FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 april 2003

Luinge trekt zich terug voor Gelderse derby

In overleg met de KNVB heeft scheidsrechter Roelof Luinge besloten om aanstaande zondag de beladen streekderby Vitesse-NEC niet te fluiten.

Er was de laatste weken hevige kritiek op het optreden van Luinge. Vorige week gaf de arbiter PSV-aanvaller Mateja Kezman onterecht een rode kaart en gisteren gaf hij Feyenoord-spits Pierre van Hooijdonk rood. In beide gevallen was op televisiebeelden niks terug te zien van het incident dat Luinge gezien zou hebben.

De rode kaart van Kezman is inmiddels al ingetrokken en waarschijnlijk wordt ook de rode kaart van Van Hooijdonk geseponeerd.

Interpay verdacht van misbruik monopolie

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat onderzoek doen naar het bedrijf Interpay, dat alle pintransacties in Nederland regelt. Het bedrijf wordt ervan verdacht haar monopoliepositie te misbruiken. Dat heeft de NMa donderdag bekendgemaakt.

Het onderzoek volgt na klachten van de ondernemersvereniging MKB-Nederland over te hoge tarieven die Interpay vraagt. Een winkelier betaalt voor elke betaling die een klant met zijn pinpas doet een bedrag aan Interpay. De hoogte van die kosten zijn afhankelijk van het aantal keer dat er bij de winkelier wordt gepind. Volgens de NMa is er geen goede verhouding tussen de pinkosten en de tarieven die aan de winkeliers worden berekend.

Interpay is zich van geen kwaad bewust en wijst erop dat de tarieven gehalveerd zijn sinds de introductie van het electronisch betalingsverkeer. Ook noemt het bedrijf het onderzoek van de NMa onvolledig en op punten onjuist.

Kind pleegt bomaanslag in Colombia

bluebit had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Colombiaanse stad Fortul is een 10-jarig jongetje omgekomen nadat hij vermoedelijk door rebellen was gevraagd om met een fiets naar een controlepost te rijden. Op de fiets waren explosieven bevestigd, echter deze kwamen tot ontploffing voordat de jongen de controlepost kon bereiken. Bij de explosie raakten drie voorbijgangers gewond.

De rebellen in Columbia die al veertig jaar tegen de regering vechten, gebruiken vaker fietsen waaraan explosieven zitten. Ook maken de groeperingen gebruik van ezels en honden als dragers van explosieven. Verder zijn er gevallen bekend waarbij gijzelaars gedwongen worden om in een auto met explosieven op een doelwit in te rijden.

De twee grootste groeperingen in Columbia die tegen de regering vechten zijn FARC en de ELN.

CNN in de fout met overlijdensberichten

bluebit kroop weer in het toetsenbord, herschreef dit bericht en stuurde het op, waarvoor grote dank!

Volgens CNN zijn er door een menselijke fout voor een nog onbekende tijd enige valse overlijdensberichten van prominente figuren te zien geweest op een website van de zender. Onder de personen die volgens de berichten waren overleden zijn mensen als Ronald Reagan, Bob Hope en andere politiek belangrijke figuren. Het gaat om berichten die al zijn geschreven voordat een persoon ook daadwerkelijk is overleden, om zo snel in te kunnen springen wanneer het zover is.

De valse advertenties waren bedoeld voor intern gebruik en stonden op een website die in ontwikkeling is. Maar dit deel van de website was enige tijd open voor het publiek omdat de wachtwoordbeveiliging uitgeschakeld was.

De fout werd donderdag pas ontdekt en CNN is bezig te onderzoeken hoelang dit deel van de site toegankelijk is geweest. Volgens de woordvoerder van CNN waren de berichten niet direct toegankelijk via de website cnn.com, maar alleen via de developmentsite.

Simon Wiesenthal staakt zijn nazi-jacht

qltel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 94-jarige Nazi-jager Simon Wiesenthal staakt zijn jacht op nazi-misdadigers. Dat heeft hij in een interview met het Oostenrijkse blad Format gezegd. Volgens Wiesenthal is zijn werk voltooid. Hij wist de afgelopen vijftig jaar meer dan duizend gevluchte nazi's op te sporen.

"Ik heb de massamoordenaars gevonden waarnaar ik heb gezocht en ik heb ze allemaal overleefd. Mijn werk zit erop," aldus Wiesenthal. Hij begrijpt nog steeds niet dat er mensen zijn die de holocaust in twijfel trekken. "Het is erg moeilijk het publiek de ernst van de misdrijven van deze mensen te laten inzien."

Wiesenthal werd in 1908 geboren in een welgestelde joodse familie in Buczacz in het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk- dat tegenwoordig in Oekraïne ligt. Hij verhuisde naar Praag om daar een opleiding tot architect te volgen. Zijn studie werd onderbroken door de oorlog, die hij in werk- en concentratiekampen doorbracht.

Toen hij vrij was, ging hij in Neurenberg ontelbare documenten bestuderen om bewijsmateriaal te vinden dat hem naar nazi-misdadigers kon leiden.


Wiesenthal stopt op 94-jarige leeftijd met de jacht op nazi-misdadigers.

Bedreigers Volkert worden mogelijk vervolgd

Useroid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als het aan sommige aanhangers van de vermoorde politicus Pim Fortuyn ligt krijgt Volkert van der Graaf het na zijn vrijlating erg zwaar en is hij niet veilig. Dat lieten zij na de uitspraak van dinsdag verontwaardigd weten, nadat de moordenaar in plaats van levenslang achttien jaar had gekregen. Voor het openbaar ministerie in Amsterdam reden om te bekijken of bedreigende uitlatingen richting Van der Graaf strafbaar zijn en vervolgd moeten worden.

