Justitie vreest gevolgen Koran-film Wilders

De overheid is volop bezig voorbereidingen te treffen voor de mogelijke gevolgen die de anti-Koran-film van PVV-leider Geert Wilders zal losmaken. Dat schrijft de Volkskrant vandaag op de voorpagina.

Wilders wil zijn film, die naar verwacht voor moslims kwetsende beelden zal bevatten, vermoedelijk op 25 januari uitzenden in de zendtijd voor politieke partijen. ''De film zal commotie teweegbrengen. Het is niet mijn intentie dat het tot rellen zal komen, maar sommige tere zielen zijn snel beledigd'', zei Wilders kortgeleden.

Justitie onderzoekt volgens de Volkskrant of uitzending van de film kan worden geblokkeerd. Ook zal de beveiliging van Wilders, die al zwaar is, nog verder worden opgevoerd. Onderzocht wordt of hij een nieuwe, speciaal beveiligde woning moet krijgen en fractiegenoten van Wilders bescherming moeten krijgen.

Verder heeft de Amsterdamse politie deze maand gesprekken gevoerd met imams en andere invloedrijke personen in de moslimgemeenschap om voorbereid te zijn op de reacties. Ook is een draaiboek bijgewerkt voor grootschalige openbare-ordeproblemen. In Den Haag en Utrecht zijn soortgelijke maatregelen getroffen.

De beleidsmakers bij de overheid en Justitie houden er rekening mee dat de film van Wilders meer commotie zal veroorzaken dan de publicatie van welbekende Deense spotprenten. De nervositeit groeit omdat Wilders tot nu toe geen enkele bereidheid heeft getoond tot enige terughoudendheid met zijn film.