Bos ziet ook 'wil eruit te komen' bij ontslagrecht

Icoon PolitiekPvdA-minister Wouter Bos (Financiën) ziet net als zijn CDA-collega Piet Hein Donner (Sociale Zaken) "de wil om eruit te komen" op lastige dossiers, zoals ontslagrecht, binnen de coalitie. Dat zei Bos vrijdag na afloop van de ministerraad.

De vicepremier maakte duidelijk zich niet te herkennen in de verwarring die gisteren ontstond, nadat Donner over de uitkomst van een topberaad binnen de coalitie over hervorming van het ontslagrecht zich positiever toonde dan de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. De discussie over het ontslagrecht zit al weken muurvast.

Donner wil dat werkgevers personeel kunnen ontslaan zonder vooraf toestemming te vragen aan de rechter. Volgens hem nemen ze eerder mensen in dienst als ze sneller van werknemers af kunnen. Maar de PvdA wil de toets voorafgaand aan het ontslag houden. Geruchten dat Donner alleen aan deze wens tegemoet wil komen als de aanpak van topinkomens wordt aangepast, wilde Bos niet bevestigen.

Premier Jan Peter Balkenende constateerde vrijdag ook dat er in het topberaad van donderdag "een fundament is gelegd" om eruit te komen. Hij sprak van een "goed gesprek" tussen het kabinet en de fractieleiders van CDA, PvdA en ChristenUnie in de Tweede Kamer "wetend dat het een lastig onderwerp is".

Volgens Balkenende is er bij alle partijen de wil om eruit te komen en is het gesprek zo gevoerd om te kijken wat de mogelijkheden daartoe zijn. De verwachting is dat volgende week opnieuw besprekingen plaatsvinden over het ontslagrecht.