Zo liet voormalig LPF-kamerlid Ferry Hoogendijk weten dat Volkert niet "bij hem langs moet komen". "Ik pak mijn geweer", riep fractievoorzitter Sörensen van Leefbaar Rotterdam verontwaardigd. Het OM vond dergelijke uitspraken tot nu toe niet ernstig genoeg voor een onderzoek. Dat is nu dus veranderd. Volgens justitie moet bij elke uitspraak worden afgewogen of deze onder het recht op vrije meningsuiting valt of niet en of er daarna eventueel actie moet ondernomen.

Advocaat Jan Boone uit Wijk bij Duurstede denkt dat die tijd al is gekomen. Na een uitzending van het televisieprogramma B&W, waarin het vonnis tegen Volkert werd besproken, moest hij via een zij-ingang vertrekken omdat de sfeer in het B&W-café nogal dreigend was. Aanhangers van Fortuyn waren het niet eens met de standpunten van Boone en lieten dat duidelijk weten.

"Kan dit zomaar in Nederland? Het openbaar ministerie moet hieraan paal en perk stellen", aldus Boone over de bedreigingen tegen Van der G. Ook Britta Böhler, advocaat van Volkert, denkt er zo over. Zij gaat haar cliënt mogelijk adviseren om aangifte te doen.

Onderzoek moslims wegens verdachte duikcursussen

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Openbaar Ministerie doet momenteel onderzoek naar 150 moslims die mogelijk in Nederland een duikcursus hebben gevolgd. Dat heeft de woordvoerder van het OM bekendgemaakt. De onderzochte mensen zijn mogelijk deelnemer aan de jihad, de heilige oorlog tegen de vijanden van de islam.

Er lijkt in ons land op het gebied van terrorismebestrijding nog veel te gebeuren. Donderdag moesten twaalf mensen zich verantwoorden voor de rechtbank voor hun betrokkenheid bij terrorisme. Zij zouden jihadstrijders hebben gerecruteerd en getraind. In deze zaak is ook een link gelegd naar de verdachte duiklessen.

Wat de bedoeling van de duiklessen is, is nog onduidelijk. Mogelijk werd er een aanslag in een boot gepland. In de voorbereiding van de aanslagen van september 2001 in de Verenigde Staten namen de terroristen vlieglessen. Volgens minister Remkes van Binnenlandse Zaken zijn er in ons land tussen 100 en 200 mensen actief in terroristische netwerken.

Bedrijf komt met anti-kater wodka

Een drankenproducent in Bulgarije heeft bekendgemaakt dat het bedrijf een nieuw soort wodka op de markt zal brengen die de verschijnselen van een kater kan tegengaan. Managers bij het Vinprom AD bedrijf legden uit dat hun 'Shock' wodka de ochtend na een avond drinken een veel plezierige belevenis kan laten zijn.

De wodka bevat een mix van vitamines B1, B2 en C en verder zijn nog een aantal bio-actieve elementen toegevoegd die het proces van de alcoholafbraak versnelt, waardoor de kans op een kater op de volgende ochtend afneemt.

Een bedrijf uit de Verenigde Staten heeft al interesse getoond om het goedje te importeren voor de Amerikaanse markt.

Hij weet van geen ophouden, die bluebit! Dus wederom dank aan hem voor het vertalen van een bericht!

Restaurantmanager eet worm op

bluebit vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

In Zuid-China heeft een restaurantmanager een worm opgegeten nadat een klant deze in in zijn eten had gevonden en hierover klaagde.

Vervolgens schreef de vrouwelijke manager als notitie bij de rekening van de klant : 'De worm is eetbaar! Ik heb hem opgegeten', aldus de Hong Kong uitgave van de China Daily krant.

Het incident gebeurde in het Liwan District in China, waar de klant de 3 centimeter lange worm in zijn groentegerecht vond.

De klant heeft een klacht ingediend bij de authoriteiten, die bevestigden dat er 'niet zoiets bestaat als een eetbare worm'.

Straf voor Alonso en M.Schumacher?

Zowel Michael Schumacher als Fernando Alonso lopen de kans gestraft te worden voor roekeloos rijden, zo deelde Max Mosley mee. In de race van Interlagos crashten beide rijders op het moment dat er een dubbele gele vlag situatie was en ze eigenlijk rustig zouden moeten rijden.

Mosley noemde het ongeval van Schumacher "onvoorstelbaar". Verder zei hij: "Toen Schumacher van de baan ging was er een kraan bezig met het verplaatsen van een auto en er werd met dubbele gele vlaggen gezwaaid dat betekend: minder vaart en wees bereid te stoppen." Hij noemde het "onvoorstelbaar" dat iemand er onder zulke omstandigheden afvliegt. "Er is een serieus gevaar dat een marshal gedood of gewond zou raken. Het is de rijders verantwoordelijkheid om af te remmen. Ik weet niet waarom Schumacher eraf vloeg en ik twijfel er niet aan dat hij erover zal worden aangesproken in de rijders-briefing morgen."

Alonso crashte in de laatste ronde onder een dubbele gele vlag toen hij tegen de restanten van de wagen van Mark Webber aan reed. Mosley had hierover het volgende te zeggen: "Ik denk dat de stewards met hem(Alonso, red.) gepraat zouden willen hebben maar hij lag in het ziekenhuis en het is niet mogelijk om een sanctie op te leggen zonder eerst met hem te praten. Er is een rapport van de FIA waarnemer dat zegt dat het incident verder in beschouwing moet worden genomen, maar ik wil het niet bevooroordelen." Het onderzoek is nog bezig, maar Mosley acht het niet onwaarschijnlijk dat er enige actie zal worden ondernomen.

Alonso fit genoeg voor Imola

Ondanks de redelijk zware crash van Fernando Alonso tijdens de Grand Prix van Brazilië is hij toch fit genoeg om te starten op Imola.

Ergens hoopte Alan McNish zijn rentree te kunnen maken tijdens de Grand Prix van San Marino, niet dat hij zijn teamgenoot het letsel wat hij in Brazilië heeft opgelopen toewenst maar de kans was aanwezig. Nu Alonso fit genoeg blijkt te zijn is die kans verkeken voor de sympathieke Schot.

