Napster blokkeert te weinig liedjes

Muziekuitwisseldienst Napster is er niet in geslaagd om op tijd 135.000 auteursrechtelijk beschermde liedjes van internet te halen. Een flink deel van de gewraakte muziekbestanden is nog steeds bereikbaar voor gebruikers van de dienst.

Napster bood de muziekbestanden gratis aan. Dit tot grote woede van de Amerikaanse muziekindustrie die hierdoor geen auteursrechten ontving en een zaak tegen de muziekuitwisselaar aanspande.

Een Amerikaanse rechter bepaalde vorige week dat het internetbedrijf binnen drie dagen alle nummers waarover geen auteursrechten waren betaald, moest blokkeren. Dit is echter niet gelukt.

Napster voert als verdediging aan dat de muziekindustrie haar een onduidelijke en slordige lijst met titels heeft geleverd. De vertegenwoordiger van de Amerikaanse platenindustrie RIAA, die de dienst had aangeklaagd, heeft hier nog geen commentaar op gegeven.

Juridische experts van Napster verwachten volgens berichten in de Amerikaanse media dat de muziekuitwisseldienst ondanks de overschrijding van het ultimatum geen schadevergoeding hoeft te betalen. Het bedrijf zou alles gedaan hebben wat technisch binnen haar bereik ligt.

Napster maakte dinsdag bekend dat ze de hulp had ingeroepen van het Amerikaanse bedrijf Gracenote, dat is gespecialiseerd in het filteren van bestanden. Dit bedrijf moet Napster helpen om ook de rest van de bestanden te blokkeren.