de komende negen maanden bij wijze van proef kunstmest gemaakt. Als het experiment slaagt komt er mogelijk een inzameling van urine van meer Nederlanders voor kunstmest. Een woordvoerster van GMB Watertechnologie, dat de proef uitvoert, bevestigde hierover in de Volkskrant.

Via Moeders voor Moeders leveren jaarlijks 36.000 zwangere vrouwen urine aan het farmaceutisch bedrijf Schering-Plough, voorheen Organon. Dat maakt daarmee medicijnen die de vruchtbaarheid bevorderen. Wat overblijft gaat normaal het riool in, maar wordt nu gebruikt voor de productie van kunstmest. In urine zitten onder meer stikstof en fosfaten.

Popstars: anderhalf miljoen kijkers

So You Wanna be a Popstar 2008  heeft een goede start gemaakt. De talentenjacht trok gisteravond tijdens de eerste uitzending op SBS6 ruim 1,4 miljoen kijkers, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

In Popstars zoekt een vakjury, bestaande uit Henkjan Smits, Patricia Paay en Maurice Wijnen, naar leden voor een nieuw te vormen popgroep. De audities staan open voor zelfverklaarde zangtalenten van alle leeftijden. De show wordt gepresenteerd door Gerard Joling en Nance. Popstars is al in meer dan vijftig landen te zien geweest. In Duitsland was de Nederlandse Tialda van Slogteren vorig jaar een van de winnaars. Zij maakt nu deel uit van de band Room 2012.



Wie wordt net zo beroemd als rasentertainer Hilbrand Nawijn?

[GC 2008] Sony introduceert toetsenbord voor de PS3

Beter goed gejat dan slecht verzonnen, het maakt eigenlijk helemaal niet meer uit. Net als bij de Xbox 360 komt er ook een toetsenbord add-on voor de PlayStation 3. Het is een draadloos toetsenbord en bevat naast alle nodige toetsen (goh, meen je dat nou echt) ook een 'touchpad mode'. Deze touchpad mode zorgt ervoor dat ook de muis aangesloten kan worden. Wanneer deze add-on uitkomt, is nog niet bekend.


Vader Lindsay: vechten met Britneys ex

Michael Lohan wil graag de boksring in met Kevin Federline. "Iedereen wil dat ik op de vuist ga met K-Fed omdat hij een beruchte vader is, net als ik", vertelt hij aan het Amerikaanse tijdschrift OK! Magazine. "Het is voor een goed doel."

De vader van Lindsay Lohan hoopt met de krachtmeting geld op te halen voor de Amerikaanse organisatie Fight For Charity. "Het is een serieus gevecht", vertelt hij. "Je moet een trainer zoeken en je moet je laten registreren bij de Mature Boxing Association."

Federline was niet de eerste keuze voor Lohan. Hij benaderde eerst een roddeljournalist, maar die bedankte vriendelijk. "Het maakt me niet uit tegen wie ik het opneem, het is voor het goede doel. Ik ben al zo vaak neergesabeld door de pers, dat die paar klappen van iemand die twee keer zo jong is als ik me ook niet meer uitmaken."

De ex-echtgenoot van Britney Spears weet nog niets van de plannen van Lohan. Mocht hij de uitdaging van Lohan accepteren, dan zou het niet voor het eerst zijn dat hij zich in de ring begeeft. Twee jaar geleden leende de voormalige achtergronddanser zich vier keer voor worstelpartijen, die op televisie werden uitgezonden.



Michael Lohan wil knokken met Kevin Federline  (foto: DAG)

Politiebond: opschorting conditietest

Politiebond NPB wil een voorlopig verbod op een nieuwe, zware conditietest voor politiemensen. De zogeheten Fysieke Vaardigheids Toets heeft tot een aantal ernstige ongelukken geleid, waarbij agenten onder meer ernstig rugletsel hebben opgelopen.

Bovendien, zo stelt de NPB, wordt de test gehanteerd als instrument van de zogenaamde testcultuur. Politiemensen ervaren de test als "een afrekenmodel". De omstreden test wordt momenteel uitgeprobeerd, maar is vanaf 1 januari 2009 verplicht voor alle politiemensen. De NPB zegt steeds meer signalen te krijgen dat de test "op de werkvloer wordt gezien als een bedreiging en niet als de beoogde uitdaging om te gaan werken aan een beter fysieke gesteldheid".



Lachen om dikke politiemensen.

[Upd] Vink zakt ineen na MTB-wedstrijd

Het is zeer warm in Peking en die extreme hitte speelde Elsbeth van Rooy-Vink parten bij de Olympische mountainbikewedstrijd. Na afloop zakte de Nederlandse ineen en bij controle bleek dat haar suikerwaarde te veel was gezakt.

Per brancard is ze afgevoerd en voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Haar toestand is stabiel.

Update @ 10:35 uur

Elsbeth van Rooy-Vink zal een nacht in het ziekenhuis moeten blijven. "Haar lichaam is ontregeld door de weersomstandigheden en door de inspanningen," aldus teamarts Tjeerd de Vries.

[GC 2008] Platinum Trophy in WipEout HD

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen kunnen we WipEout HD in de loop van de herfst verwachten en zal er gebruik gemaakt worden van trophies. Screenshots van de lijst met trophies laten zien dat er een Platinum Trophy in zit; die over het algemeen alleen gebruikt wordt in games die je in de winkel koopt.

Goedkope games, zoals Super Stardust HD, Pain en PixelJunk Eden, hebben geen Platinum Trophy. Hiermee kunnen we eigenlijk wel concluderen dat WipEout HD minimaal zoveel gaat kosten als Warhawk (€29,99). Sony heeft vooralsnog geen verkoopprijs vrijgegeven.

Transavia naar rechter om staking

Transavia.com spant een kort geding aan tegen de Vereniging voor Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) om de voor dinsdag aangekondigde staking te voorkomen. Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij zei dat vandaag.

