Het Zondagse Orakel - Hoe graag word ik beduveld?

Iedere zondagmorgen deel ik mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week.
Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening.

Vandaag over oplichterij en volksverlakkerij

Bankboeven (en ander gespuis) – Column2011
Scherpe column. Er worden veel verwijten gemaakt in de richting van met name het bankwezen, maar wie zou het in dezelfde positie niet hebben gedaan?

Banken hebben inderdaad alles gedaan wat mogelijk was, om de meest vreselijke producten te verkopen en zoveel mogelijk rente binnen te harken. Hun medewerkers werden met belachelijke bonussen gestimuleerd om daar zoveel mogelijk energie in te steken en de randjes van het toelaatbare op te zoeken.

Met dat laatste kom je echter bij de kern van de zaak: het waren de randjes van het toelaatbare. Men ging er meestal niet overheen. Moreel kun je er gigantische vraagtekens bij zetten, maar men deed niets anders dan domme producten bedenken en die met idiote beloften, voor te veel geld verkopen. Maar er is geen wet tegen het handelen in domme producten of diensten.
Als ik geld ga vragen voor “een aai over je bol”, de suggestie wek dat je daar zeer gelukkig van gaat worden en jij daar vervolgens graag grof voor betaalt, is er niets dat mij verbiedt om daar een levendige handel in te starten. En als er maar genoeg idioten intrappen, kan ik daar nog stinkend rijk van worden ook!

Veel is afhankelijk van de omgeving waar je in werkt en de mate waarin je hierdoor wordt beïnvloed. Als je gaat werken in een organisatie waar iedereen 100% is gemotiveerd om een goed product te leveren, ga je daar vanzelf in mee. Als je ergens aan de slag gaat waar iedereen er de kantjes afloopt, is het zeer verleidelijk om daar weer in mee te gaan. Als veel geld verdienen over de rug van cliënten de gangbare manier van werken is en dit van alle kanten wordt gestimuleerd, wordt het ook weer heel moeilijk om hier niet door besmet te raken.

Het gedrag van deze banken en hun medewerkers was moreel verwerpelijk. Maar wat zou jij doen? Die medewerkers manipuleerden hun klanten. Maar zij waren ook volledig geïndoctrineerd door hun werkomgeving, hun bazen en de belofte van gouden bergen. Hele hoge gouden bergen.

Giel Beelen rulez! – Zonnetje40
Ik moet bekennen dat ik dezelfde fascinatie voor al die talentenshows deel. Het lullige is dat ik mezelf dan weer geen échte fan noem. Het blijft een combinatie van bewondering, leedvermaak, ergernis, emotie, geveinsd verstand van zaken, maar ook een beetje jaloezie voor mensen die in de belangstelling staan die ik ook wel zou willen. Die combinatie werkt op de een of andere wel ernstig verslavend bij mij.

Met daarbij het feit dat zowat al deze programma’s op vrijdagavond worden uitgezonden. Voor mij is dat de avond dat ik moe van de werkweek op de bank plof en lekker makkelijk wil worden vermaakt.

Ik besef dat ik volledig wordt genaaid. De audities zouden het meest puur moeten zijn, maar deze zijn gewoon al weken van te voren opgenomen en volledig geregisseerd. De producenten weten van te voren welke mensen het op televisie goed gaan doen en leggen daar dan ook de nadruk op. Als ze bij de audities een traantje of een trillinkje in de stem net wat beter uitlichten, zijn ze voor de liveshows meteen verzekerd van extra sympathiestemmen.

Bij die liveshows wordt een en andere tenslotte kapot geproduceerd tot een eenheidsworst, die het komende jaar een prima inkomen garandeert voor de producers.

Doet Giel het nu zoveel beter? Hij doet het in ieder geval wel anders. Allen ken ik letterlijk niemand die er naar kijkt. Ik ben door de column van Trudy pas terug gaan kijken op Uitzendingemist en nadat ik wat stukken van de uitzendingen heb gezien, voel ik me nog steeds niet geroepen om het te volgen.

Gaat het over kwaliteit? Nou nee. Ik was niet onder de indruk, maar de kwaliteit is nu ook weer niet slechter of beter dan die van X-Factor of zo. In vrijwel iedere stad of dorp zijn er wekelijks singer/songwriter avonden, waar je hetzelfde ziet. En dan is het live toch echt stukken leuker.

Met de Voice of met X-Factor weet ik dat ik wordt beduveld. Maar het blijft toch vermakelijker om er anderhalf uur voor op de bank te blijven hangen.