Alonso verklaarde: "Het was voor mij de grootste klap, letterlijk, tot dusver in mijn racecarriere. Ik ben er goed vanaf gekomen". Volgens hem is dit mede te danken aan de veiligheid van de hedendaagse Formule 1 bolide, tevens was hij zeer lovend over het HANS systeem. Een aantal coureurs hadden nogal wat te klagen over het systeem maar dat zal niet uit de richting van Alonso komen. Bij een dergelijke crash hebben de coureurs meestal last van pijn in de nek wat nu niet het geval was.

Bijna geen wijzigingen in nieuwe reglementen

Max Mosley en de teambazen zaten om tafel om de nieuwe regels te bespreken.

Uit dat overleg is gekomen dat de nieuwe regels alleen zullen worden aangepast betreffende de reserve auto's. Er mag nu in een reservewagen gereden worden als daarin ook de zaterdag kwalificatie is afgelegd en deze wagen dus in het parc fermé heeft gestaan.

Na de race op Interlagos waren er vele teams die graag een extra type banden zouden krijgen van hun leverancier. De regeling hieromtrent zal niet gewijzigd worden. Er zullen dus maar twee types banden mogen worden geleverd.

"Er is nu een complete overeenkomst van alle deelnemende teams om door te daan met de procedures die we ingesteld hebbenn aan het begin van dit seizoen en met de regels aan het einde van vorig seizoen," zo lichtte Mosley toe. Over het uitsluiten van electronische hulpmiddelen zal op een later tijdstip overleg plaatsvinden.

Duits koppel dakloos door spelende kat

Dakloos raken doordat je huis onderloopt, waarna een brand ook nog eens alles met de grond gelijk maakt. Het overkwam een Duits koppel toen hun eigen kat, genaamd Robbie, spelenderwijs perongeluk het bad vol liet lopen.

Elsie en Walter Kochentopf ontdekte het stromende water pas nadat zij, onder het koken, in de woonkamer televisie gingen kijken. Het water drupte van het plafond en had de kelder inmiddels gedeeltelijk blank gezet. In een poging hun bezittingen te redden begon het paar de kelder leeg te halen. Hierbij vergaten zij echter dat hun avondeten aan het koken was. Al snel vatte deze vlam en stond de keuken en de hal in lichterlaaie.

De man, vrouw en de kat zijn momenteel dakloos en in afwachting van de reparaties aan hun huis.

Politie Louisiana jaagt op 'schone' inbreker

De lokale politie in Louisiana is op zoek naar een verdachte die zij omschrijven als één van de vreemdste en schoonste inbrekers, zo schrijft de Amerikaanse krant The Advocate.

Volgens de politie heeft de man, nadat hij had ingebroken in een woning, van een aantal aardbeien gegeten die de inwoner op de drempel had laten liggen. De inbreker heeft de rest van de aardbeien daarna netjes op de keukentafel gezet. Na een hapje te hebben gegeten nam de inbreker een douche en kleedde zich om. Als dank liet hij ook nog eens 33 Engelse pond achter (ongeveer 48 euro), maar geen identificatie.

"Deze dief is één van de vreemdste en schoonste inbrekers die de stad Mandeville heeft bezocht. Hoe merkwaardig deze overtreding ook is, het blijft een misdrijf", aldus de woordvoerder van de politie. Volgens de woordvoerder zijn de lokale agenten vastberaden de man te arresteren, voordat hij weer "inbreekt, zich wast en geld achterlaat."

9 gewonden na explosie in Duits warenhuis

bluebit herschreef en submitte het volgende bericht:

In de Duitse stad Wiesbaden heeft zich een ontploffing voorgedaan in een warenhuis. Voor zover bekend, zijn 9 mensen hierbij gewond geraakt. De manager van het filiaal maakte bekend dat er niet vanuit gegaan wordt dat het een aanslag betrof, hoewel de oorzaak nog onbekend is.

De ontploffing bij de lift in het warenhuis vond plaats rond 4 uur 's middags, volgens een woordvoerder altijd een druk tijdstip in het Karstadt-warenhuis. Het warenhuis is ontruimd en zal de rest van de dag gesloten blijven.

Idols-winnaar Jamai verdient weinig aan hit

Jamai staat al vijf weken op de nummer één positie in de Nederlandse hitlijsten, maar kan zich niet echt rijk rekenen. Jamai, winnaar van de televisie talentenjacht Idols, heeft tot nu toe ongeveer 230.000 cd-singles verkocht.

Zijn nummer 'Step Right Up' levert hiermee een opbrengst op van ongeveer één miljoen euro. Twintig procent van deze opbrengst mag Jamai houden, zo staat in het contract wat hij tekende met platenmaatschappij BMG. Twintig procent van een miljoen is nog altijd twee ton, maar er zit een addertje onder het gras: de royalties van Jamai worden berekend over de inkoopprijs van de singles, en deze zit gemiddeld 40 procent onder de winkelprijs. Bij een gemiddelde winkelprijs van 5 euro per single wordt de inkoopprijs ongeveer 3 euro. Zo blijft er van de geschatte totaalopbrengst van 1.150.000 euro, nog maar 138.000 euro aan royalties over voor Jamai.

Wie denkt dat het daarmee is afgelopen vergeet de overige vergoedingen. Het bedrijf van Simon Fuller (bedenker Idols-formule) krijgt ongeveer 20 procent, wat uitkomt op 27.600 euro. Het management mag daarnaast ook nog eens 20 procent claimen, ook 27.600 euro. Een klein rekensommetje leert ons dat Jamai nu nog 'maar' 82.800 euro overheeft. Tenminste, zonder de bemoeienis van de Belastingdienst. Deze vraagt ook nog eens vriendelijk 52 procent, omgerekend 43.056 euro.

