Alle printers bevatten geheime code

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

ICT-Nieuwssite Webwereld schrijft dat printerfabrikanten een geheime unieke code toevoegen aan iedere printer die ze verkopen. Die code wordt meegeprint op iedere afdruk die je maakt. Op deze wijze kunnen opsporingsdiensten en autoriteiten achterhalen van welke printer de afdruk afkomstig is. Men vraagt dan aan de printerfabrikant aan welke groothandel de printer is geleverd, en vervolgens komt men bij een verkoper (winkel) terecht. Met een beetje geluk is de koper van de printer dan ook te traceren.

Diverse anonieme bronnen uit de printerwereld hebben tegenover WebWereld bevestigd dat de beveiliging bestaat uit een uniek nummer dat op elke kleurenafdruk wordt afgedrukt. Voor het blote oog is de code niet of nauwelijks zichtbaar. Dit komt doordat de code wordt afgedrukt op slechts 0,1 millimeter.

Zo heeft Canon al zijn kleurenmachines voorzien van herkenningstechnologieŽn om vervalsingen op te sporen, zo laat de printerfabrikant desgevraagd weten. Canon werkt nauw samen met de relevante nationale en internationale autoriteiten om te zorgen dat de kansen om zijn producten te misbruiken worden geminimaliseerd.

De Nederlandse spoorwegpolitie heeft dankzij die unieke codes onlangs een bende kunnen oprollen die met een printer treinkaartjes vervalste.

PvdA
De PvdA noemt het ''briljant'' dat men op deze manier criminelen kan opsporen, maar ''schandalig'' dat consumenten hiervan niet op de hoogte zijn gebracht. Volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam horen consumenten geÔnformeerd te worden over dit soort zaken. ''Als de fabrikanten dit naar aanleiding van het WebWereld-bericht niet doen, dan moet de politiek ze dwingen duidelijkheid te verschaffen'', aldus Van Dam.

Ook burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom maakt zich zorgen over de verborgen code in kleurenprints. ''Kleurenprinters worden heel veel gebruikt en zijn de moderne stencilmachines. Het idee dat de vrijheid van meningsuiting kan worden getraceerd, heft elke vorm van anonimiteit op.''