Volgens de zegsvrouw stapt Transavia naar de rechter omdat beide partijen nog niet alles hebben geprobeerd om tot een oplossing van het cao-conflict te komen. De rechtszaak dient maandag. Waar en hoe laat is nog niet bekend. Piloten van Transavia.com willen dinsdag van twee uur 's nachts tot vijf uur in de middag het werk neerleggen.

Een woordvoerder van de VNV zegt de rechtszaak af te wachten. "Het hoort er een beetje bij", reageert hij. Volgens hem wordt er informeel al weer gesproken tussen beide partijen. De zegsvrouw van Transavia "kan daar geen mededelingen over doen". Cijfers over het aantal passagiers dat mogelijk de dupe wordt van de acties lopen uiteen. De VNV heeft het over circa 24.000 reizigers op zeventig vluchten; Transavia houdt het op zo'n 10.000 op veertig vluchten.

De vliegers en Transavia.com zijn al enige tijd in onderhandeling over een nieuwe cao. De VNV deed de werkgever donderdag een eindbod met daaraan gekoppeld een ultimatum. Dat liep vrijdagochtend af. Belangrijkste twistpunt is de hoge werkdruk die volgens de vliegers wordt veroorzaakt door extra lange vluchten. Volgens de woordvoerder van de VNV is 90 procent van de 504 piloten bij Transavia.com lid van de vereniging.


  (foto: ANP)

FC Twente mist spitsen tegen Arsenal

FC Twente zal het een aantal weken moeten stellen zonder aanvaller Marko Arnautovic. Tijdens de oefeninterland tussen Jong Oostenrijk en Jong Ierland liep de spits een scheurtje in zijn hamstring op.

Door de blessure van de aanvaller hebben de Tukkers een probleem voor de Champions Leaguewedstrijd tegen Arsenal, volgende week woensdag. De andere aanvaller, Blaise N'Kufo, zit tegen de Gunners zijn tweede van in totaal drie duels schorsing uit.

Youssouf Hersi is in ieder geval wel weer inzetbaar. De aanvallende middenvelder is vrijwel hersteld van een knieblessure.

Handige pornotips voor christenen

'Actief geloof zorgt voor gelukkiger seksleven', kopte de katholieke nieuwssite RKnieuws.net gisteren. Volgens Andraes Bochmann, godsdienstsocioloog aan de Theologische Hogeschool Friedensau in Duitsland leidt "een regelmatig seksleven met een vaste partner, gekoppeld aan een toegewijd geloofsleven tot de meeste tevredenheid over het eigen seksleven."

Maar Rik van Lunsen, als seksuoloog verbonden aan het Amsterdams Medisch Centrum is het er hartgrondig mee oneens. "Er is geen enkel rechtstreeks verband tussen religie en seksueel geluk. Ik ken helaas maar al te veel mensen die om religieuze redenen nooit de kans hebben gekregen zich seksueel te ontwikkelen. Mijn spreekkamer zit er vol mee.'' Voor christenen die hun medegeloofsgenoten de fijne sekskneepjes willen leren, is er de website sexinchrist.com. Behalve zorgvuldig uitgezochte bijbelteksten die alle 'zondige' handelingen zouden goedkeuren, biedt de site een handleiding voor het maken van christelijke porno. We lichten er een paar tips uit voor de gelovigen die zich eraan willen wagen.

Tips
Er mogen alleen getrouwde stellen in voorkomen. De acteurs moeten ook in de film een getrouwd stel spelen en alleen seks hebben met hun partner. De seks in de film moet worden voorzien van een christelijke context. Dat kan door middel van scenes waarin de man en vrouw samen bidden, de bijbel bestuderen, naar de kerk gaan en met elkaar over god praten. Het moet mensen wat bijbrengen. Deel van de missie in christelijke porno is om mensen te leren hoe ze meer seksueel plezier en intimiteit in hun relatie kunnen krijgen. Het uitbeelden van verschillende technieken helpt daarbij, evenals het het respectvol omgaan met elkaars lichamen.

Meer tips
Beide partners moeten seksueel evenveel behaagd worden en evenveel aandeacht ontvangen. Vreemdgaan in de film mag niet, tenzij bedoeld om te laten zien wat de vreselijke gevolgen zijn van overspel. Als de vrouw vreemdgaat, moet ze in de film daarvoor worden gestraft. De film moet inspirerend zijn en focussen op het christelijke huwelijk en geloof. Hij moet een positieve boodschap hebben en de heiligheid van seks benadrukken. Vreugdevolle kreten die bij goede seks horen zijn toegestaan, maar er mag niet worden gevloekt of gescholden. Beide partners moeten elkaar respectvol bejegenen.

Veel succes met de tips, ook namens FOK!


Pornotips voor christenen: niet lachen!  (foto: DAG)

Argentinië prolongeert voetbaltitel

Net als vier jaar geleden heeft Argentinië de gouden medaille veroverd op het olympische voetbaltoernooi. De ploeg van coach Sergio Batista versloeg in een matige finale Nigeria met 1-0.

In de eerste helft viel er mede door de hitte, het was zo'n 40 graden, weinig te genieten voor de toeschouwers. Het tempo lag laag en kansen bleven dan ook uit. Vanwege de warmte werd er zelfs een drinkpauze ingelast.

Ondanks dat het tempo nog steeds laag was, viel er in de tweede helft iets meer te beleven. Messi was dichtbij een treffer, maar Vanzekin wist te redden. De doelman van Nigeria moest even later wel capituleren toen hij geen antwoord wist op een stift van Di Maria.

In het vervolg van de wedstrijd zocht Nigeria meer de aanval, ze speelden echter te slordig om AZ-doelman Romero in de problemen te brengen. Vijf minuten voor tijd was Anichebe dicht bij de gelijkmaker maar Romero wist te redden.

