Eerder stoppen met werken fiscaal bestraft

PolitiekWie voor zijn 65e stopt met werken moet een fiscale heffing gaan betalen. Wie daarentegen na de pensioengerechtigde leeftijd blijft doorwerken, krijgt een belastingvoordeeltje.

CDA, PvdA en ChristenUnie zijn het daar in de kabinetsformatie over eens geworden, bevestigen kringen rond de onderhandelingen een bericht in De Telegraaf van vrijdag.

De maatregel gaat in 2011 in. Hij geldt niet voor mensen die dan al met werken zijn gestopt. Alleen AOW'ers met een aanvullend pensioen vanaf 15.000 euro per jaar moeten een heffing betalen. Het is de bedoeling dat de heffing hoger wordt naarmate iemand eerder met werken stopt.

Het plan lijkt op het voorstel in het PvdA-verkiezingsprogramma, maar daarin stond dat iedere 65-plusser met een aanvullend pensioen van 15.000 euro of meer zou moeten meebetalen aan de AOW, om die in de toekomst overeind te kunnen houden. Het CDA heeft steeds betoogd dat een dergelijke ingreep niet nodig is als iedereen tot zijn 65e blijft werken.

Volgens het PvdA-plan zou de heffing 0,6 procent per jaar bedragen, berekend over het inkomen vanaf 15.000 euro. Dat percentage zou geleidelijk worden opgetrokken tot 2,4. Waarschijnlijk nemen de onderhandelaars in de kabinetsformatie dat systeem over.Bericht uit De Telegraaf bevestigd