'Site van Wilders' Fitna zal snel plat gaan'

Volgens internetdeskundige Henk van Ess, die onder andere internetresearch en digitale journalistiek doceert aan de Universiteit van Amsterdam, zal de website waarop Geert Wilders zijn antiKoranfilm Fitna wil presenteren, snel plat gaan als de film eenmaal online staat. Wilders zou namelijk niet over het geld beschikken dat nodig is om voldoende servercapaciteit te huren. Tevens wijst Van Ess er op dat de site vermoedelijk getroffen zal worden door een zogenoemde DDoS-attack. ''Mijn inschatting is dat de eerste twee, drie uur na het verschijnen op internet de film niet te zien zal zijn'', zo zegt hij vandaag in het Parool.

De site die Wilders heeft, Fitnathemovie.com, is ondergebracht bij een zogenoemd webhotel in Toronto. Van Ess: ''Als je bedenkt dat er nog ruim tweehonderdduizend anderen gebruik maken van dat webhotel, is het nagenoeg onmogelijk dat de server alle aandacht aankan.''  Volgens de internetdeskundige kost het al snel  veertig- tot vijftigduizend euro om het goed te kunnen regelen.  Overigens bestaat er ook een site die Fitnathemovie.co.uk heet en waarop staat dat de film 23 maart online wordt gezet. Maar die site is geregistreerd door ene 'Los Bol' en heeft vermoedelijk weinig met Wilders van doen.

Van Ess denkt dat Wilders het vooral moet hebben van mensen die op hun websites Fitna willen mirroren (een kopie online zetten).  Hij is verder benieuwd of Google toestaat dat de film via YouTube verspreid wordt. Daar worden namelijk dagelijks filmpjes met beladen inhoud verwijderd.

De stichting Mediamatic.net, die onder meer een intercultureel netmagazine maakt en ook achter El Hema zat, wil verspreiding van Fitna bemoeilijken door allerlei nepfilmpjes met dezelfde naam online te zetten. Mediametic roept iedereen op filmpjes maken waarin de makers excuses aanbieden aan de rest van de wereld en die Fitna te noemen. Mensen die op internet naar Fitna zoeken, krijgen dan een sorry-filmpje te zien in plaats van de echte, zo hoopt de stichting.