Transformers-acteur weer aan het werk

Shia LaBeouf is weer aan het werk gegaan. De acteur werd eergisteren voor het eerst na zijn verkeersongeluk van vorige maand gespot op de set van 'Transformers: revenge of the fallen'. Dat is te zien op een foto die entertainmentblogger Perez Hilton op zijn website heeft geplaatst.

De 22-jarige LaBeouf raakte eind vorige maand gewond bij een auto-ongeluk in Hollywood. Direct na het ongeval constateerden agenten dat de acteur onder invloed van alcohol was en werd hij gearresteerd. Later bleek dat LaBeouf geen blaam trof en dat het ongeluk was veroorzaakt door de andere bestuurder, die een rood licht zou hebben genegeerd.

LaBeouf hield een verbrijzelde hand over aan de botsing. Nog altijd heeft de acteur zijn linkerhand in het gips, zo is op de foto te zien. Regisseur Michael Bay zou om verdere vertraging te voorkomen de verwonding van zijn hoofdrolspeler in het script hebben opgenomen.


Gehavende Shia LaBeouf weer aan het werk  (foto: AP/DAG)

Yolanthe: ik moet nog veel leren

Yolanthe Cabau van Kasbergen zal niet zo snel opscheppen over haar acteerprestaties. De ONM-actrice vertelt deze maand in het meisjesblad Girlz dat ze zichzelf nu nooit een goede actrice zou noemen. "Je mag jezelf pas een goede actrice noemen als je in een mooi theaterstuk hebt gespeeld, een paar mooie films hebt gemaakt en een paar goede rollen hebt neergezet."

De 23-jarige brunette vindt van zichzelf dat ze nog veel moet leren. "Ik zit nu vier jaar in het vak en het gaat steeds beter." Naast haar vertolking van Julia in ONM speelde Yolanthe de afgelopen jaren onder meer in films als 'Snowfever' en 'Complexx'.

Ondanks haar bescheidenheid is Yolanthe meer over haar acteerprestaties te spreken dan over haar zangkwaliteiten. "Ik kan niet zingen", vertelt ze. Een duet met haar zingende vriend Jan Smit zit er dan ook niet in. "Dat zou ik niet durven. Het is Jans beroep en grote passie en ik vind niet dat ik dan ook zo nodig moet zingen. Met een karaokeset wil ik voor de gein wel eens een keer een liedje met hem meezingen, maar niet voor een vol stadion."


Yolanthe moet nog veel leren  (foto: DAG)

Kerncentrale Petten voorlopig dicht

De deuren van de kerncentrale in Petten blijven nog zeker ruim een maand gesloten. De resultaten van een inspectie tijdens de zomerstop zijn aanleiding om de geplande opstartdatum van aanstaande zondag uit te stellen, licht exploitant NRG toe. Sinds eind vorige maand was de centrale dicht vanwege groot onderhoud. Dat gebeurt elk jaar.

Gebleken is dat leidingen van het primaire koelwatersysteem zijn vervormd. Dit euvel was bij de inspectie van vorig jaar ook al vastgesteld. Een 'naalddun gasbellenspoortje' is de boosdoener. NRG stelt dat binnen een week duidelijk moet zijn welke maatregelen moeten worden genomen om veilig te kunnen opstarten. Tot die tijd wordt de inspectie voortgezet. In september gaat de centrale in ieder geval nog niet open.

De twee reactoren in Petten wekken geen energie op. Er wordt onder meer onderzoek gedaan naar manieren om de levensduur van radioactief afval te verkorten. Ook worden er medische isotopen gemaakt, die worden gebruikt voor kankerbestrijding. De gevolgen van de ongeplande stop zullen volgens NRG merkbaar zijn op de markt voor die isotopen. De impact op onderzoeksprogramma's moet nog worden vastgesteld.


Kerncentrale Petten voorlopig dicht  (foto: DAG)

Van der Weijden niet naar EK

Maarten van der Weijden doet volgende maand niet mee aan de Europese kampioenschappen open water in Kroatië.

Van der Weijden, die eerder deze week goud won op de 10 kilometer, wil tijd besteden aan alle verzoeken en aandacht die hij als voormalig kankerpatiënt krijgt.

"Als ik iets doe, wil ik dat serieus en vol toewijding doen. Maar ik krijg nu echt zoveel verzoeken en dat vind ik zo leuk om te doen. Ik wil daarvan gaan genieten. Van trainen komt dan niet veel meer. We hebben daarom nu toch besloten dat ik niet naar de EK ga."

Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-cars trailer

Soms is een titel zo absurd, dat je eigenlijk meteen al benieuwd bent wat voor game erachter verstopt zit. In Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-cars (ik heb hem voor het gemak maar onder m'n ctrl-v verstopt) speel je een futuristisch potje voetbal, met wagens, opgefokt to-da-max. Deze PSN titel zal voor vele uren chaos zorgen als je FIFA's be-a-pro even zat bent en alsnog je vrienden hun kont wil kicken met voetbal.



Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-cars staat gepland voor een release in het laatste kwartaal van dit jaar in The States. Of de game naar ons kleine kikkerlandje komt is nog niet bekend.

Vink 14e bij mountainbiken

Sabine Spitz heeft tijdens de Olympische Spelen in Peking goud bij met mountainbiken gewonnen. De 36-jarige Duitse ging er al in de eerste van zes ronden vandoor en kwam alleen de finish over.

De 35-jarige Elsbeth van Rooy-Vink kwam in haar laatste officiële wedstrijd als 14de over de finish. Vink, die vier jaar geleden nog vijfde werd, lag na de eerste ronde nog tiende maar kwam er na een valpartij niet meer aan te pas.

