Windows XP toch niet in het Fries

yohan.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Microsoft-werknemer Daniel van Soest, die eerder vol trots aankondigde dat Windows XP nu ook in het Fries verkrijgbaar is, heeft zijn bericht ingetrokken. "Mijn excuses voor iedereen die net als ik een gat in de lucht sprong, maar het Windows XP feest gaat helaas niet door in het Fries", zo schrijft hij op zijn weblog.

Van Soest meldt dat hij een vergissing heeft gemaakt. De Friese update blijkt een zogenaamde 'language locale' te zijn. Deze bestanden bevatten informatie over valuta en tijdszones, maar aangezien die van Friesland gelijk zijn aan Nederland zal er geen merkbaar verschil zijn. "Wanneer de Friese locale geÔnstalleerd wordt, verschijnen dus bijvoorbeeld namen van maanden en dagen in het Fries, terwijl de rest van de user interface van Windows de originele taal behoudt", aldus Van Soest.

Ook de Leeuwarder Courant schrijft vandaag over de zaak en noemt het bericht grote onzin. Het betreft namelijk een update voor Service Pack 2, welke al op 9 augustus werd uitgebracht. Een woordvoerder van Microsoft heeft dit bevestigd. De krant meldt dat de Friese update alleen is te installeren in de Engelstalige versie van Windows XP. Slechts enkele systeeminstellingen zijn in het Fries vertaald. De knoppen en uitlegschermen blijven gewoon in het Engels, maar bijvoorbeeld de kalender in Outlook is wel in het Fries.