'Meerdere terreurbewegingen in Nederland actief'

TimmyAsd had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken zijn er in Nederland tot twintig terroristische groeperingen actief die in staat zijn geweld te gebruiken. Hij baseert zich daarbij op informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De Hofstadgroep is niet de enige radicaal-islamitische groepering waarvan geweld te vrezen valt, aldus Remkes, die zijn uitlatingen doet in het IKON tv-programma Spraakmakende zaken van Paul Rosenmöller, dat vanavond wordt uitgezonden op Nederland 1.

De Hofstadgroep heeft men redelijk in beeld, aldus Remkes, ''maar dit is niet het enige terroristische netwerk. Er zitten puur lokale groepen bij en er zitten groeperingen bij die internationaal vertakt zijn, dan praat je in de orde van grootte van tussen de 10 en 20 groeperingen.'' De VVD-minister spreekt van een binnenlands probleem. Net als in Groot-Brittannië gaat de terroristische dreiging vooral uit van individuen uit eigen land. "Dat zijn gewoon mensen die hier wonen en die dus vatbaar blijken te zijn voor radicaliseringsprocessen." Volgens Remkes spelen de laatste tijd vrouwen een grotere rol in de netwerken en ook mensen met een Nederlandse achtergrond die bekeerd zijn tot de islam.

Spraakmakende zaken gaat vanavond niet alleen over de terreurdreiging. ''Van verschillende kanten wordt gesteld dat niet zozeer de feitelijke gebeurtenissen het veiligheidsgevoel beïnvloeden, maar de wijze waarop de media erover berichten. Werken de media het gevoel van onveiligheid in de hand?'', vraagt Rosenmöller zich af. Hierover praat hij naast Remkes ook met AIVD-kenner Roger Vleugels en Kees Boonman, hoofdredacteur van KRO's Netwerk. (Uitzending vanavond 20.30 uur Nederland 1)