Peter Jackson maakt Kuifje-film

Niet Steven Spielberg maar Peter Jackson maakt de eerste van drie Kuifje-films. De Nieuw-Zeelandse regisseur van The Lord of the Rings begint binnenkort aan de opnames. Spielberg zal wel actief meewerken aan de opnames en ideeën aanbrengen, aldus een woordvoerder van de studio's Hergé in de Franstalige Belgische krant La Dernière Heure.

De opnames beginnen deze herfst in de VS en in Nieuw-Zeeland. De eerste film van de trilogie moet in 2010 in de bioscopen komen. De 17-jarige Britse acteur Thomas Sangster speelt de rol van Kuifje. De achterneef van Hugh Grant speelde eerder in de film Love Actually en de tv-reeks Doctor Who. Van de zeventien Kuifje-albums zijn in vijftig talen zijn meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht. Kuifje-tekenaar Hergé begon de strip in 1929 in een Brusselse krant. Hergé overleed in 1983.



Peter Jackson kan zelf kapitein Haddock spelen.  (foto: ANP)

[GC 2008] The Joker lacht je toe in MK vs. DC Universe

Wanneer je een game maakt waarin de vreemde figuren uit het Mortal Kombat universum het opnemen tegen de bekende gezichten van DC Comics is het logisch dat we superhelden te zien krijgen. Een van de favoriete bad-guys van de fans is echter The Joker, vandaar dat er aan gedacht is om hem toe te voegen met een aantal typische moves. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe The Joker zijn tegenstander helemaal gek kan maken, terwijl hij er zelf (en jij waarschijnlijk ook) nog wat te lachen uit kan toveren. Let vooral op zijn fatality aan het eind van het filmpje.



Fiscus betaalt tientje huurtoeslag na

Een nog onbekend aantal huurders krijgt in september een nabetaling van de huurtoeslag van ongeveer een tientje. Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën heeft dat aan de Tweede Kamer geschreven.

Het gaat om huurders die na 1 juli van dit jaar nog hebben laten weten dat ze een huurverhoging hebben gekregen. Huurverhogingen die voor die tijd zijn gemeld, heeft de Belastingdienst al verwerkt. Een woordvoerder van de Belastingdienst kon gisteren ook bij benadering nog niet zeggen hoeveel mensen er recht hebben op de nabetaling van een tientje.

Nicolas Cage in gewelddadige film

Acteur Nicolas Cage krijgt een hoofdrol in de film Kick-Ass, een verfilming van de gelijknamige stripserie die als uiterst gewelddadig bekendstaat. Dat schreef het Amerikaanse filmblad Hollywood Reporter.

De Hollywoodster speelt een ex-agent die samen met zijn 11-jarige dochter drugshandelaren bestrijdt. De film, die naar verwachting in de loop van 2009 verschijnt, wordt geregisseerd door de Brit Matthew Vaughn, die eerder de films Layer Cake en Stardust maakte.

Zelfmoordenaar doodt agenten in Pakistan

Een zelfmoordenaar is met een auto vol explosieven ingereden op een politiebureau in het noordwesten van Pakistan. Daardoor zijn zeker acht agenten om het leven gekomen.

Tien agenten raakten gewond, liet de politie weten. "Veel mensen liggen nog onder het puin", aldus een hoge politiefunctionaris in de Swat vallei. Een woordvoerder van de Taliban eiste de aanslag op. Hij bezwoer daarnaast meer aanslagen te zullen plegen als de regering niet ophoudt met haar militaire operaties in het gebied.

Vier Belgische F-16's naar Afghanistan

Vier Belgische F-16's en bijna honderd militairen vertrekken 1 september naar het zuiden van Afghanistan. De F-16's zullen vanuit Kandahar samenwerken met Franse en Nederlandse troepen.

De straaljagers gaan vooral luchtsteun geven aan de troepen van de internationale NAVO-missie ISAF. Het besluit over de missie viel begin dit jaar al. De regering keurde de operatie eind juli goed. De ministerraad kan later beslissen de zes maanden durende operatie Guardian Falcon te verlengen.

Belgische militairen zijn al langer aanwezig in Afghanistan, maar het is de eerste keer dat militairen en vliegtuigen in het zuiden worden ingezet.

De Belgen hebben ongeveer anderhalve week om aan het klimaat en de ISAF-procedures te wennen voor ze in actie moeten komen.

Hoop helpt tegen depressie

Het gebruik van antidepressiva in Nederland is de laatste jaren enorm toegenomen. Een nieuw onderzoek dat in de Verenigde Staten werd uitgevoerd, laat echter zien dat er ook een andere manier is om depressieve gevoelens te bestrijden: hooptherapie.

Jennifer Cheavens, werkzaam aan de Ohio Universiteit in de Verenigde Staten, heeft diverse onderzoeken gedaan naar depressies. Een van haar onderzoeken richtte zich op mensen uit de naaste omgeving van depressieve mensen. Vaak blijken deze mensen, als gevolg van de depressieve gedachten van de zieke, zelf ook vatbaar te zijn voor negatieve gedachten en gevoelens. Maar, zo ontdekte Cheavens, wanneer de verzorger hoopvol gestemd is, blijkt hij veel minder vatbaar te zijn voor depressie.

Op basis van deze ontdekking heeft Cheavens verder onderzoek gedaan. Eerst stelde ze een definitie van hoop vast: weten wat je wilt bereiken in het leven én het verlangen hebben dat ook werkelijk te laten gebeuren. Met deze definitie ging ze aan de slag met mensen die negatief over zichzelf en hun leven dachten. Zij waren dus nog niet depressief, maar daar wel vatbaar voor.

Cheavens liet een deel van deze groep mensen wekelijks bij elkaar komen. Tijdens deze bijeenkomsten werden ze getraind in vaardigheden gerelateerd aan hoop: het bepalen van doelen, manieren om die doelen te bereiken en manieren om zichzelf te motiveren. Na verloop van tijd bleek dat deze groep mensen veel minder depressieve symptomen had dan de groep die geen bijeenkomsten had gevolgd. 'Mensen kunnen dus zelf 'hoop' ontwikkelen, ook als ze dat van nature niet hebben,' vertelt Cheavens. Volgens de onderzoekster biedt dit gegeven dan ook veel hoop voor de toekomst van de talloze mensen die gebukt gaan onder depressieve gedachten.

