Moslimpartij wordt binnenkort opgericht

Een groep Amsterdamse moslims zal nog voor de zomer een nieuwe islamitische politieke partij oprichten. Eind mei moet de Moslim Democratische Partij (MDP) het licht zien. Doel is deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Mocht dat succesvol verlopen wil de MDP landelijk haar vleugels uitslaan.

Woordvoerder van de initiatiefnemers is Mohammed Ridoaun Jabri, redactielid van de Marokkaanse site Elqalem.nl en onlangs het nieuws halend met een anti-homomanifest. Jabri wil de geruchten niet bevestigen dat de MDP met name op zoek is naar een autochtone moslim als lijsttrekker. ''Ik wil alleen bevestigen dat gesprekken gaande zijn, ook met politici in de Amsterdamse raad en het parlement. We treden pas naar buiten bij de officiële oprichting.''

Eerder liet Jabri weten dat Marokkanen in Nederland moeten kiezen. ''Marokkanen zullen bepaalde dingen overboord moeten gooien, omdat ze hier leven. Blijf ik hier, voed ik mijn kinderen hier op, dan moet ik niet het idee blijven koesteren dat ik ooit terugkeer naar Marokko, en daar naar leven. Maar aan de andere kant zullen Nederlanders moeten accepteren dat sommige gewoonten, zoals onze religie, nu eenmaal nodig zijn om je Marokkaan te voelen.''

De initiatiefnemers hebben de afgelopen maanden een 'haalbaarheidsonderzoek' gehouden onder 8.000 moslims in de Randstad. Zo werd in Amsterdam geënquêteerd op de hogeschool, enkele mbo's en de UvA, en in grote moskeeën, zoals de Badr-moskee, de Nour-moskee en de Taibah-moskee. Van de ondervraagden gaf 84% aan te zullen stemmen op een moslimpartij.

-
Ook de AEL Nederland is bezig met het oprichten van een politieke partij onder de naam Moslim Democratische Partij (MDP). Voorzover bekend bestaat er echter geen verband tussen beiden. Eerder liet Jabri zich ook negatief uit over de AEL, die hij als een segregatie-partij omschreef.