'Ouderen lijden aan onbekende ziekten'

Icoon Medisch nieuws Veel ouderen lijden nog aan vrijwel onbekende ziekten, die nu als 'veroudering' afgedaan worden. Dat zegt gerontoloog en hoogleraar verouderingsonderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum Rudi Westendorp vandaag in het maandblad 'M' van het NRC Handelsblad.

Volgens Westendorp denken de overheid en veel artsen dat ouderen alleen zorg nodig hebben, terwijl er juist kennis en geld geïnvesteerd zou moeten worden in het onderzoek naar de 'nieuwe' ziekten. De kennis die artsen hebben over patiënten op middelbare leeftijd is volgens hem helemaal niet altijd toepasbaar op ouderen.

Zo is het stijf, stram en zwak worden geen ouderdomsverschijnsel, maar de ziekte sarcopenie. Ook van bijvoorbeeld ouderdomsdoofheid (presbiacusis) en vergeetachtigheid is nog bijna niets bekend. Volgens Westerdorp moet er meer aandacht besteed worden aan het onderzoek naar de oorzaken van deze ziekten, zodat er op termijn behandelingen ontwikkeld kunnen worden.

"Stel dat er een medicijn is dat je op je tachtigste moet gaan slikken om op je negentigste niet doof te worden. Is ouderdomsdoofheid dan nog steeds normale veroudering? Nee, dan gaat men het als een ziekte beschouwen."