Meer over antidepressiva; Alles over depressies

Door: DAG / Mariska Tjoelker


Hoop houdt depressie buiten de deur  (foto: DAG)

Utrecht heeft beste ziekenhuis

Het Utrechtse Diakonessenziekenhuis is het beste ziekenhuis van Nederland. Dat bericht het Algemeen Dagblad vandaag in de jaarlijkse AD Ziekenhuis Top 100. De winnaar van vorig jaar, het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, staat op de derde plaats.

Amsterdamse ziekenhuizen doen het ook goed. Twee klinieken uit de hoofdstad staan in de top 10. Minder goed presteren de ziekenhuizen in Rotterdam en Den Haag. Het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis staat met plaats 42 het hoogst genoteerd. Het Haagse Bronovo ziekenhuis staat op de dertigste plek. Hekkensluiter is het Flevoziekenhuis in Almere.

De ziekenhuisranglijst komt tot stand op basis van 26 zogenoemde kwaliteitsaspecten. Die zijn opgesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, alle ziekenhuizen en de Orde van Medische Specialisten.

Brits gezin schreeuwt 34 minuten per dag

Wie denkt dat Britten alleen luidruchtig zijn tijdens hun vakantie in Amsterdam heeft het mis. Uit een enquête onder duizend volwassenenen en 500 jongeren, blijkt dat het gemiddelde Britse gezin elke dag 34 minuten bezig is met naar elkaar schreeuwen. Bij meer dan de helft van de ondervraagde gezinnen houdt het gekrijs zelfs een uur aan.

Al dat geruzie komt overigens niet per se voort uit haat en nijd. Van de ondervraagde jongeren zei 69% namelijk het gezin als het belangrijkste in hun leven te zien. En maar liefst 98% gaf toe dat ze van ouders houden. Bijna de helft van de jongens verklaarde bovendien later een vrouw te willen trouwen die op hun moeder lijkt.

Ook bij de ouders waren er opvallende antwoorden. Zo gaf 13% toe dat ze een favoriet kind hebben en zei een op de vijf dat ze net zo veel van hun huisdier als van hun kinderen houden. Eén op de tien vaders is wel eens vreemd gegaan.


Brits gezin schreeuwt 34 minuten per dag  (foto: DAG)

Balkenende sust relletje Bussemaker

Jet Bussemaker hoeft haar laatdunkende woorden over de Amerikaanse presidentskandidaat John McCain niet terug te nemen. Ook is het niet nodig dat zij haar excuses aanbiedt aan de tijdelijk zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Dat schrijft premier Jan Peter Balkenende vrijdag in antwoorden op Kamervragen van VVD-Kamerlid Hans van Baalen.

De staatssecretaris van VWS zei een maand geleden dat winst voor de Republikein McCain in november een 'grote ramp' zou zijn. De PvdA'er gaf verder aan 'niets' met McCain te hebben en 'schoon genoeg' te hebben van het beleid van de afzwaaiende president George Bush, partijgenoot van McCain. Ze benadrukte dat zij haar persoonlijke mening verkondigde en niet namens het kabinet sprak.

Van Baalen schoot na het horen van Bussemakers woorden uit zijn slof. "Senator en oorlogsveteraan McCain heeft in zijn politieke en persoonlijke leven meer moed getoond dan mevrouw Bussemaker ooit zal tonen", zei Van Baalen. In zijn Kamervragen opperde hij onder meer dat Balkenende de bewindsvrouw terecht zou wijzen. Ook zou zij haar woorden moeten terugnemen en door het stof moeten gaan op de Amerikaanse ambassade.

De VVD'er, die zijn voorkeur voor McCain nooit onder stoelen of banken heeft gestoken, stelde vast dat Bussemaker met haar 'onbehoorlijke' uitlatingen Nederland schade heeft toegebracht. Balkenende schrijft vrijdag dat hem niets is gebleken van 'enige schade aan de bilaterale betrekkingen'. Ook bevestigt de premier de woorden van de staatssecretaris dat zij niet een kabinetsstandpunt verwoorde.

De premier laat verder optekenen dat Bussemaker er spijt van heeft dat dat zij haar persoonlijke opvatting kenbaar heeft gemaakt. Ze zou aan Balkenende te kennen hebben gegeven dat zij de door Van Baalen gesuggereerde effecten niet heeft beoogd.

Begin dit jaar kapittelde Balkenende vicepremier Wouter Bos (PvdA) omdat die zijn voorkeur uitsprak voor Obama. "Individuele kabinetsleden mogen geen standpunt hebben", liet hij destijds via zijn woordvoerder weten.


Balkenende sust relletje Bussemaker  (foto: DAG)
Alles over de verkiezingen in Amerika

Obama kiest Joe Biden als running mate

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft de 65-jarige senator Joe Biden (Delaware) gekozen als running mate. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN  gemeld op basis van bronnen bij de Democraten.

De politieke veteraan Biden is voorzitter van de commissie van buitenlandse zaken van de Senaat. Een van de imagoproblemen van Obama is zijn gebrek aan politieke ervaring vergeleken met de bejaarde John McCain. Dat gebrek zou hij kunnen compenseren door te kiezen voor de ervaren Biden.

Politieke waarnemers noemen Biden een scherpe debater, die graag campagne voert. Vanwege zijn eenvoudige komaf en katholieke achtergrond verwachten politieke waarnemers dat hij de zogenoemde 'blue collar' stemmers, waarmee arbeiders worden aangeduid, van Hillary Clinton naar zich toe kan trekken. Volgens CNN is Biden het armste lid van de Senaat.

