Acht jaar cel voor doodsteken 16-jarige Dinteloorder

JustitieWegens het doodsteken van de 16-jarige Mark Brouwer uit Dinteloord is gisteren de 19-jarige Iraakse asielzoeker Y. G. door de Bredase rechtbank veroordeeld tot 8 jaar celstraf. G. stak Brouwer op 28 januari met een mes na een ruzie bij een bushokje op het Raadhuisplein in Dinteloord.

De zeer zwijgzame G. ontkende dat hij gestoken had, maar getuigen beweerden het tegendeel. Bovendien had hij bloed van Brouwer op zijn jas. Volgens de rechter is het er het volgende gebeurd: ''Mark en zijn twee vrienden hebben bewust de confrontatie gezocht, toen G. in zijn eentje op de bus stond te wachten. Dat moet bedreigend zijn geweest. Mark sloeg G. hard in het gezicht. Dat was ogenblikkelijk wederrechtelijke aanranding, waartegen G. zich zou mogen verdedigen. Maar hij trok een mes en stak twaalf centimeter diep in de borst van Mark.''

Er was volgens de rechter wel sprake van een noodweersituatie, maar de Irakees had anders moeten reageren: Hij had kunnen weglopen, een klap teruggeven of desnoods een mes kunnen tonen. Er was naar oordeel van de rechter geen noodzaak tot het neersteken van Mark.

Er was 10 jaar cel geŰist tegen G. De rechtbank deed daar twee jaar af omdat G. door Mark en zijn maten in een situatie was gebracht, waar hij niet om had gevraagd.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.