Pleidooi voor islamitische CDA-minister

Een groep CDA-leden wil dat hun partij een moslim als minister naar voren schuift. Dat schrijft het Nederlands Dagblad vandaag. ''Wij willen iemand met kwaliteit naar voren schuiven en CDA-Kamerlid Coşkun Çörüz voldoet aan alle voorwaarden'''', aldus een van de initiatiefnemers, het Eindhovense CDA-raadslid Kaja Turan Koçak.

De groep CDA'ers heeft een brief geschreven aan partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt, waarin ze pleiten voor een multiculturele CDA-vertegenwoordiging in het kabinet. Volgens hen heeft de PvdA een grote voorsprong op het gebied van allochtone en islamitische volksvertegenwoordiging, zeker nu de Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb bijna zeker lijkt van een ministerspost. Met een islamitische minister of staatssecretaris hopen de CDA-leden het beeld dat immigranten van de partij hebben te verbeteren.

''Islamieten zijn in alle geledingen van de maatschappij actief, dus waarom niet in het kabinet?'', vraagt Suat Ari, CDA-lid, oud-raadslid te Enschede én moslim zich af. ''Het CDA zou hiermee een duidelijk signaal kunnen afgeven dat zij het onderwerp integratie serieus neemt.''

'Vraag speelt nog niet'
Hoe het CDA zelf tegenover een moslimminister staat namens een christelijke partij, is onduidelijk. CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier houdt zich op de vlakte. ''Natuurlijk is het goed als in het kabinet zichtbaar wordt dat het CDA een brede partij is, maar de vraag of er een islamitische minister moet komen, speelt nog niet.''

Woordvoerder Menno de Bruyne van de SGP-fractie laat in het Nederlands Dagblad weten ''het hoogst merkwaardig'' te vinden als het CDA met een islamitische minister zou komen: ''Wat is de C van het CDA dan nog waard?'', zo vraagt de woordvoerder van de staatkundig-gereformeerden zich af.