Jordanië brengt zaak-Wilders voor de rechter

Daar waar Justitie in Nederland gisteren na maanden onderzoek bekend maakte dat men PVV-leider Geert Wilders niet gaat vervolgen, zet Jordanië de rechtszaak tegen het Nederlandse Kamerlid wel door. Dat heeft de Jordaanse Justitie vandaag laten weten. Volgens de justitiële-top van Jordanië is er voldoende reden om tot vervolging over te gaan wegens Wilders' film Fitna.

De NOS meldt dat de juridische procedure in Jordanië tegen Wilders over veel schijven loopt. Via het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het bericht over de aanklacht naar de ambassade in Nederland, die Buitenlandse Zaken in Nederland inlicht.

Jordanië zegt voorlopig niet van plan te zijn om een verzoek in te dienen voor de arrestatie van Wilders. De rechtszaak moet vooral een signaal aan Nederland zijn dat belediging en zwart maken van de islam niet wordt getolereerd. 

Aan de andere kant meldt RTL Nieuws vanochtend dat de Jordaanse rechter Wilders wel wil verhoren. Hij is inmiddels reeds opgeroepen om voor een verhoor te verschijnen. De kans dat de PVV-leider vrijwillig naar het Midden-Oosten zal afreizen, is uiteraard zeer klein.  De straf die Wilders boven het hoofd hangt in Jordanië kan maximaal 15 jaar cel bedragen.

De organisaties die achter de aanklacht zitten, zoals 'The Messenger of Allah Unites Us', roepen ook al een tijd op tot een boycot van Nederlandse producten.

Wilders zegt in een reactie zich niets aan te trekken van justitiële perikelen in Jordanië. Hij heeft zelfs plannen voor een Fitna deel 2.