'Spruyt moest afstand houden tot Wilders'

Gerardenmia had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsBart Jan Spruyt, directeur van de conservatieve Edmund Burkestichting, heeft op aanraden van functionarissen van de AIVD afstand gehouden van het Kamerlid Geert Wilders. Dat zegt Spruyt in een interview met NRC Handelsblad. Spruyt zou op 8 november in een gesprek op het ministerie van Binnenlandse Zaken de suggestie zijn gedaan 'voorlopig geen publieke uitspraken te doen ten gunste van Wilders'.

Enkele dagen daarvoor, op 4 november, kwamen Wilders en Spruyt met plannen naar buiten om gezamenlijk een nieuwe rechtse partij op te richten. Aanleiding voor het gesprek op Binnenlandse Zaken was overigens een eerdere inschatting van veiligheidsfunctionarissen dat de directeur van de Burke Stichting een verhoogd risico liep. Spruyt neemt het zichzelf kwalijk dat hij het advies heeft opgevolgd. "Ik heb me gewoon zwaar laten intimideren, ik ben weggedoken", laat hij vandaag weten. Spruyt sluit niet uit dat hij over twee jaar de Burke Stichting verlaat om als kandidaat-Kamerlid op de lijst van Wilders te gaan staan.

Geert Wilders beklaagde zich deze week erover dat politieke medestanders geïntimideerd worden door medewerkers van de AIVD, die mogelijke toekomstige partijgenoten wijzen op de gevaren voor hun veiligheid. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie laat weten dat mensen in gesprekken met de Nationaal Coördinator Bewaking en Beveiliging (NCBB) in algemene zin worden 'gewezen op het feit dat zij zich bewust moeten zijn van een relatie tussen hun gedragingen, ook in de media, en de mogelijke dreigingen'. Volgens de woordvoerder wordt er echter geen advies verstrekt over de inhoud van de activiteiten.

Bart Jan Spruyt (Edmund Burke Stichting)
Bart Jan Spruyt, directeur van de Edmund Burke Stichting