Strijd om voetbalrechten begint opnieuw

Icoon EredivisieDe rechten om het voetbal uit de Eredivisie uit de zenden zijn blijkbaar niet veel meer waard. De verschillende partijen hebben zo weinig geboden voor de rechten, dat de clubs een aantal voorwaarden voor het uitzenden van de voetbalduels willen laten vallen. De Eredivisie CV, waarin de clubs samenwerken, wil op die manier meer geld ophalen.

Alle partijen zijn gevraagd om eens te komen praten. Onder meer de NOS, RTL en SBS hebben een brief gekregen. En dat is opmerkelijk omdat SBS en RTL niet eens geboden hebben.

De ECV verbond aan het verkrijgen van de tv-rechten strenge voorwaarden. Zo mochten samenvattingen zondag niet voor 20:00 uur beginnen. Dat zorgde al meteen voor veel kritiek. Ook moesten spotjes van sponsors en gokspelletjes worden uitgezonden.

De ECV dacht zeker 100 miljoen euro per jaar voor de tv-rechten binnen te harken. Maar de biedende partijen dachten daar anders over. Alleen de NOS bood voor de samenvattingen. De omroep wil twaalf miljoen per jaar betalen. Drie jaar geleden betaalde John de Mol nog 35 miljoen euro per jaar voor die rechten.

De kijkcijfers van de voetbalrechten dalen ook steeds verder. Toen de NOS de voetbalwedstrijden nog uitzond keken er elke week meer dan drie miljoen mensen. Vorige week zondag waren dat er nog geen twee miljoen, terwijl de topper Feyenoord-Ajax te zien was.