Veiligheidslek in windows en IE

Veiligheidsexperts hebben bevestigd dat bepaalde configuraties van Windows en Internet Explorer potentieel kwetsbaar zijn voor kwaadwillende programmeurs, die de computer kunnen overnemen via lokale mappen en mappen op het netwerk.

Eerder werd op CNet al een rapport gepubliceerd van veiligheidsadviseur Georgi Guninski. Hij meldde dat de kwetsbaarheid van het programma wordt veroorzaakt door het bekijken van mappen via Microsoft Network als webpagina. Het probleem komt voor in Windows 1998 en is de standaardinstelling in Windows 2000, zo schrijft hij.

Veiligheidsexperts van Security Focus zeggen nu dat ze de fout ontdekt hebben in computers die gebruik maken van Windows 95 en 98 en Internet Explorer 5.x. "Ik zou dit probleem een zeven geven op een schaal van tien", zegt Elias Levy, analist bij Security Focus. Hij benadrukt dat zakelijke gebruikers die beschermd worden door een firewall niet kwetsbaar zijn, maar dat veel thuisgebruikers voor een potentiële bedreiging staan. Microsoft onthoudt zich voorlopig nog van commentaar.