Afgelopen jaar deed Biden zelf een gooi naar het presidentsschap. Hij stapte op 3 januari echter uit de race na teleurstellend resultaat in Iowa.

Maarten van der Weijden ziet af van EK

Zwemmer Maarten van der Weijden ziet af van de Europese kampioenschappen open water volgende maand in Kroatië. De olympisch kampioen op de 10 kilometer en wereldkampioen op de 25 kilometer had een trilogie kunnen voltooien.

Hij wil tijd besteden aan alle verzoeken en aandacht die hij als voormalig kankerpatiënt krijgt na zijn titel in Peking. "Als ik iets doe, wil ik dat serieus en vol toewijding doen", lichtte Van der Weijden zaterdag toe. "Maar ik krijg nu zoveel verzoeken en dat vind ik zo leuk om allemaal te doen. Ik wil daarvan genieten. Van trainen komt dan niet veel meer. We hebben daarom nu toch besloten dat ik niet naar de EK ga."

Van der Weijden moet voor een goede voorbereiding ook weer zo'n vijftien uur per dag zijn 'hoogtetent' in. Dan kan hij geen tijd steken in het uitdragen van zijn bijzondere verhaal en bij het helpen van organisaties die geld inzamelen voor kankeronderzoek. Uit de hele wereld krijgt hij reacties. "Het was natuurlijk uniek geweest als ik inéén jaar na wereldkampioen en olympisch kampioen ook nog Europees kampioen was geworden, maar nu heb ik eigenlijk alles al."

Van der Weijden heeft voor zichzelf geen termijn gesteld of en wanneer hij de training gaat oppakken. "Ik kan nu in alle eerlijkheid niet zeggen of ik het nog kan opbrengen. Ik heb altijd een streven en ambitie gehad naar een hoger doel, maar die insteek is nu veranderd. Al houd ik wel van mijn leven als topsporter met de toewijding en structuur. Ik hoop toch wel dat ik het kan volhouden, maar dat gaan we straks rustig bekijken."

Zwemmer Maarten van der Weijden  (foto: ANP)

 

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport

Pissen of klaarkomen?

O.Akyol stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

´Hallo chef. Mooi feestje, vind je niet?’ Naast mij staat een boomlange, Marokkaanse jongen met gitzwarte krullen op zijn kruin. Hij trekt zijn leuter schroomvallig uit zijn broek en begint te urineren in de pisbak naast de mijne, zijn ogen niet afwendend van mijn gestalte. Op de vraag die ik eerder stelde, krijg ik geen antwoord. Hij kijkt alleen nors. Dat is zonde. De nachtelijke gesprekken aan de pisbakken van discotheken zijn doorgaans bijzonder intrigerend. Vooral als je - bij wijze van experiment - voornemens bent om niet te drinken. Zoals ik vannacht.

Loretta Schrijver heeft burn-out

Loretta Schrijver heeft haar werk bij omroep Max stilgelegd wegens een burn-out. Haar talkshow Max & Loretta moet het zeker enkele maanden zonder de presentatrice stellen. Dat heeft de omroep laten weten.

Wie de 52-jarige Schrijver zal vervangen in het dagelijkse programma, is nog onduidelijk. "Op dit moment zijn wij naarstig op zoek naar wie haar kan vervangen", stelt directeur Jan Slagter in een verklaring. "Ik ben geschrokken van het nieuws en hoop dat Loretta spoedig hersteld zal zijn."  Schrijver maakte naam als presentatrice bij RTL Nieuws. Vorig jaar ging ze aan de slag bij Max, een omroep die zich richt op kijkers van 50 jaar en ouder.


Loretta Schrijver na burn-out uit roulatie  (foto: DAG)

Metro A'dam rijdt weer dit weekend

De metro tussen het Centraal Station en het Amstelstation in Amsterdam gaat in de loop van vandaag weer rijden. De renovatie is gereed en de testritten verliepen succesvol, laat de gemeente weten.

De renovatie van de metrotunnel liep een week uit, omdat er voor het afronden van de werkzaamheden extra tijd nodig was. In acht weken zijn onder meer de rails, wissels, bielzen en het grindbed vervangen. Het is de bedoeling dat alles dertig jaar meekan.

Ook is gewerkt aan de veiligheid in de metrotunnels. Zo zijn de vluchtpaden verhoogd en is door de hele tunnel een blusleiding aangelegd. Ook zijn ontsporingsrails aangelegd, zodat het voertuig bij een ontsporing niet tegen de muur botst. Later zullen ook nog kortsluitingsschakelaars worden aangesloten.


Amsterdamse metro rijdt zaterdag weer  (foto: DAG)

Da Brat veroordeeld tot drie jaar cel

Rapper Da Brat is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar voor zware mishandeling. De Amerikaanse artieste kreeg ook een voorwaardelijke straf van zeven jaar opgelegd en tweehonderd uur dienstverlening. Dat meldt de Amerikaanse krant The Atalanta-Journal Constitution.

De 34-jarige Da Brat kreeg het eind vorig jaar aan de stok met een serveerster, toen de vrouw in een nachtclub in Atlanta tegen haar zou zijn opgelopen. Toen de medewerkster van de club wilde weglopen, werd ze door Da Brat in het gezicht geslagen met een fles rum. Daarbij zou de serveerster een diepe snee in haar wang hebben opgelopen en een zwelling op haar voorhoofd.

Zes familieleden van Shawntae Harris, zoals Da Brat eigenlijk heet, zaten in de rechtszaal om het vonnis aan te horen. "Ik hou van jullie", riep Da Brat toen ze uit zaal werd geleid. Da Brat schreef muziekgeschiedenis als de eerste vrouwelijk rapper met een album dat de platina status bereikte. In Amerika scoorde ze hits met nummers als 'Funkdafied' en 'Not tonight'.


