Charles Z. drie dagen thuis

De 45-jarige Charles Z., verdachte in een zeer omvangrijke drugszaak, mag van de rechtbank in Amsterdam drie dagen vrij rondlopen, tot ongenoegen van de officier van justitie. De rechtbank besloot dit donderdag tijdens een proformazitting, na een verzoek van Z.

De voormalig autocoureur en veroordeeld drugshandelaar wil zijn geestelijk gehandicapte pleegdochter bijstaan en hij wil de uitvaart van de grootmoeder van zijn partner bijwonen. De pleegdochter is vermoedelijk slachtoffer geworden van een zedenmisdrijf.

In maart vroeg Z. ook al om schorsing om het meisje bijstand te verlenen, maar toen wees de rechtbank dit af. Het college vreesde toen ondermeer dat Z. de benen zou nemen. Die vrees lijkt niet geheel ongegrond: Z. hangt nog steeds een claim van justitie boven het hoofd van enkele tientallen miljoenen in verband met de vorige drugszaak tegen hem. Daarbij riskeert hij in de nieuwe zaak een jarenlange celstraf en andermaal een miljoenencl! aim. De rechtbank was ditmaal echter bereid Z. op zijn woord te geloven dat hij vrijwillig zal terugkeren naar zijn cel.

Z. mag het huis van bewaring vrijdagochtend verlaten en moet zich daar maandagochtend weer melden. Als waarborg moet hij 75.000 gulden ter griffie van de rechtbank deponeren. Officier van justitie J. Plooy noemde deze borgsom ,,een lachertje'', gezien de vele miljoenen die Z. na zijn vrijlating in 1997 met de handel in hard- en softdrugs verdiend zou hebben.