Kunstmatig gekweekte zaad- en eicellen dichterbij

EdwinB-RDam tipte ons via de nieuws-submit over het volgende:

wetenscappelijk nieuws Britse wetenschappers hebben een belangrijke stap gezet op weg naar het kweken van menselijke zaad- en eicellen uit embryonale stamcellen. Op een Europese vruchtbaarheidsconferentie presenteerden de professoren Behrouz Aflatoonian en Harry Moore van de universiteit van Sheffield vandaag een onderzoek dat aantoont dat de vroege voorstadia van zaad- en eicellen gekweekt kunnen worden. De bevindingen kunnen een revolutie teweegbrengen in de klassieke opvatting over het ouderschap. Het duurt vermoedelijk nog tien jaar voor de techniek toepasbaar is in vruchtbaarheidsklinieken.

Volgens de wetenschappers zal het mogelijk zijn om reproducerende stamcellen uit embryonale stamcellen te maken, de cellen die aan de basis liggen van de originele zaad- en eicellen. Gekweekte reproducerende stamcellen kunnen ingeplant worden in de teelballen van de man en/of de eierstok van de vrouw, een omgeving waar de hormonale omstandigheden de uiteindelijke ontwikkeling van zaad- en eicellen doen voltooien.

De onderzoekers hebben stamcellen gebruikt uit overgebleven embryo's die gedoneerd waren door stellen die een in-vitro (IVF) vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen, en zijn er tot nu toe in geslaagd zogenaamde 'embryoïde lichamen' te kweken. Dit zijn 'prototypische' cellen die bepaalde genen en eiwitten gemeen hebben met reproducerende stamcellen. De onderzoekers gaan nu onderzoeken hoe ze deze kandidaatcellen moeten selecteren en hoe ze precies aangespoord moeten worden zich verder te ontwikkelen tot reproducerende stamcellen - en uiteindelijk tot zaad- en eicellen.

De techniek is van belang voor de behandeling van stellen met vruchtbaarheidsmoeilijkheden, aangezien het aantal donoren aan het dalen is sinds de opheffing van de anonimiteit voor donoren van zaad- en eicellen. Omdat er in plaats van donorcellen in principe stamcellen van een onvruchtbare patiënt gebruikt zouden kunnen worden, kan een stel met ernstige problemen tevens makkelijker een kind krijgen dat volledig uit hun eigen genetisch materiaal is ontsproten.

Zoals te verwachten is er weerstand tegen dit type onderzoek en behandeling. Een woordvoerder van de Britse pro-life beweging Life zei: "Dat iets mogelijk is wil nog niet zeggen dat het ethisch verantwoord is. Vernietigend onderzoek op menselijke embryo's zaagt de poten weg onder het respect voor het menselijk leven en moet worden tegengehouden".


Over enkele jaren in een laboratorium gekweekt?