GL: 'minister smijt met geld voor beter uitzicht'

De grondige verbouwing van de kantoren van minister Van der Hoeven en de beide staatssecretarissen binnen het nieuwe ministerie van OCW in Den Haag is volgens de fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer "geldsmijterij". Een woordvoerder van het ministerie liet weten dat de verhuizingen twee ton kostten, waar bovenop 75.000 euro kwam voor extra beveiligingsmaatregelen van het departement.

Hetzelfde bedrag is door de minister en de staatssecretarissen besteed aan het inrichten van de kantoren. Volgens hen zijn de nieuwe kantoren nodig, omdat in de oude kantoren hun veiligheid niet gewaarborgd kon worden. Dit naar eigen zeggen, omdat eventuele terroristen zo vanuit de lift op de vijfde verdieping de ministeriële kamer binnenstappen. Bovendien is de nieuwe locatie van de kantoren temidden tussen de topambtenaren, hetgeen voor overleg praktischer is.

"Smoesjes", vindt GroenLinks-Kamerlid Van Gent. "Ik heb gehoord dat het ze te doen was om een mooier uitzicht." Daarom wil Van Gent nu wat de beweegredenen voor de verhuizing waren en waarom die zoveel moet kosten.

Het ministerie liet weten dat de uitgaven voor de verhuizing binnen de normen vallen, die daarvoor gelden. Wanneer dat daadwerkelijk het geval is, dan moeten deze normen volgens Van Gent snel omlaag. "Iedereen zit op de nullijn, maar zij zitten op luxe stoelen."

De bewindslieden en de ambtelijke top zouden volgens planning dinsdag op hun nieuwe kamers zitten, wanneer prinses Máxima het nieuwe ministerie zou openen. Door het overlijden van prinses Juliana is de opening uitgesteld.