Tong's voetbalverhalen #49

Over René van der Gijp kun je de meest uiteenlopende dingen zeggen. Dat-ie vaak grappig is en de lach aan zijn kont heeft hangen.

Dat-ie niet het uiterste uit zijn talent haalde. Dat-ie na zijn loopbaan een nog grotere cultheld werd dan hij als speler al was.

Hij debuteerde september 1982 als aanvaller van Lokeren in het Nederlands elftal. Huub Stevens, Gullit en Willy van der kerkhof waren ploeggenoten. Hij speelde in zijn beginjaren samen met Louis van Gaal bij Sparta. Die mocht het vuile werk voor hem en topscorer Ruud Geels opknappen. Een geweldenaar als rechtsbuiten. De beste van zijn generatie. Als speler van Feyenoord weggestuurd, omdat-ie zich met bolhoed en al bij de training liet afzetten. Zestien jaar oud. Op zijn 20ste liet-ie zich filmen met zwemvliezen aan en een duikbril op. De training van Sparta werd afgelast.

Had-ie de juiste voetbalmentaliteit zou ie in 1988 met PSV en Oranje met de beker in zijn handen hebben gestaan. Een mooie man en persoonlijkheid. Wat weinigen nog weten is dat-ie in de Hitparade heeft gestaan met 'Geef me Hoop Jomanda.' Een cover van Eddy Grant's 'Gimme hope Jo'anna.' In 1995. Hoogste notering 28. Cultfiguur pur sang. De laatste die zichzelf serieus neemt. Kan de huidige generatie nog iets van leren.

Kijk en huiver van dit wonderdoelpunt. Weet niet meer waar, geloof Engeland, werd het gekozen tot mooiste doelpunt ooit .....

Achteraf zei hij dat-ie te lui was om door te lopen.