Planet haalt artikel over anthrax weg

Planet Internet heeft woensdagmiddag een artikel van zijn website verwijderd waarin stond beschreven wat er nodig is om stammen van de antraxbacterie op internet te bestellen. De politie Haaglanden zou dat volgens Planet hebben geëist.

De redactie van de website van Planet wilde naar eigen zeggen laten zien hoe eenvoudig 'de doe-het-zelf-terrorist' via internet het voor elkaar kan krijgen. De antraxbacterie kan miltvuur veroorzaken.

In het artikel stond onder meer een link naar het bedrijf Genpoint, dat apparatuur levert om bacterieën te isoleren. Ook kon er in het verhaal 'doorgeklikt' worden naar een bestelformulier voor de antrax-bacterie. Het formulier staat op de website van een Britse instelling (United Kingdom National Culture Collection) die het marketen van en de research naar bacterieën coördineert. Planet Internet heeft deze links wel weer opgenomen in het artikel waarin over de verwijdering van het eerdere stuk wordt bericht.

De politie Haaglanden zou volgens Planet het artikel 'opruiend' hebben genoemd.
Een woordvoerder van de politie zegt dat er 'gevraagd' is het verhaal te verwijderen.

Hoofdredacteur P. van Twisk van Planet Internet is verbaasd over de reactie van de politie. ,,Kennelijk is de paniek zo groot dat de persvrijheid wordt ingeperkt. Het is een goed journalistiek artikel. Waarom zou Nova wel een deskundige mogen laten zeggen hoe simpel je Antrax kan maken of bestellen, en wij niet?'' Planet Internet kondigt aan eind deze week weer te berichten over het bestellen van de antraxbacterie op internet.