Met 230.000 verkochte singles heeft Jamai circa 39.744 euro weten te verdienen, aldus het Algemeen Dagblad. Om nog maar niet te spreken van vier uitverkochte Ahoy'-concerten (opbrengst circa 1,5 miljoen euro), 50.000 verkochte Greatest Moments-exemplaren, 60.000 verkochte Idols Auditie-DVD's en de 40.000 stuks Greatest Moments DVD en videos. Hier zal hij waarschijnlijk nog minder van zien, want deze inkomsten moeten ook nog eens worden gesplitst met negen andere Idols-finalisten.


Idols-winnaar Jamai kan er nog om lachen

Albanese politie houdt 'voetbalteam' tegen

bluebit herschreef en submitte het volgende bericht:

De Albanese politie heeft 36 aanhoudingen verricht, waardoor een mensensmokkelzaak van Italie naar Nederland opgelost lijkt te zijn. 31 'voetballers', varierend in leeftijd van 15 tot 17 jaar, en 5 begeleiders werden aangehouden voordat ze de boot vanuit Albanie naar Italie zouden nemen.

Bij controle van de papieren bleek dat alle verdachten visa voor Nederland hadden, waar hun voetbalclub 'Adritik' een aantal vriendschappelijke wedstrijden zou spelen. Bij navraag bleek echter dat geen van de verdachten lid was van de voetbalvereniging, maar wel had ieder van hen ongeveer 2000 euro betaald voor de overtocht naar Italie, waar ze allemaal familie zouden hebben.

Het staat in ieder geval vast dat ze in de nabije toekomst geen balletje kunnen trappen in Nederland.

Summertime is coming

Zomertijd, zon en zakdoekjes luiden het voorjaar in. Na een mooie winter met hier en daar wat schaats- en sneeuwplezier is het tijd voor de zon met een heerlijk temperatuurtje. Het kwik schoot omhoog en het is deze week heerlijk weer om buiten in de zon in slaap te sukkelen om een uur later te beginnen met de barbeque. De geur van bijna verkoold vlees overstemt de geur van bloemen die wonderbaarlijk hun best doen om de meest aantrekkelijke geur te verspreiden. Buiten eten is de luxe van het moment, in de net aangeschafte, heerlijk comfortabele tuinstoelen geniet ik van een maaltijd en proosten we op de inwijding van het nieuwe tuinmeubilair (inclusief nieuwe tafel die twee keer zo groot is dan de oude tafel). De vrolijkheid werd echter verstoord door een niesbui, veroorzaakt door het opkomen van mijn hooikoorts. Vreselijk is het, jarenlang had ik er geen last van, maar de laatste 3 jaar speelt het plotseling op, niesbuien, tranende ogen en snotterneus. De neusspray zal dus weer uit de kast gehaald moeten worden om dit in de kiem te smoren.
Als de storm voorbij is dient het tweede probleem van de voorjaar zich aan, een muggenzwerm. Met twintig tegelijk vallen ze hongerig aan op mij en mijn ouders, jeukende rode bultjes achterlatend. Snel naar binnen vluchten is het enige devies. Gelukkig is binnen de temperatuur al tot een redelijk niveau gedaald en kunnen we ons daar prima vermaken terwijl buiten het muggenpeleton elke uitstap onmogelijk maakt.

Ik hou van het voorjaar. Schaars geklede dames, zon en vrolijkheid. De liefde hangt weer in de lucht en de vrolijk dartelende lammetjes en ander klein grut zal binnenkort het daglicht zien. Menig "aaaaah" zal weer uit de monden van de bevolking klinken als ze met het hele gezin een dagtochtje organiseren op de fiets.
Ik hou van het voorjaar, maar wel zonder hooikoorts en muggen.

'Wales smeekt Uefa'

Wales vreest voor aftrek van haar 2 overwinningen op het geschorste Azerbeidjan, het zou het voetballand een unieke deelname aan het EK van 2004 kunnen kosten.

Wales wist al tweemaal van Azerbeidjan te winnen en vergaarde daarmee 6 van haar 12 punten. Met dit aantal blijft zij nummer twee in de poule Italie met nu 7 punten ruimschoots voor. De Uefa verklaarde onlangs achter de door de FIFA uitgesproken schorsing te staan. De Europese bond beweert wel dat de maatregel een tijdelijke is, men praat nog.

Geestelijkheid regeert in Irak

De Sjiitische geestelijkheid heeft in de stad Najaf, de heiligste stad van de Sjiitische moslims, al een bestuur opgezet. In het nabijgelegen Karbala is hetzelfde gebeurd.

De Sjiitische geestelijkheid heeft direct gebruik gemaakt van het machtsvacuum dat ontstaan is na de val van Saddam. Er zijn reeds gouverneurs aangesteld, uitgaansverboden zijn van kracht gegaan en de zorg voor banen, veiligheid en gezondheidszorg zijn ook reeds verdeeld.

De geestelijken vertrouwen de Amerikanen niet en hebben ook geen vertrouwen in een regering van bannelingen die na jarenlang terugkeren naar Irak. De geestelijkheid vraagt zich af of democratische waarden wel geschikt zijn voor een land als Irak en ze lijken niet bereid te zijn de gewonnen macht af te staan.

De Sjiieten vormen in Irak de meerderheid van de bevolking, ongeveer 60%. Politiek gezien zijn zij altijd gedomineerd door de Soennitische minderheid, waartoe Saddam Hoessein ook behoorde, in het land.

De snelle reactie van de Sjiitische geestelijke is gevaarlijk in de huidige situatie. Het kan uitlopen op een conflict tussen de Soennieten en Sjiieten of er kan een machtstrijd ontstaan tussen Sjiitische groeperingen.

Met dank aan bluebit voor het herschrijven en submitten van dit bericht!

PSV-Feyenoord in de Arena?

