Geloven of toch niet?

Afgelopen week voerden we met een groep mensen een discussie over geloven. Afgezien dat het je als katholiek momenteel niet echt makkelijk wordt gemaakt, is ook het geloven zelf nog steeds een heikel punt.

Mag je geloven als je niet in de hemel gelooft, of dat je niet gelooft dat iemand in een week de hemel en aarde geschapen heeft? Maakt dat mij minder katholiek? Het katholieke geloof ligt behoorlijk onder vuur en de club in het Vaticaan maakt 't er niet makkelijker op. Langzamerhand is men bezig om alles van het tweede concilie terug te draaien. Alle progressieve zaken moeten verwijderd worden uit de cultuur van de kerk. Nee, zo krijgen we de kerken inderdaad wel weer vol. 

Via deze discussie kwamen we bij mediums zoals Jomanda, Char en Derek Ogilvie. Deze mensen maken naar mijn mening misbruik van het geloof van de mensen door ze via slimme en onopvallende manieren allerlei vragen te stellen. Net als velen geloof ik wel dat er iets is, ik ben me ervan bewust dat dit zeer achterlijk klinkt, maar zo kijk ik er echt tegenaan. Ik moest toen ook nog even aan de zaak van Millecam denken. Zo horen we nog wel iets over Jomanda, maar verder hoor je nooit meer iets van haar. Is ze het kwijt, hoort ze de stemmen niet meer? Wil ze geen mensen meer helpen, natuurlijk tegen een leuke vergoeding. Nee hoor, daar was het natuurlijk allemaal niet om te doen.

Jomanda is gestopt met haar website omdat de mensen te veel wegdrijven van hun gevoel. Met deze vorm van negativiteit zijn mensen niet gebaat zo schrijft zij op haar site. Gelukkig is er tegen betaling natuurlijk altijd nog haar boek, of de Jomanda-hulplijn. Tuurlijk heeft ze net als velen een goede-doelen-stiching opgericht om maar niet te veel belasting te moeten betalen over haar winsten. Maar dat is natuurlijk niet waar, ze leeft helemaal niet in luxe. Nee Jomanda is heel gewoon gebleven. Dat ze niet veroordeeld is voor haar wanpraktijken maakt mij boos. Mensen kiezen om haar te geloven, dat is prima, maar dat ze mensen ontraadt om gebruik te maken van reguliere zorg is schandalig. Ze is dan wel weer zo slim om het op zo'n manier te roepen dat ze er niet voor vervolgd kan worden. Alhoewel dat laatste, daar is het OM het nog niet helemaal mee eens.

Ook Char is met stille trom vertrokken, misschien mag ze nu in Amerika haar kunstje weer laten zien. Kijk dat mensen er baat bij hebben bij hun verwerkingsproces dat geloof ik wel, maar waarom alleen als Char of Derek je dat vertelt. Een goede psycholoog of vriend kan je datzelfde vertellen, maar dan geloven de mensen het niet. Maar geloof doet wel meer rare dingen met mensen, iedereen kent wel de verhalen over mensen met Münchhausen. Hoe kan je nu echt denken dat je iets hebt wat er ondanks alle bewijzen van artsen toch echt niet is. Het ergste zijn natuurlijk de gevallen waarbij mensen hun kind of huisdier echt vreselijke dingen aandoen. 

Als ik ziek ben, kijk ik ook wel eens op internet en de meest vreselijke ziektes komen dan overeen met mijn symptomen, maar ik begrijp wel dat ik dat soort dingen niet heb. Ook bizar zijn de mensen die zeker weten dat ze zwanger zijn, schijnzwangerschappen heet dat dan. Hoe kan dat? Het lichaam gelooft het ook, kun je nagaan hoe je hersenen werken. Nee ik kan daar met mijn hoofd niet bij, het verklaart wel hoe sterk geloof kan zijn.

Of je nu gelooft dat je een enge ziekte hebt, of dat je gelooft dat Jomanda je geneest, of dat God, Allah of wie dan ook gezellig op je wacht in de hemel, geloven zit diep verankerd in de mensheid. Geloven in wat voor vorm dan ook maakt de wereld interessant, zonder geloof is er ook geen hoop, geen discussie en zonder dat zou de wereld toch maar vreselijk saai zijn.