VVD gooit Verdonk uit de fractie

Icoon PolitiekDe VVD heeft Rita Verdonk uit de fractie gezet. Zij gaat verder als onafhankelijk Kamerlid. Dat meldt RTL Nieuws.

De VVD-fractie was vandaag bijeen om de positie van Verdonk te bespreken nadat ze eerder deze week wederom kritiek had op de koers van de partij. Verdonk was van mening dat haar uitspraken in de krant uit hun verband zijn gehaald.

Ze zou tijdens een besloten diner gezegd hebben dat de "De VVD onzichtbaar is in het vreemdelingendebat en daar wat aan gedaan moet worden". Ook zei ze dat er niet "Naar de kiezer geluisterd wordt en dat samenwerken met de PVV van Geert Wilders geen optie zou zijn maar dat ze de partij niet uit wil sluiten als toekomstige coalitiepartner."

Partijleider Mark Rutte heeft haar na eerdere aanvaringen al gewaarschuwd dat hij geen afwijkende geluiden van haar meer zou accepteren. Verdonk benadrukte echter ook dat ze achter Partijleider Mark Rutte staat.

Update 15.04 uur
De VVD-Tweede Kamerfractie heeft nu zelf ook bevestigd dat Verdonk uit de fractie is gezet.

Verdonk zei in een reactie verbaasd te zijn over het besluit. Ze zegt nog niet te weten of ze haar zetel opgeeft of verder gaat met een eigen beweging. Ingewijden zeggen echter dat dit laatste het geval zal zijn.

De oud-minister is populair onder de kiezers. Bij de verkiezingen haalde ze meer stemmen dan lijsttrekker Rutte.

Met dank aan Pfishy, Sjippe, uberbert, Golobulus, Avmmeke, Sjippe, Trommeldaris, L3IPO, Asmodean, Berkery voor de submit.