De halve finales zijn amper gespeeld of voetballend Nederland ziet alweer een probleem opdoemen. Mocht Feyenoord de Amstel cup veroveren en PSV landskampioen worden, dan zullen de clubs elkaar in de Arena moeten treffen begin komend seizoen.

De KNVB wil er liever niet aan denken. In Amsterdam waren eerder problemen met supporters van FC Utrecht, die werden teruggestuurd. Hoe de KNVB echter -mogelijk kwaadwillende- supporters van zowel PSV als Feyenoord veilig in de hoofdstad bijeen moet brengen? Het team van PSV kwam dit seizoen al eens een uur te laat voor de wedstrijd met Ajax aan, omdat supporters de spelersbus achter het gesloten hek van het trainingscomplex hadden vastgezet. Er moet weer met van alles rekening gehouden worden.
Het duel om de Johan Cruijfschaal wordt traditioneel in de Amsterdam Arena gespeeld, daar kan contractueel niet van worden afgeweken.

Halfbroer Hoessein in Bagdad opgepakt

bluebit vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Amerikaanse eliteeenheden maakten vandaag bekend dat zij een tweede half-broer van Saddam Hoessein, Barzan Ibrahim al-Tikriti, gevangen hebben genomen in Bagdad. Al-Tikriti was een adviseur van de president en weet waarschijnlijk zeer veel over de ins en outs van het voormalige regime.

Al-Tikriti is tevens een poos hoofd van de Iraakse geheime dienst geweest. Deze organisatie wordt ervan verdacht gedurende decennia mensen ontvoerd en gemarteld te hebben. Tenslotte is Al-Tikriti ook nog ambassadeur bij de VN voor Irak geweest.

Door middel van informatie van Irakezen hebben de Amerikanen Al-Tikriti weten te vinden. Hij wordt nu ondervraagd om te kijken of hij iets weet over de wapenprogramma's.

Volgens een rapport bevindt de derde halfbroer zich in Damascus, Syrie, alwaar hij asiel heeft gezocht.

OM eist voorwaardelijke celstraf Boonstra

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zelf was hij niet bij de rechtzaak aanwezig, maar tegen oud topman van Philips Cor Boonstra is vandaag zes maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur dienstverlening geëist. Boonstra wordt verdacht van handel met voorkennis in aandelen Endemol.

Boonstra kocht de aandelen drie jaar geleden net voordat het Spaanse bedrijf Telefónica de overname van Endemol bekendmaakte. Hij zou hiervan hebben geweten via zijn toenmalige vriendin Sylvia Tóth. Zij was toen commissaris bij Endemol.

Daarnaast zou Boonstra de verkoop van aandelen Ahold niet hebben gemeld, terwijl hij zelf bij dat bedrijf commissaris was.

[Up]Ajax krijgt te weinig entreekaarten

Ajax en AC Milan zijn het niet eens over het aantal kaarten dat de Amsterdamse club krijgt voor de returnwedstrijd in de Champions League te Milaan.

Ajax wil liefst 9000 kaarten voor de tribune in het San Siro, maar AC Milan wil er slechts de helft -4500- verstrekken. Gebruikelijk is de Milaanse club echter verplicht tenminste 5000 entreekaarten te leveren aan de bezoekende club. Tot nog toe nam de Amsterdamse club in Europa echter niet zo'n schare mee.

17-4-03 Voetbal.nl
Milaan loopt massaal uit voor de wedstrijd AC Milan-Ajax, op dit moment zijn al 75000 kaarten verkocht. De verwachting is dan ook dat San Siro snel uitverkocht zal raken. Niet bekend is hoeveel kaarten door Ajax-fans te bemachtigen zijn.

Kaarten EK 2004 te koop

Vanaf 28 april zijn via internetsite www.euro2004.com de eerste kaarten te bestellen voor het EK 2004 in Portugal. Op 16 juni sluit de eerste verkoop.

In de eerste periode worden 400000 kaarten aan de man gebracht. Supporters kunnen kiezen tussen kaarten voor een enkele wedstrijd of kaarten voor wedstrijden van een bepaald land. Kaarten worden overigens pas toegewezen als alle deelnemende landen bekend zijn. De loting voor de groepsindeling zal op 30 november 2003 zijn. Net als bij voorgaande toernooien zal bij grotere vraag dan aanbod er ook weer voor kaarten geloot gaan worden.

Tatu zoekt 14-jarigen voor naaktfoto

Redah vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Het Russische pop-duo Tatu heeft weer eens van zich laten horen: de meisjes vragen jonge schoolmeisjes om samen met hen mee te doen aan een naaktfoto-sessie. Het paar, beiden 18, wil de foto's gebruiken als cover voor hun nieuwe album.

Tatu is op zoek naar de mooiste, coolste, en jongste meiden, vanaf 14 jaar. 14 jaar is in Rusland de minimumgrens, in Engeland is dit bijvoorbeeld 16.

De National Society for the Prevention of Cruelty to Children vind de actie een "onverantwoordelijke publiciteitsstunt". Een woordvoerder raadt dan ook alle jonge meisjes aan vooral geen naaktfoto's van zichzelf in te sturen.

Voetbal veroorzaakt burenruzie

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Delft heeft de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax gisteravond voor hevige commotie gezorgd. Twee buurmannen, 43 en 36 jaar oud, keken ieder in hun eigen woning naar de wedstrijd.

Beide mannen draaiden daarbij harde clubliederen van hun favoriete club. Toen de wedstrijd afgelopen was ging een van de twee mannen in de tuin van de ander verhaal halen. Die was niet blij met de indringer en stak hem met een mes in de zijkant van zijn hoofd.

De neergestoken man werd, net als zijn buurman, door de politie aangehouden nadat hij was behandeld in het ziekenhuis.

Excuses IKEA voor 'obsceen' bed

bluebit vertaalde voor ons het volgende verhaal en stuurde het via de newssubmit op, waarvoor dank!

