Faalmark Rutte en Geert de la Tourette

Lachen. De NOS over Faalmark Rutte. “De eerste liberale premier sinds 1918.” Als er iets is wat Faalmark niet is geweest, dan is dat wel een liberale premier. Gedoogsteun van een zooitje ongeregeld met opvattingen die -in tegenstelling van wat hun naam suggereert- niets met vrijheid te maken hebben. Faalmark Rutte die  na de mislukte Eerste-Kamerverkiezingen ook zijn laatste beetje liberaal gedachtengoed in de wilgen heeft gehangen in ruil voor een handje hakken-over-de-sloot-steun van de haatgristenen uit de bible belt. Extra kwalijk: stiekem moest Faalmark Rutte handjeklap doen met een achterlijk Zeeuws Statenlid over een poldertje dat onder water zou moeten. Of niet. Dat Statenlid staat nu bekend als de lul van Zeeland.

En hoe heeft het zover kunnen komen? Achterlijke Faalmark wilde koste wat het kost een coalitie met de PvdA vermijden, ondanks een verkiezingsuitslag die aan duidelijkheid niets te wensen overliet. Nog liever ging hij met een stel zwakzinnigen, psychopaten en criminelen in zee. Met de PVV. Daarmee nam hij willens en wetens het risico dat hij te maken kreeg met incidenten als grof geweld, criminaliteit en alcoholmisbruik binnen zijn gedoogpartner. En met het uiteenvallen van zijn gedoogpartner, dat het einde van zijn zeer marginale Kamermeerderheid zou betekenen. Faalmark heeft niets willen leren van een eerder fiasco. Het was namelijk niet voor het eerst dat het duo CDA/VVD in zee ging met een zooitje ongeregeld. Een kleine tien jaar gelden. Met de penoseclub van Pim. Waar letterlijk enkele uren na haar benoeming een staatssecretaris alweer moest aftreden wegens haar verleden binnen het doodseskader van massamoordenaar Bouterse. Faalmark had beter moeten weten.

Maar goed, Faalmark Rutte wilde met Geert de la Tourette in zee. Met vrouwenmeppers, alcomobilisten, brievenbuspissers en oplichters. En in zijn kabinet een stel dementerende bejaarden zoals de heren Rosenthal en Opstelten. Achterlijke tuthola’s als Veldhuijsen van Zanten en Schultz. Om nog maar te zwijgen van die Gerd Leers. De wegens buitenlandse machtsverstrengeling rond gesjoemel met een vakantiehuis uitgerangeerde burgemeester die een zeer wonderlijke comeback maakte als Minister van Deportatie. Gerd was ooit een man met lovenswaardige principes. Als je dan akkoord gaat met de post van vuilnisman in het Kabinet-Hooligan I, dan past slechts één kwalificatie. Gerd Leers is de hoer van het Binnenhof. Met dank aan het CDA. Ook een raar zooitje, trouwens, met hun dissidenten-zonder-ruggengraat Ferrier en Koppejan en hun flauwekulcongres met de theatertranen van Rattus Maximus Verhagen.

Maar goed. Het is mislukt. Geert en zijn ordinaire secondante haakten vanmiddag af. Einde van het Kabinet-Hooligan I. Overigens is de heldenrol die Geert de la Tourette zichzelf toedient volkomen onterecht. Geert riep in verkiezingstijd toch altijd dat hij een einde wilde maken aan die achterkamertjespolitiek? Wat had hij dan gedurende zeven weken in het Catshuis te zoeken? En dat verhaal over dat er niet aan de inkomens van de bejaarden mocht worden getornd? Ook kletskoek. Want de allerzwaksten in onze samenleving zijn ook door Geert in de steek gelaten. De Sociale Werkplaatsen worden grotendeels opgedoekt, en de betrokkenen worden aan het werk gezet voor een salaris dat nog minder is dan het bijstandsniveau. Maar wel hoog van de toren blazen. En dan Job Cohen uitmaken voor bedrijfspoedel. De werkelijke bedrijfspoedel van dit kabinet, echter, is de PVV’er Leon de Jong.

Maar goed. Faalmark Rutte. Gestruikeld over zeven weken stiekemheid. Tijdens zijn persverklaring vanmiddag een beetje janken over dat hij zo druk bezig was met een “fatsoenlijke verdeling van de lasten”. Natuurlijk. Mensen die hun baan is afgepakt en die verder als ZZP’er aan de slag moeten, stonden op het punt, hun ziektewet te verliezen. Want ook een ZZP’er met kanker kan best wat eerder aan het werk. Die moet je prikkelen, vindt de heer Kamp. Ook VVD.

Het allerleukste is deze uitspraak van Faalmark Rutte. “Ik wil graag met de Kamer in overleg over de te nemen maatregelen.” Eerst ondanks een storm van protest de Kamer willens en wetens buitenspel zetten, en dan nu iets roepen over dat de Kamer moet samenwerken met de demissionaire kabinet? Dan ben je echt niet goed snik. Als de Tweede Kamer ook maar een béétje zelfrespect heeft, stelt de Kamer met uitsluiting van VVD, CDA en PVV een verstandig bezuinigingspakket samen. En dan mag Faalmark Rutte bij het kruisje tekenen. Ongeveer zoals hij het zich andersom ook had voorgesteld, immers.

Faalmark Rutte heeft de VVD te schande gemaakt. Dat betekent zo snel mogelijk opsodemieteren. Leider van het meest nutteloze kabinet sinds mensenheugenis. Eén lichtpuntje zie ik wel. Er komen verkiezingen. Verkiezingen die hopelijk worden gewonnen door de PvdA. Een partij die dan met helaas CDA en verder ook D66 en eventueel SP de ravage van anderhalf jaar Hooligan I mag gaan opruimen. Toch leuk voor Trix. Kan ze nog één keertje een fatsoenlijk kabinet benoemen. Daarna kan zij eindelijk met een gerust hart met pensioen.