Onderzoekers: Rusland niet opgewassen tegen Oranje

Rusland kan niet tegen Nederland op. Dat concluderen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen uit cijfers over de tot nu gespeelde wedstrijden op het EK. Nederland krijgt na de drie pouleduels gemiddeld een 7, de tegenstander van zaterdag komt niet verder dan een 6,3.

Belangrijkste oorzaak van het verschil is de grotere doeltreffendheid van de Nederlandse voetballers. Van de 5,4 Nederlandse schoten vliegt er gemiddeld één het doel in. De Russen hebben 12,3 doelpogingen nodig om één keer te scoren.

De Russische voetballers zijn ook minder balvast dan hun Nederlandse collega's. Zestien procent van de acties van de mannen van Guus Hiddink leidt tot balverlies, tegen twaalf procent van de Nederlandse activiteiten. De beste Nederlandse speler is volgens de onderzoekers doelman Edwin van der Sar.

Orlando Engelaar is met 65 acties per wedstrijd de actiefste speler. De Russische spelers op wie Nederland scherp moet letten zijn Yury Zhirkov, Konstantin Zyryanov en Andrey Arshavin. Zij zijn het belangrijkst voor het Russische spel.