Het Scandinavische bedrijf IKEA heeft in Duitsland zijn excuses aangeboden, nadat het bedrijf erachter was gekomen dat de naam van een kinderbed in Duitsland in de uitspraak verdacht veel leek op een obscene Duitse uitspraak.

Het bed in kwestie droeg de naam 'Gutvik'. In Duitsland kan dit bij de uitspraak eenvoudig verward worden met het equivalent in het Duits van 'Good F*ck'.

Ikea heeft intussen alle reclame van de ramen gehaald waarin dit bed voorkomt. In Zweden is 'Gutvik' een klein dorpje en de woordvoerder gaf aan dat alle 10.000 artikelen over de hele wereld dezelfde namen houden, en dat het inderdaad van tijd tot tijd gebeurt dat een woord iets anders in een andere taal betekent.

In dit geval werd de naamkeuze echter betreurd.

Papieren DDoS-aanval blijkt heel simpel

Snowy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Iedereen heeft er wel eens eentje gezien: een formulier op internet waarmee je je kan inschrijven voor bijvoorbeeld catalogussen en andere zaken die dan naar je worden verstuurd. Op het internet zijn er daarvan duizenden te vinden. Gevaarlijk, zo blijkt uit onderzoek van de John Hopkins Universiteit en AT&T Labs. Zij ontdekten dat iemand met een simpele code automatisch bij al die bedrijven kan worden aangemeld.

Alan Ralsky, een bekende spammer, werd overspoeld met post nadat zijn huisadres online was gezet. Hij kreeg duizenden brieven per dag binnen, aldus The New Scientist. Je kan het vergelijken met een distributed denial-of-service (DDoS) aanval op internet waarbij een server van vele kanten wordt bestookt met aanvragen. Een papieren DDoS dus.

Probleem met de methode is dat het erg lastig is om je ertegen te beschermen. Het kan volstrekt anoniem worden uitgevoerd. Als dat te vaak zou gebeuren kan dat zelfs hele postkantoren ontregelen, zo schrijven de onderzoekers.

Blix: 'Begin nieuwe wapeninspecties in Irak'

Hans Blix heeft de VN donderdag opgeroepen om de wapeninspecties in Irak te hervatten. Volgens Blix zullen eventuele vondsten op grotere geloofwaardigheid bij het publiek kunnen rekenen als de VN erbij betrokken is. Blix deed deze uitspraken tijdens een interview met het Duitse blad 'Der Spiegel'.

Ook vroeg Blix aan president Bush om bewijzen vrij te geven dat Syrie inderdaad over massavernietigingswapens zou beschikken. Blix geeft zelf aan dat hij het onwaarschijnlijk acht dat Iraakse wapens naar Syrie zijn gesmokkeld.

De Amerikanen verzetten zich tegen een terugkeer van de VN-inspecteurs omdat in de aanloop naar de oorlog deze specialisten relatief gunstige verslagen hebben geschreven voor het bewind in Bagdad. Washington heeft momenteel eigen teams samengesteld die in Irak naar verboden wapens zullen gaan zoeken. Voor deze teams heeft de VS wel, tevergeefs, geprobeerd specialisten te krijgen van de VN.

Tot nu toe zijn er geen massavernietigingswapens gevonden in Irak. Volgens Blix zijn de bewijzen die de VN van de VS en Engeland gekregen hebben, waardeloos.

Met dank aan bluebit voor het herschrijven van dit bericht!

Bedrogen vrouw laat Cubaanse vliegtuigen veilen

bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Normaal gaan gekaapte vliegtuigen na afloop van de kapingen weer terug naar het land waar zijn vandaan komen. Zo niet de twee Cubaanse vliegtuigen die in maart en begin april werden gekaapt en daarna in de Verenigde Staten landden. Ze zullen in de VS worden geveild. Dat had een Amerikaanse vrouw geëist.

Een liefdesaffaire tussen de vrouw en een Cubaanse man was de oorzaak van de rechtzaak. Zij waren getrouwd, maar op een gegeven moment verliet de man haar om naar Cuba te gaan. Daar vertelde hij dat hij een geheim agent voor zijn land was.

De vrouw liet het er niet bij zitten en klaagde de Cubaanse regering aan. Van een Amerikaanse rechtbank kreeg ze een schadevergoeding van 27,5 miljoen dollar toegewezen. Cuba is echter niet van plan dat bedrag te betalen en krijgt daarom zijn vliegtuigen niet terug.

VS vliegen dollars over naar Irak

Be3F had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Niet alleen in zijn eigen land wordt de ex-dictator Saddam Hoessein kaalgeplukt, ook in andere landen is hij het haasje. De Verenigde Staten vliegen miljoenen dollars uit zijn banktegoeden over naar Irak om daarmee de wederopbouw van het land te bekostigen en Iraakse ambtenaren te betalen.

Hoessein had op Amerikaanse banken ruim 1,7 miljard dollar staan. De VS hebben daar beslag op gelegd. Wanneer het geld, in dollarbiljetten, naar Irak wordt gebracht blijft om wille van de veiligheid geheim.

Waarnemers denken dat voor de wederopbouw 100 miljard dollar nodig is. Het geld moet vooral de economie weer op gang helpen. Totdat er een nieuwe munteenheid is vastgesteld moeten de Iraki's even verschillende valuta gebruiken.

Herben eist excuses LPF-top

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Fractievoorzitter van de LPF Mat Herben wil excuses van vice-fractievoorzitter Van As voor diens uitspraken in het Algemeen Dagblad van vanochtend. "Hij is veel te ver gegaan," aldus Herben. In het bewuste interview zegt Van As dat hij Balkenende ongeschikt vindt als premier.

Ook Zalm werd hard aangepakt. "Tijdens de campagne riep het VVD-congres hem al tot premier uit. Nou, in zijn natte droom misschien. Wie is er nou instabiel? Laat hem dan maar lekker met D66 of de kleine christelijke partijen in zee gaan."

