Helft Nederlandse internetters downloadt gratis

Icoon PiracyBijna één op de twee Nederlanders die wel eens bestanden downloadt, doet dit 'illegaal'. 71 procent zegt hiertegen geen morele bezwaren te hebben. Vooral muziek en films worden, zonder er voor te betalen, van het net gehaald. Dat blijkt uit een downloadonderzoek van Planet Internet.

Hoewel het niet strafbaar is, wordt het binnenhalen van muziek, films of spelletjes waarvoor niet betaald wordt, over het algemeen als 'illegaal downloaden' bestempeld. Volgens een ruime meerderheid heeft de entertainment-industrie het geheel aan zichzelf te wijten dat er zoveel wordt gedownload. Toch gaat 89 procent zo nu en dan nog naar de winkel om een cd of dvd aan te schaffen. De muziekindustrie lijdt vooral onder het niet betalen voor downloads. Torrentsites en uitwisselingsprogramma's als Limewire en Kazaa zijn de grote boosdoeners.

Tegenwoordig surft bijna tachtig procent van de ondervraagde internetgebruikers dagelijks over het wereldwijde web en is bijna de gehele rest minstens enkele dagen per week online. Nog minder dan een procent van de mensen gebruikt het internet maar één keer per week of minder. Dat brengt het gemiddeld aantal dagen dat internetgebruikers online zijn op 6,5 dagen.

Met dank aan AZOFrost voor de submit.