Rechterlijke twist over lot comapatiŽnte

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsHet lot van een 41-jarige Amerikaanse comapatiŽnte is onderwerp geworden van een rechterlijke en politieke twist. Nadat een rechter vorige maand besloot dat de echtgenoot van de vrouw vandaag de sondevoeding mocht stoppen, oordeelde een andere rechter vanochtend dat de vrouw kunstmatig gevoed moest blijven. Een derde rechter bepaalde kort daarop dat het toedienen van voeding toch mocht worden gestaakt.

Terri Schiavo raakte vijftien jaar geleden in een coma nadat een hartaanval leidde tot zuurstoftekort in de hersenen. Haar man Michael voerde een jarenlange juridische strijd om haar te mogen laten sterven. Hij vond daarbij onder meer de ouders van zijn vrouw op zijn pad, die ervan overtuigd zijn dat hun dochter ooit uit haar coma kan ontwaken. Ruim twee jaar geleden oordeelde de rechter al dat het toedienen van kunstmatige voeding waarmee Terri Schiavo in leven wordt gehouden mocht worden stopgezet, maar via een speciale wet die gouverneur Jeb Bush van Florida destijds doorvoerde kon de gerechtelijke beslissing op het laatste moment worden tegengehouden. Het Hooggerechtshof besloot vervolgens dat die wet op een ongrondwettige manier tot stand was gekomen.

Ook nu proberen conservatieve politici de dood van de vrouw te voorkomen. Republikeinse leden van Amerikaanse Congres willen zowel Michael als Terri Schiavo volgende week voor een onderzoekscommissie in Washington laten verschijnen, in een uiterste poging de levensbeŽindiging tegen te houden. Als de vrouw niet langer voedsel en water krijgt zal ze binnen maximaal twee weken sterven. Haar comateuze toestand zorgt ervoor dat ze daar niet onder lijdt. Pro-Life groepen en politici bestrijden dit en spreken van een barbaarse daad.

Zelfs de Amerikaanse president George Bush mengde zich door middel van een verklaring in de discussie. "Op momenten als deze, wanneer er sprake is van serieuze twijfel, zouden de samenleving, de wetgeving en de rechtbanken juist voor het leven moeten kiezen. Zij die wat betreft hun leven afhankelijk zijn van anderen verdienen onze speciale zorg en aandacht", meende Bush.

Terri Schiavo
Terri Schiavo raakte vijftien jaar geleden in een coma