Wormpjes helpen tegen buikziekten

Medische specialisten hebben ontdekt dat het toedienen van wormen buikziekten zoals de ziekte van Crohn helpt te genezen, terwijl standaardmethoden niet werken. Dit hebben de onderzoekers bij een conferentie in New Orleans, LA, bekend gemaakt.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers uit de VS, Europa en Canada aan de Digestive Diseases Center at UI Hospitals and Clinicsin samenwerking met de Colitis Foundation of America, the Broad Foundation en de National Institutes of Health.

Eerdere studies bij dieren hadden al aangetoond dat het toedienen van hemintische wormen hen beschermde tegen buikziekten. Hierop volgend werd onder 54 menselijke patienten een dubbel-blind test uitgevoerd waarbij de ene groep wel wormeitjes opat en de andere groep een placebo.

Het bleek dat bij de groep die wel de wormen had opgegeten de symptomen verdwenen waren, terwijl de groep die geen wormen hadden opgegeten de symptomen gebleven waren. De behandeling vertoonde geen bijwerkingen of complicaties.

De afgelopen zestig jaar is de hoeveelheid mensen die de ziekte van Crohn heeft substantieel gestegen. Het komt met name voor in industriegebieden. Deze observaties suggereren dat de omgeving te maken heeft met de ziekte.

Na verdere studie inzake de behandeling kan de wormen-therapie eventueel grootschalig worden toegepast.

-
Zie ook: Darmwormen inzetten tegen ziektes.