AZ staat nog in de steigers

AZ heeft de oefencampagne gisteren afgesloten met een nederlaag tegen Fiorentina. De nummer vier van de Serie A won in het DSB Stadion met 2-0, door twee treffers van Giampaolo Pazzini. Veel zal die verliesbeurt trainer Louis van Gaal nog niet zeggen.

Maar liefst zes spelers van AZ waren de afgelopen weken actief op de Olympische Spelen. Zij misten daardoor een groot deel van de voorbereiding. Van de zes zat vrijdag alleen Kees Luijckx bij de selectie. Tegenstander Fiorentina was bovendien met het hoofd al bij de return in de voorronde van de Champions League tegen Slavia Praag van komende week. Trainer Cesare Prandelli stuurde dan ook niet zijn beste elf het veld in.

Van Gaal liet twee van zijn aankopen vrijdag in de basis beginnen. Niklas Moisander, overgenomen van FC Zwolle, maakte een betrouwbare indruk als linksback. De Fin zal op die positie moeten concurreren met Sébastien Pocognoli. De Belg ontbrak net als zijn landgenoten Moussa Dembélé en Maarten Martens in Alkmaar, vanwege hun optreden op de Olympische Spelen. De jonge Rode Duivels verloren daar vrijdag de strijd om het brons van Brazilië.

Ook de potentiële basisspelers Sergio Romero en Kew Jaliens behoorden nog niet tot de selectie van Van Gaal. De oefenmeester liet Brett Holman voor rust als een veredelde rechtsbuiten spelen. Het Australische loopwonder, vorig jaar zeer succesvol bij NEC, had het moeilijk tegen de stugge Italiaanse defensie. In de tweede helft nam Holman de plek van Ari in naast spits Mounir El Hamdaoui.

  (foto: ANP)

Dode door botsing op A6

Door een botsing tussen twee auto's op de rijksweg A6 richting Lemmer is gisteravond een inzittende om het leven gekomen. Het dodelijke ongeval vond plaats op de afrit Oosterringweg bij Bant (Flevoland).

Dat heeft de politie vanochtend bevestigd. Twee andere betrokkenen met nog onbekend letsel worden onderzocht. De toedracht van de dodelijke botsing is tot op heden onbekend. De afrit is voor onbekende tijd afgesloten. De politie voert een sporenonderzoek uit om de ware toedracht te achterhalen.

Nominatie v.d Sar voor 'beste doelman'

De Europese voetbalbond UEFA heeft Edwin van der Sar genomineerd voor de eretitel 'Doelman van het Jaar'. De Nederlandse sluitpost van Manchester United behoort tot een groep van vijf genomineerden.

De andere kanshebbers zijn Manuel Almunia (Arsenal), Petr Cech (Chelsea), Manuel Neuer (Schalke 04) en Pepe Reina (Liverpool). Van der Sar won afgelopen seizoen met zijn club de Champions League. Vorig jaar werd Clarence Seedorf, middenvelder van AC Milan, gekozen tot beste middenvelder van de Champions League.


  (foto: ANP)

Boek: Holly Shumas - Ik wil een man die toveren kan

Ondanks dat de vakantieperiode voor de meesten er alweer op zit, toch nog even een echt vakantieboek op FOK!: Ik wil een man die toveren kan. Dit boek, geschreven door Holly Shumas is een heuse chicklit, het genre dat het altijd goed doet aan het strand of bij het zwembad. Maar niet getreurd, als je al op vakantie bent geweest, kun je het ook lekker op de bank lezen. De benen opgetrokken, een kop thee en een rol biscuit bij de hand en Shumas' boek op schoot. Het klinkt gewoon heel aantrekkelijk. Je zou als man bijna om gaan, toch?

Dode door ongeluk Klaverpolder

Door een ongeluk bij het knooppunt Klaverpolder is gisteravond een inzittende van een personenauto om het leven gekomen. Dat maakte de politie bekend. De auto raakte van de weg en sloeg enkele malen over de kop.

Twee andere inzittenden kwamen er met lichte verwondingen vanaf. De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeluk bij Moerdijk (Noord-Brabant). De verbindingsweg van de A17 naar de A16 richting Breda is daarom voor nog onbekende tijd afgesloten.

Force India eens niet achteraan

Een beetje verandering: Force India bungelt eens niet achteraan het Formule 1-veld. Een achttiende en tiende plek voor Giancarlo Fisichella en een dertiende en zeventiende tijd voor Adrian Sutil waren vandaag de resultaten op het nieuwe circuit van Valencia.

Sutil zei na afloop van de tweede sessie: "Het was een interessante dag. Het is een zeer uitdagende baan, al voelt het meer als een permanent circuit dan als een stratencircuit, dankzij het gladde asfalt en de vele uitloopstroken. In de ochtend was het erg moeilijk om hier te rijden, door alle stof op de baan. In de middag ging het beter, maar als je even naast de lijn kwam, vond je nog steeds veel stof. We hebben nog wat problemen met de korrelvorming op de banden, maar verder ben ik tevreden. Ook de naadloze versnellingsbak lijkt een goede stap voorwaarts."

Teamgenoot Fisichella vond het ook wel goed gaan vandaag: "Dit is een erg leuk circuit om over te rijden, ondanks dat de baan in de ochtend erg vies en glad was. De tweede training verliep echter erg goed. We wisten snelle tijden te rijden en goede progressie met de afstelling te boeken. De naadloze versnellingsbak werkt ook goed. Ik ben benieuwd wat we in de kwalificatie en de race kunnen doen."

Renault: "Resultaten bemoedigend"

Renault-coureurs Fernando Alonso en Nelson Piquet jr. zijn zeer tevreden over de eerste paar rondes op het nieuwe circuit van Valencia. Nelsinho haalde een goede negende tijd, en Alonso verraste met de tweede tijd van de dag.

