LPF haalt hard uit naar CDA en VVD

nyrem en NLBADBOY hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het grote spel rondom de kabinetsformatie is weer in volle gang. Ook de LPF is kandidaat om met het CDA en de VVD te gaan regeren. Maar de kans dat dat ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren lijkt met de dag kleiner te worden. Partijvoorzitter Maas en vice-fractievoorzitter Van As haalden gisteren hard uit naar CDA-leider Balkenende en VVD-voorman Zalm.

"Balkenende heeft nog niks klaargemaakt. Hij heeft getoond dat hij niet stabiel is. Hij is geen powerplayer, geen captain. Balkenende heeft gewoon geen regie. Dan kun je nog beter Hans Wiegel premier maken", zegt Van As op een zonnig Haags terras waar hij met Maas is neergestreken.

Ook Zalm moet eraan geloven. "Tijdens de campagne riep het VVD-congres hem al tot premier uit. Nou, in zijn natte droom misschien. Wie is er nou instabiel? Laat hem dan maar lekker met D66 of de kleine christelijke partijen in zee gaan",aldus van As. Zalm zou 'de pest aan de LPF hebben omdat een groot deel van zijn electoraat daarheen gelopen is'.

Zalm op zijn beurt herhaalde gisteren nog een keer dat regeren met de LPF 'bizar' zou zijn. Daarmee stuurt hij nadrukkelijk aan op een coalitie met D66. Maas: "Als partijvoorzitter sta ik dan op het standpunt: val ons in godsnaam niet meer lastig. Regel het lekker met D66 en laat ons verder met rust." Volgens Van As is D66 'rijp voor opheffing'. "Dat zou een hoop duidelijkheid brengen in de politieke verhoudingen.

Toch zal de LPF meeregeren als daarom gevraagd zal worden. Maas vindt het een 'morele verplichting' om dat toch te doen.

Een minderheidskabinet van CDA en VVD zal de LPF nooit steunen. Maas: "Dat gedogen wij onder geen beding. Dat stemmen wij bij alles met links mee. Dan is SP-leider Jan Marijnissen morgen mijn grootste vriend."