[update] Murat D. gebruikte politiewapen

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon misdaad nieuws Murat D., die gisteren in het nieuws kwam doordat hij medegedetineerden heeft mishandeld, zou zijn moord op Hans van Wieren hebben uitgevoerd met een pistool van de politie.

Het wapen zou D. gekregen hebben van zijn vriend Huseyin S. Laatstgenoemde werd onlangs al veroordeeld vuurwapenbezit. Enkele weken voor de moord op docent Van Wieren ging S. aangifte doen van diefstal van gouden kettingen op het politiebureau. Daarop moest hij lang wachten en zou in de wachtkamer het politiepistool hebben gevonden. Hij stak dat in zijn zak en deed gewoon aangifte.

Zijn advocaat Bram Moszkowicz zal vandaag opnieuw een pleidooi houden om D. te berechten conform het jeugdrecht. Dat zou betekenen dat hij maximaal zes jaar kan krijgen, in plaats van een tbs-behandeling voor onbepaalde tijd.

Murat D. toont berouw
Voor de rechtbank in Den Haag zal D. vandaag zijn berouw over de moord tonen. Later vandaag wordt het hogere beroep in de zaak behandeld. Moszkowicz liet dit weten. Hij zou erg veel spijt hebben van zijn daad. Volgens de raadsman is het 'absurd' dat de rechtbank zich in april zo heeft laten be´nvloeden door de houding van de 17-jarige Hagenaar.

In april, toen D. tot vijf jaar gevangenis en tbs werd veroordeeld, conform de eis, was de houding van de dader van gewichtig belang. De rechtbank zei in het vonnis geschokt te zijn van het schuldbesef van de jongen. Toen de brief van de vrouw en dochters van Van Wieren werd voorgelezen, gaf Murat D. geen krimp. Ook gaf D. toen aan dat hij het vooral erg vond voor zijn moeder, familie en zichzelf.

Update 11:04
Het verhaal van Novum over het politiepistool klopt niet met wat er in de Telegraaf staat. In de krant staat dat Huseyin S. een pistool 'vond' in een wachtkamer, dat daar op de grond lag. Nergens wordt vermeld dat het om een pistool van de politie gaat, laat staan om een politiewapen. Het kan net zo goed gaan om een wapen dat een verdachte daar heeft achtergelaten.