De Hond peilt Wilders groter dan VVD

Asskicker14 en pberends hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Politiek-binnenland-nieuwsUit een peiling van Maurice de Hond, gehouden in opdracht van het NOS-Journaal, blijkt dat het onafhankelijke Kamerid Geert Wilders met zijn Groep Wilders nu 18 zetels zou scoren als er verkiezingen zouden zijn. Dat is er zelfs ťťn meer dan de VVD, waaruit hij eerder dit jaar vertrok. De peiling is gehouden na de moord op Theo van Gogh. De uitkomst van de enquÍte verschilt overigens sterk met die van Inter/View-NSS. Daar staat de Groep Wilders deze week op zeven zetels (vier meer dan voor de moord op Van Gogh).

In de peiling van De Hond verloor de PvdA deze week drie zetels en het CDA twee. D66 staat op drie zetels. De regeringspartijen staan met 48 zetels op de laagste score die De Hond tot nu toe heeft vastgesteld.

Wilders haalt zijn stemmen vooral bij de LPF en VVD vandaan: 50% van hen die in 2003 op de LPF stemden kiest nu voor Wilders. Van degenen die VVD stemden is dat 25%, van de CDA-kiezers 10% en van de PvdA-kiezers 3%.

De Hond peilt heel anders dan Inter/View-NSS. De laatste legt geen lijst voor, maar laat ''uit het geheugen'' kiezen; De Hond noemt alle mogelijke partijen en legt dus ook een keuze voor de Groep Wilders voor.


Peiling De Hond.