Fractievoorzitter van het CDA, Verhagen, liet weten dat de kansen op een coalitie CDA-VVD-LPF zijn geslonken. Zalm wilde niet reageren.

Verdachten moord op Tom en Sonja opgepakt

ChrisJX vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

De twee mannen, Markus Wirtz en Markus Lewendel, die verdacht worden van de moord op de Duitse kinderen Tom en Sonja Spreeberg zijn in Zwitserland aangehouden.
Na het uitgaan van een internationaal opsporingsbevel hebben mensen de auto van de verdachten herkend en de politie gealarmeerd. Om 8.05 uur werden beide mannen ingerekend. Ze boden geen verzet.

31 maart werden de twee kinderen als vermist opgegeven toen ze niet thuis kwamen van het buitenspelen. De volgende dag werd het lijk van de 11-jarige Tom op een parkeerplaats in de buurt gevonden. Het lijk van de 9-jarige Sonja werd een week later gevonden, zo'n 95 km van haar woonplaats af.

De politie kwam de verdachten op het spoor door vingerafdrukken en DNA-materiaal die op de lijken gevonden werden. Bovendien werd een speciale tang gevonden, die maar in bepaalde beroepen gebruikt wordt. Eén van de verdachten heeft vanwege zijn werk toegang tot zo'n tang. Ook meldden getuigen dat ze in de buurt van de vindplaats van de jongen een zwarte auto hebben gezien, met daarin minstens 1 kind dat op de ramen bonkte. De verdachten zijn in het bezit van een zwarte Fiat Punto.

Beide mannen komen uit Eschweiler (bij Aken, Duitsland), de woonplaats van de vermoorde kinderen. Eén van beiden is ooit veroordeeld wegens exhibitionisme. De ander heeft een blanco strafblad.

Film Review: The Core

Wat te doen wanneer de wereld weer eens vernietigd dreigt te worden? Juist, je haalt een team van wetenschappers bij elkaar en bouwt binnen de kortst mogelijke tijd een omgekeerde space shuttle. Jawel, één die naar beneden gaat.




Details135 minuten, Hollywood
GenreActie/Thriller/SF
RegieJon Amiel
CastAaron Eckhart, Hilary Swank, Delroy Lindo, Stanley Tucci en D.J. Qualls


The Core is vanaf vandaag in de bioscopen te zien

Lichten gezien door astronauten blijven mysterie

Nieuw onderzoek door wetenschappers aan het Italian National Institute for Nuclear Physics heeft geen volledige verklaring kunnen vinden waarom astronauten vreemde lichten zien tijdens ruimtemissies.

Reeds sinds de eerste Apollo missies hebben astronauten lichtflitsen, bollen en lichtende wolken in de ruimte gerapporteerd. In de eerste instantie dachten wetenschappers dat de waarnemingen hallucinaties zijn die veroorzaakt werden door kosmische protonenstraling.

Professor Calino en zijn team hebben data geanalyseerd hoe vaak en waar ze de lichtverschijnselen zagen. Hierbij bleek dat bij de Zuid Atlantische Anomalie, een uitzonderlijk gebied boven de Aarde waar zich een minder sterk magnetisch veld van de Aarde bevindt, niet meer verschijnselen werden gezien dan op andere plekken. Aangezien het aantal protondeeltjes beïnvloed wordt door het magnetisch veld van de Aarde, impliceert dit dat protondeeltjes niet de directe oorzaak van de hallucinaties zijn.

Longziekte SARS geïdentificeerd

bluebit, Ferrari412T2, Trinethy en Novah hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De World Health Organization heeft woensdag bekend gemaakt dat het virus dat de gevreesde ziekte SARS veroorzaakt is geïdentificeerd. Wetenschappers aan de Erasmus universiteit in Rotterdam wisten dezelfde symptomen als SARS op te wekken bij apen die geinjecteerd waren met een nieuwe variant van het coronavirus. Volgens het WHO is de ontdekking een belangrijke stap naar het zoeken van een medicijn om de ziekte te bestrijden.

Reeds op 27 maart wisten wetenschappers het virus te isoleren, meer er moesten nog testen uitgevoerd worden om zekerheid te krijgen.

Wetenschappers van de universiteit van Hongkong hebben aangegeven dat genetisch onderzoek bevestigd heeft dat de ziekte van dieren afkomstig is en dat uitgesloten kan worden dat de ziekte door mensen gemaakt is. "Het hele genoom is nieuw", volgens microbioloog Mark Peiris. "In dit geval is de natuur de terroristische groepering geweest."

Amerikanen ontdekken terroristenkamp

bluebit had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Aan de zuidrand van Bagdad is een onlangs verlaten opleidingskamp voor terroristen ontdekt. Het kamp is ongeveer tien hectare groot en er staan een twintigtal gebouwen. Volgens Amerikaanse legerwoordvoerders was het kamp van de organisatie PLF (Palestijns Bevrijdingsfront) waarvan de leider, Abul Abbas, eerder deze week bij een inval gearresteerd werd door Amerikaanse elite eenheden.

Bij de documenten die in het kamp aangetroffen werden, zaten ook vragenlijsten met vragen als 'Welke soort missies zou je het liefst uit willen voeren?'. Vaak waren deze beantwoord met 'Zelfmoordacties'. Tevens zijn chemicalien, uniformen en gasmaskers gevonden.

In het westen van Irak heeft de twaalfde brigade van het Iraakse leger zich overgegeven. 40 tanks en 1000 wapens zijn hierbij in beslag genomen.

Er is tevens een onderzoek gestart om te kijken of het waar is of Amerikaanse mariniers in Mosul op burgers hebben geschoten. Hierbij zouden tien doden zijn gevallen. Volgens Amerikaanse legerwoordvoerders werden de mariniers beschoten door posities vlakbij het groepje burgers. Er zouden echter geen slachtoffers zijn gevallen onder de burgers.

