Geen bezuinigingen bijzonder onderwijs

Regelmatig hoor ik de vraag, wat is eigenlijk een rugzakje? Met een rugzakje is er geld beschikbaar dat de school kan inzetten om een kind extra te ondersteunen. Dit rugzakje stelt mijn dochter in staat om in het regulier basisonderwijs mee te draaien, in  plaats van het speciaal onderwijs. De school zet dit extra geld in voor remedial teaching of pre teaching. Bijvoorbeeld: vakken waar zij moeite mee heeft, worden haar één op één  uitgelegd, meestal voordat het klassikaal wordt behandeld.

Vaak hoor ik ook het verwijt dat er veel misbruik gemaakt wordt van diagnoses om zo maar extra geld te krijgen. Ik hoop oprecht dat dit niet waar is. Het lijkt mij ook een vreemde gang van zaken als je weet wat je allemaal moet doen om überhaupt een rugzakje te krijgen.

Het begint allemaal met een diagnose, in het geval van mijn dochter PDD-NOS/Asperger. Een diagnose kan alleen worden gesteld door een erkend arts of psychiater. Vervolgens dien je een vragenlijst van acht pagina’s in te vullen en moet je een ouderverslag schrijven. En dan bedoel ik een ouderverslag van gedrag vanaf de geboorte tot aan het heden. Hieraan toegevoegd moeten dan worden, kopieën van doktersverklaringen, verzekeringspolis en natuurlijk een identiteitsbewijs. De school moet ondertussen een behandelingsplan schrijven, bestaande uit een groot- en een kleinhandelingsplan. Ook deze moeten worden bijgevoegd. Natuurlijk moeten ook de verslagen van de professionele hulpverleners worden bijgevoegd. Dit wordt allemaal opgestuurd naar een tussenbureau. Iedere provincie mag zijn eigen werkwijze kiezen en mag dus ook zijn eigen tussenbureau aanwijzen.

Dan wordt het pakket doorgestuurd naar het CIZ (Commissie Indicatie Zorg) die kijken er naar en beslissen hoeveel geld er beschikbaar wordt gesteld. Dan wordt het doorgestuurd naar het REC (Regionaal Expertise Centrum). Het REC bepaalt in overleg met de ouders en de school hoe het geld ingezet gaat worden. Dit hele proces gaat gepaard met diverse gesprekken met onderwijzers, remedial teacher, behandelaars en natuurlijk een afgevaardigde van het REC. De verslagen die hiervan worden gemaakt, moeten natuurlijk ook allemaal worden toegevoegd bij de aanvraag. Het pakket wat ik afgelopen week verstuurde voor de herindicatie bestond uit alle bovengenoemde documenten en besloeg meer dan zestig pagina's.

Behalve voor school wil je voor de thuissituatie ook wat oplossingen hebben. Hiervoor kan je een PGB (Persoons Gebonden Budget) aanvragen. Alle eerder gebruikte documenten die ook bij de aanvraag van het rugzakje zijn gebruikt, worden dan opgestuurd naar Bureau Jeugdzorg. Die houden een telefonische intake door een ingehuurd bureau aan de hand van een standaard vragenlijst. Aan de hand van deze vragenlijst en het aantal punten dat je hierop scoort, wordt bepaald hoe hoog je PGB wordt. Ben je dan klaar? Niet helemaal.

Mocht je eindelijk je PGB krijgen dan moet je dit ieder kwartaal verantwoorden middels overzichten van alle uitgaven. Deze verantwoording wordt dan geaccordeerd of als je pech hebt afgewezen. Het geld wordt als vooruitschot uitgekeerd. Na de jaarafrekening te hebben opgemaakt, moet je het overschot en de eventuele afgekeurde bedragen terugbetalen. Ook het aanvragen van een PGB kost je pakken papier en moet jaarlijks vernieuwd worden.

Ik begrijp echt niet hoe met dit alles gefraudeerd kan worden. Ja, er zijn meer rugzakkinderen dan vroeger, maar dat dit door frauduleuze praktijken veroorzaakt wordt, lijkt mij erg stug. 

Dan nog even over die onzinnige bezuinigingsplannen. Deze kunnen betekenen dat de rugzakkinderen niet meer op het regulier onderwijs te behouden zijn en naar het speciaal onderwijs moeten. Dit kost veel meer geld, omdat er dan heel veel extra krachten naar het speciaal onderwijs moeten. Er moeten scholen bijkomen, omdat de klassen klein moeten blijven. Zo kunnen we natuurlijk eindeloos doorgaan. De besparing aan de ene kant levert een kostenstijging op aan een andere kant.

Als er dan toch bezuinigd moet worden, dan lijkt het mij logischer om naar de hele keten te kijken. CIZ, REC, Bureau Jeugdzorg en andere ingehuurde organisaties zouden flink op de schop moeten. En dan bedoel ik niet dat er mensen uit moeten, nee, maar het zou allemaal wat logischer ingedeeld kunnen worden. Laten we die 300 miljoen bij de ambtelijke molen weghalen in plaats van bij de kinderen.

Ik wil mijn kind graag in het regulier onderwijs houden en hoop met de uitleg hierboven duidelijk te maken wat een rugzakje en PGB is. En ik hoop natuurlijk dat jullie allemaal de petitie tegen de bezuinigingen willen tekenen!