Na afloop van de tweede vrije training zei Alonso:"Ons programma van vandaag was gerichten op het rijden van zoveel mogelijk kilometers en het verifiëren van de simulaties die we voor deze race hebben gedaan. De eerste resultaten zijn erg bemoedigend, maar we moeten hard blijven werken om morgen een solide kwalificatie te kunnen hebben en zondag een goede race te kunnen rijden."

"Ik heb drie uur lang zoveel mogelijk ronden gereden en dat heeft veel interessante data opgeleverd", zei Piquet, die er 64 rondjes draaide. "Het is een erg leuk circuit, alleen was er niet zoveel grip. Maar dat is gewoon op stratencircuits. Ik zal nu samen met mijn engineers werken aan het optimaliseren van de afstelling , zodat we morgen een goede laatste training kunnen rijden en in goede vorm aan de kwalificatie kunnen beginnen."

Staking dupeert mogelijk duizenden vakantiegangers

De aangekondigde staking dinsdag door piloten van Transavia.com dupeert mogelijk zo'n 5200 passagiers. In totaal veertig vluchten dreigen door de staking die dag uit te vallen, bevestigde een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij vanavond.

Piloten van Transavia.com leggen dinsdag van twee uur 's nachts tot vijf uur in de middag het werk neer. De Vereniging voor Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) heeft daar vrijdag toe opgeroepen. De vliegers en Transavia.com zijn al enige tijd in onderhandeling over een nieuwe cao. De VNV heeft Transavia.com donderdag een eindbod gedaan met daaraan gekoppeld een ultimatum. Dat liep vrijdagochtend af.

Volgens een woordvoerder van de VNV is 75 procent van de piloten bij Transavia.com lid van de vereniging en zijn zij dus gehouden aan het opvolgen van de oproep tot het neerleggen van het werk. De VNV zegt zich te realiseren dat deze actie "invloed zal hebben op het publiek en betreurt dat".

Transavia.com en de VNV onderhandelen al sinds januari over een nieuwe cao die per 1 april van dit jaar had moeten ingaan. Belangrijkste twistpunt is de hoge werkdruk die volgens de vliegers wordt veroorzaakt door extra lange vluchten. Zij pleiten er dan ook voor dat zij dan mogen overnachten in de stad van aankomst. Ook willen de piloten meer salaris en zeggen zij steeds minder vertrouwen in het management te hebben.

Transavia is zeer teleurgesteld over de oproep tot acties. "Wij hebben vlak voor het aflopen van het ultimatum nog een tegenvoorstel neergelegd waarin we verregaand tegemoetkomen aan de eisen van de VNV", aldus de woordvoerster van Transavia. "In reactie hierop heeft de vakbond voor vliegers de onderhandelingen afgebroken en acties aangekondigd."

Transavia.com denkt dat er nog steeds 'voldoende mogelijkheden zijn' om tot goede cao-afspraken te komen. De luchtvaartmaatschappij zegt de komende dagen nog het maximale te zullen doen om tot een oplossing te komen.

 


Blijft dinsdag aan de grond  (foto: ANP)

Button verrast in tweede vrije training

Honda-coureur Jenson Button reed vrijdag verrassend naar de derde tijd van de dag. Button denkt niet dat hij de rest van het weekend zo ver vooraan kan staan, omdat zijn teamgenoot Rubens Barrichello laatste werd in de tweede vrije training.

"Het was goed om eindelijk op het circuit van Valencia te rijden, nadat ik alleen nog maar in de simulator heb gezeten," aldus Button. "Vanmorgen hadden we erg weinig grip, maar volgens mij had iedereen daar last van. Als je van je lijn gaat is het circuit erg stoffig en zitten je banden direct onder het stof. Vanmiddag hebben we veel veranderingen aangebracht en dat werkte erg goed. Hopelijk kunnen we de auto vanavond nog verder verbeteren en hebben we een redelijk competitieve kwalificatie."

Barrichello was vandaag niet te spreken over het verloop van de dag, maar prees de baan wel. "Het circuit van Valencia is een indrukwekkende baan en de hoeveelheid grip veranderd gedurende de dag. We hadden een goede ochtendsessie en de auto had een prima balans, maar vanmiddag leek het wel alsof ik een compleet andere auto had. We hebben wat onderdelen veranderd en helaas was de uitwerking op de auto niet goed. Ik vertrouw erop dat we dit vanavond kunnen oplossen en morgen beter voor de dag zullen komen."

Booij beëindigt interlandcarrière

Hockeyster Minke Booij heeft heeft een einde aan haar interlandcarrière gemaakt. De aanvoerster van het Nederlands team, dat tijdens de Olympische Spelen in Peking goud won, maakte dit vrijdag bekend.

"Ik stop. Nu mag het," liet Booij in een eerste reactie weten. Voorafgaand aan de Spelen in China had de hockeyster al een bronzen (2000) en een zilveren (2004) in de kast liggen.

Booij speelde overigens een sterke finale en wist tegen de Chinese ploeg de nul te houden. Een aantal keer stond ze ook in de baan van een strafcorner. "Ik kreeg een bal vol op mijn ribben. Maar dat maakt niet uit. Het is me alles waard. Ik ben zo trots op dit team. Ik ben zo blij dat we onszelf hebben beloond. We hebben zo hard gewerkt."

Tijdens het duel tegen de Chinese ploeg voelde Booij geen spanning. "Ik heb van alles genoten. Echt, dit waren geweldige Spelen. Als je die dan ook nog zo kan afsluiten. En dan ook gelijk het einde van mijn carrière. Ik heb tien jaar lang genoten. Maar dit is natuurlijk super. Ik kan het nog niet geloven."

Naast de olympische medailles pakte de hockeyster met Oranje ook nog goud op het WK in 2004 en drie keer een gouden plak tijdens een EK. Ook won ze driemaal de Champions Trophy.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.