LPF haalt hard uit naar CDA en VVD

nyrem en NLBADBOY hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het grote spel rondom de kabinetsformatie is weer in volle gang. Ook de LPF is kandidaat om met het CDA en de VVD te gaan regeren. Maar de kans dat dat ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren lijkt met de dag kleiner te worden. Partijvoorzitter Maas en vice-fractievoorzitter Van As haalden gisteren hard uit naar CDA-leider Balkenende en VVD-voorman Zalm.

"Balkenende heeft nog niks klaargemaakt. Hij heeft getoond dat hij niet stabiel is. Hij is geen powerplayer, geen captain. Balkenende heeft gewoon geen regie. Dan kun je nog beter Hans Wiegel premier maken", zegt Van As op een zonnig Haags terras waar hij met Maas is neergestreken.

Ook Zalm moet eraan geloven. "Tijdens de campagne riep het VVD-congres hem al tot premier uit. Nou, in zijn natte droom misschien. Wie is er nou instabiel? Laat hem dan maar lekker met D66 of de kleine christelijke partijen in zee gaan",aldus van As. Zalm zou 'de pest aan de LPF hebben omdat een groot deel van zijn electoraat daarheen gelopen is'.

Zalm op zijn beurt herhaalde gisteren nog een keer dat regeren met de LPF 'bizar' zou zijn. Daarmee stuurt hij nadrukkelijk aan op een coalitie met D66. Maas: "Als partijvoorzitter sta ik dan op het standpunt: val ons in godsnaam niet meer lastig. Regel het lekker met D66 en laat ons verder met rust." Volgens Van As is D66 'rijp voor opheffing'. "Dat zou een hoop duidelijkheid brengen in de politieke verhoudingen.

Toch zal de LPF meeregeren als daarom gevraagd zal worden. Maas vindt het een 'morele verplichting' om dat toch te doen.

Een minderheidskabinet van CDA en VVD zal de LPF nooit steunen. Maas: "Dat gedogen wij onder geen beding. Dat stemmen wij bij alles met links mee. Dan is SP-leider Jan Marijnissen morgen mijn grootste vriend."

Veel geïnteresseerden voor huis Tolkien

Er was de afgelopen week een ware 'run' op het oude woonhuis van schrijver J.R.R. Tolkien, zo wisten Britse kranten te melden. De schrijver van onder andere de trilogie The Lord of the Rings woonde er in 1918.

Het huis in Oxford is uiteindelijk voor ruim een miljoen euro (745.000 Britse pond) verkocht. Dit bedrag lag 75.000 euro hoger dan de vraagprijs. Het huis heeft overigens geen keuken en verwarming.

De officiële Tolkien fanclub was ook één van de bieders, aldus de makelaar. Zij zullen niet blij zijn met de nieuwe eigenaar; volgens de makelaar is deze niet geïnteresseerd in Tolkien en zijn wereld van elfen, orcs en hobbits.

Brommers vanaf 2005 met kenteken

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf 2005 zal er een begin worden gemaakt aan de invoering van kentekens voor brom- en snorfietsen. In 2007 moeten beide met een officieel kenteken rondrijden, in plaats van met een plastic plaatje. Minister de Boer (Verkeer) heeft dit vandaag in een brief naar de Tweede Kamer geschreven.

Door deze wijziging stijgt de pakkans van mensen die hun brommer hebben opgevoerd. Ook verwacht de LPF-bewindsman minder diefstallen en veiliger rijgedrag, omdat de politie ze bij eventuele overtredingen sneller zou kunnen pakken.

Het invoeren van kentekens voor brom- en snorfietsen is al eerder voorgesteld. Oorspronkelijk zou dit plan dit jaar ingevoerd worden.

Lekker Weer

Wat was het toch weer een lekker weer vandaag, typisch weer om tot één uur in bed te blijven liggen. Buiten dat woensdag mijn uitslaap dag is, was er vandaag een ander probleem waarom ik mijn bed niet uit kan komen. Rugletsel van twee dagen geleden Twee dagen geleden, leek het dezelfde mooie dag als vandaag alleen bleek het toch iets kouder te zijn, en moest ik zo nodig met twintig kilo aan bagage en vijftien kilo overgewicht op twee skates door Hilversum heen skaten.
Ondertussen voelt mijn linkerschouderblad zich niet zo prettig en gedraagt zich als een net door de zon verbrandt stukje huid tijdens het slapen. Maar goed, de afgelopen nacht zijn mijn vakantie vriendinnetjes en ik ook weer herenigd. Ze hebben me een sappige zuigzoen op mijn hand gegeven, wat resulteerde in een aantal jeukende muggenbulten. Maar goed het wordt ZOMER!

En wat doe je in de zomer? Juist ja, er goed uitzien. En daar moet je eerst voor… trainen! Met een schouderblad op snooze-mode skates in de rugtas ging ik vandaag met de bus en trein richting Nieuw-Vennep waar ik mijn eerste Fok! V&A goodie ging kopen.
Ik ben niet zo'n stilzitterig zonnent mens, maar opeens begreep ik waarom de afgelopen dagen iedereen op eens buiten wilde eten en werken, en ja hoe komen die appetijtelijke organismen op hun plaats van bestemming, met het OV… en waar bevond ik me ook al weer in Na een heftig NS avontuur tussen Leiden en Nieuw-Vennep schoof ik richting mijn doel, over netjes geasfalteerde fietspaden. Het was verder niet zo bijster interessant wat er onderweg verder gebeurde, maar ja het uitzicht was goed en de verbranding was op gang.

Mijn -ik verheug me op- lijstje:
* Surfweer, lekker IRL windsurfen
* Vaarweer, (indien geen surfweer)
* Geld ontvang weer
* Goede Vrijdag, heb ik een goede reden voor

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.