GTA V is te grof

GTA V is te grof. Rockstar is, zoals altijd, op zoek naar het randje en gaat er naar mijn mening te vaak overheen in dit deel. Ik wil niet bij mensen hun tanden eruit moeten trekken, ik wil niet foto’s maken van digitale vrouwen met een te kort rokje. Ik wil mij niet hoeven te voelen als een puber van vijftien die dit vast en zeker allemaal geweldig vindt.

gta

Deze game is harder dan wat ik ooit heb gezien, in welke vorm van entertainment dan ook. Tuurlijk is GTA als serie ook niet iets wat over beertjes en vlinders gaat die samen de Polka dansen, en dat is ook helemaal niet erg. Maar waarom deze verharding? Het is te simpel om te zeggen dat de maatschappij harder wordt dús moet Rockstar dat ook doen. Rockstar doet dit en mede dáárom wordt de maatschappij harder. De GTA-games staan bekend om hun satire, maar op dat gebied heeft Rockstar gefaald.

Om even een missie een klein beetje te spoilen, je moet op een gegeven moment iemand mishandelen om informatie te krijgen. Je kiest uit een set van wapens om je tegenstander bijna dood te maken. Wanneer zijn hart stopt moet je er snel een spuit met adrenaline in doen om hem weer wakker te maken. Tijdens deze missie voelde ik mij gewoon onpasselijk worden. Ik game nu al jaren en heb denk ik alle soorten games wel voorbij zien komen, maar dit is op een nieuw niveau van misselijkmakende gameplay. Op het eind geeft Rockstar je de goede les dat mishandelen slecht is en dat de Amerikaanse overheid dit doet en dat zij dus slecht zijn. Thanks Rockstar for the education! XOXO.

Het is wellicht gewoon te realistisch, maar het past ook allemaal niet in zo’n game. Dat is bijzonder, aangezien de game bizar gewelddadig is. In een andere missie moet je voor een paparazzi foto’s maken van vrouwen in een kort rokje waarin je wat meer ziet dan normaal. Nee Rockstar, gewoon nee. Ik ben niet dertien en volgens mij staat er op de voorkant van je game ook dat het voor achttien jaar en ouder is. Waarom dan die focus op de puberende doelgroep? Die missie heb ik trouwens ook niet gedaan, al zit ik thuis alleen op de bank, daar ga ik mij niet toe verlagen. Schoot de fotograaf maar in zijn gezicht en er stond: ‘’Mission Failed’’. Oh no.


De missie in kwestie

Uiteraard is de samenleving ook aan het verharden, wat ook te zien is aan de ophef rond de GTA-serie. We weten allemaal de Hot Coffee-perikelen nog van jaren geleden waarin het heel erg was dat je door iets te modden een niet naakte man en vrouw seks kon zien hebben. Hier gebeurt dat om de paar minuten. Niemand boeit het meer. Normaal zou ik dit een goede ontwikkeling vinden want zulke dingen moeten ook gewoon kunnen, maar in GTA V voelt het allemaal heel erg aan als net niet. Rockstar hoeft mij niet te vertellen dat mishandeling slecht is door je het te laten doen. Ik betaal geen schoolgeld aan het bedrijf dus dat is niet nodig.

Het probleem is namelijk ook dat ze het niet kunnen. GTA probeert al sinds het 2D-tijdperk satire te maken, maar dat is een behoorlijke hit-and-miss bij ze. Als het lukt is het geweldig, lukt het niet, krijg je heel erge cringeworthy momenten waarin ik mij gewoon schaam dat ik dit speel. Oja, ik speel dit ook absoluut niet alleen. Binnen drie dagen heeft deze game een miljard omgezet, waarmee het de grootste game ooit is en zelfs na Iron Man 3 het grootste entertainmentproduct is van de wereld van dit jaar. In drie dagen! Dat dit spel nu wordt gezien als de ‘mainstream’-game waar iedereen zich op focust vind ik enigszins jammer. De negatieve punten worden namelijk herinnerd door de media, dus je kunt er gif op innemen dat een groot nieuwsstation zulke slechte scenes eens gaat zien en helemaal los gaat op games als medium, want die hebben het dan weer gedaan. Ik heb wellicht zelfs liever Call of Duty als bekende naam van de mainstream-game, ondanks dat dat ook een game is waarmee ik niks heb en die ik ook niet speel.

Dat de game zelf geweldig is zal niet worden onthouden. Persoonlijk vind ik het ook de beste GTA tot op heden. Ik had ook nooit gedacht dat ik een blog als deze zou schrijven, want ik had mijn games het liefst zoals mijn actiefilms. Hoe grover hoe beter etc. Maar met deze grote game gaat het te vaak over het randje. Het past er namelijk niet helemaal bij. Een game zoals The Last of Us is bijzonder geweldddadig, maar daar past het ook in de setting en snap je het meer. Hier sla je iemand met een hamer in zijn zak, trek je een tand eruit en zet je hem verplicht onder stroom om daarna weer een rondje te gaan fietsen. Het past niet. Rockstar zocht naar het randje, vond een aantal dingen die perfect zijn voor de puberale doelgroep en besloot ermee door te gaan. Jammer.