Veel fraude bij aanvraag huursubsidie

digitaljet had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon economisch nieuwsVeel Nederlanders zijn niet eerlijk bij het aanvragen van huursubsidie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectiedienst van het ministerie van VROM. Met eenderde van de aanvragen is volgens het ministerie iets mis. Bij zes procent van de onderzochte gevallen werd zelfs de subsidie direct stopgezet.

Aanleiding voor de controles, die plaatsvonden in Amsterdam, Den Haag, Delft, Vlaardingen en Zaanstad, was een onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Uit een anonieme enquête bleek dat veel mensen zich niet aan de regels houden bij het doen van een huursubsidie-aanvraag. Vaak wonen er bijvoorbeeld meer mensen in een huis dan opgegeven, klopt het inkomen van de huurder niet of worden bezittingen in het buitenland niet opgegeven. In de afgelopen drie jaar zou voor bijna drie miljoen euro aan fraude zijn opgespoord.

Het ministerie verwacht in de toekomst fraude met de huursubsidie beter te kunnen voorkomen. Vanaf komend jaar wordt de verantwoordelijkheid voor het uitdelen van de subsidie overgeheveld naar de Belastingdienst.