Onderhandelingen coalitie morgen verder
D66-fractieleider Boris Dittrich zou onder druk van zijn partij toch eisen met betrekking tot bestuurlijke vernieuwing op tafel hebben gelegd. Zo zou er gesproken zijn over de hervorming van het kiesstelsel, varianten van een gekozen burgemeester waarbij geen grondwetswijziging nodig is en invoering van het referendum. Zowel partijprominenten als Hans van Mierlo en Gerrit Jan Wolffensperger als partijvoorzitter Alexander Pechtold zouden zich hiervoor hebben uitgesproken. Eerder wekte D66 de indruk bij de coalitiebesprekingen vooral compensatie te willen vragen op beleidsterreinen als onderwijs of duurzame energie.
Het is niet bekend hoe VVD-aanvoerder Jozias van Aartsen hierop gereageerd heeft. Donderdag liet hij weten dat de VVD geen schuld heeft aan de crisis, en D66 niet tegemoet hoeft te komen. Op weg naar de onderhandelingen zei hij 'te gaan kijken hoe het met mijn vriend Dittrich is'. De eisen van D66 zijn opmerkelijk, omdat De Graaf juist aftrad omdat er volgens hem voor zijn partij geen eer meer te behalen was op het gebied van bestuurlijke vernieuwing.
Lokale voorzitter stapt op
De onderhandelingen van de regeringspartijen zijn voor de voorzitter van de D66-afdeling Groningen reden om zijn functie neer te leggen. "De vice-premier is opgestapt, we zijn aangeschoten wild en wat we als partij nu zeggen is dat we blijven en hopen op een paar goedmakertjes. Als voorzitter moet ik zoiets kunnen uitleggen aan de partijleden en dat kan ik niet.", reageerde Martin van de Wardt Olde Riekerink. De lokale politicus ergert zich aan de Haagse kontendraaierij van zijn partij, die ook op de afdeling zou afstralen. Hij zegt wel lid te blijven van D66.