Tong's voetbalverhalen #20

WK-66. Het WK in Engeland, de z.g.n. bakermat van het voetbal. Engeland wordt voor het eerst wereldkampioen met Bobby Charlton als uitblinker en Bobby Moore als aanvoerder. Het WK dat vooral wordt herinnerd door het meest omstreden doelpunt ooit.

Waar Charlton, Eusebio, Hurst en Pak Do Ik als voetballers de dienst uitmaakten, maakte het arbitraire duo Dienst en Bahramov de dienst uit in de jarenlange discussie over de finale. Engeland speelde tegen West-Duitsland op het legendarische Wembley. Bij een 2-2 stand in de verlenging schiet de Engelse spits Geoff Hurst onderkant lat, waarna de bal achter de doellijn belandt. Althans dat beslist de Zwitserse scheidsrechter op aangeven van de Russische grensrechter Bahramov. Gedecideerd wijst Bahramov naar de middenstip.

Decennialang is er gediscussiëerd of het een terechte beslissing was. Pas in 2016 was het zeker. Uit computeranimatie bleek de beslissing van de scheidsrechter de juiste te zijn. De bal was wel degelijk over de doellijn. Geen spookdoelpunt dus. Na al die jaren is de doellijntechnologie, zoals in alle andere sporten, nog steeds geen standaard in het conservatieve voetbal. Zelfs video is alweer achterhaald. Of er ooit een standbeeld komt voor de videoarbiter lijkt onwaarschijnlijk. Bahramov heeft er wel één. Er is zelfs een stadion naar deze grensrechter vernoemd. En nog wel in Bakoe (Azerbeidzjan). Met de korte broek tot aan zijn knieën, wees hij 50 jaar geleden al de goede richting aan. De FIFA hoeft alleen nog maar te volgen. Dan gaat de vlag uit. Eindelijk eens een wijs besluit van de FIFA.