Overleven in Nederland

Overleven in de oerwouden van Borneo. Ik ben als onderdeel van de jungle van de Nederlandse samenleving blij met alle informatie die me het leven makkelijker kan maken, maar technieken om te overleven in een mangrovebos behoren niet tot mijn prioriteitenlijst. Toch heeft mijn vakantie me de gelegenheid gegeven om tientallen afleveringen van de meest bizarre survival programma's te bekijken.

Er is de serie met Ray Mears. Ray Mears' World of Survival. Dat is zeg maar de normaalste van het stel. Hij bezoekt onder andere verschillende natuurvolken en laat in de eerste plaats gewoon de verschillende technieken zien, die hij van deze stammen heeft geleerd. Daarnaast maakt hij van zijn trektochten door onherbergzame gebieden niet alleen leuke documentaires over deze stammen, maar ook schitterende natuurdocumentaires.
Ray gaat ver, maar je kunt deze man ook gewoon voorstellen achter een bureau, of aan het ontbijt met zijn gezin. Hij maakt mooie programma's, maar is ook een normale kerel.

Vervolgens heb ik die kerel gezien, die zich een week in een onherbergzaam gebied laat droppen en zichzelf filmde, terwijl hij trachtte te overleven: Les Trout. Op zich niet slim om alleen op de Noordpool te gaan wandelen, met als extra bagage nog een stuk of tien camera's. Als ik potentieel ijsberenvoer ben, wil ik liever heel hard weg kunnen wezen met een sneeuwscooter. Niet te voet met een bot mes.
Toch wist deze man me nog steeds te boeien. Hij kwam in ieder geval realistisch over. Ik had niet het idee dat ik werd genaaid met die opnames en als het al nep is, is het zo goed gedaan dat ik alsnog onder de indruk ben.

Dan heb je Brady Barr. Die valt alweer onder de meer gestoorde filmmakers. Brady laat zich door vrijwel ieder beest in de wereld een keer bijten, om aan ons te laten zien wat de effecten zijn. Niet slim en niet nuttig. Ik weet namelijk allang dat je bij sommige beesten ver uit de buurt moet blijven. Ik doe er hier al alles aan om muggen, bijen, horzels en wespen bij me vandaan te houden. Zou ik dat bij ratelslangen, schorpioenen of vogelspinnen anders doen?
Beste Brady. Als ik ooit in de tropen terecht kom, lig ik op een hagelwit strand en betaal ik een hotel om alle beesten ver bij me vandaan te houden. En als er eentje in mijn buurt durft te komen, betaal ik wel iemand om dat beest dood te trappen. Maar dat had ik ook wel gedaan zonder jouw tips.
Verder twijfel ik. In theorie heeft  Brady Barr al zoveel gif in zijn lijf gehad, dat hij al tien keer dood had moeten zijn.

Dan de grootste idioot van allemaal: Bear Grylls. Volgens eigen zeggen ex-SAS. Maar ik vind hem een beetje dom voor een ex-commando. Niet dat die lui razend slim zijn, maar een beetje commando doet liever geen dingen waarvan hij zeker weet dat het fout moet gaan.  Bear Grylls dus wel.
Bear doet bewust domme dingen om ons zogezegd te laten zien waarom je dat beter niet kunt doen. Zoals zwemmen in het poolgebied. Een wespennest leegroven om daarna, met een door de wespen dik gestoken gezicht, door een woestijn te lopen. Hij bouwt beroerde vlotten om te laten zien dat je daar beter niet mee tussen de krokodillen kunt varen.
Dan alles wat die kerel allemaal vreet! In één en dezelfde tocht laat hij zien hoe je eenvoudig een vuurtje kunt stoken, maar dat houdt hem niet tegen om een vis te vangen en die maar meteen rauw weg te werken. Maar die vis is dan  nog het minste. Kevers, wormen, spinnen, larven, stinkdieren, ratten. Als het beweegt, verdwijnt het in de maag van  Bear Grylls. Een eskimo zou niet eens veilig zijn als die vent honger heeft.
Het houdt overigens niet op bij eten. Voor water doet hij ook de stomste dingen. Uit de pens van een dooie kameel haalde hij water. Maar blijkbaar had hij meer dorst. Vandaar dat hij nog wat stront van diezelfde kameel uitwrong voor de laatste restjes vocht. En in dezelfde aflevering piste hij de afgestroopte huid van een ratelslang vol, om die later nog eens leeg te drinken.
Geloofwaardig? Ook niet echt. Mijnheer springt in rivieren, waar de cameraman al ligt te wachten. Of hij klimt in bomen en tegen rotswanden, waar vervolgens ook een shot van boven van is te zien.

Heb ik hier iets aan? Ook niet echt. Als ik ooit in een Zuid-Amerikaanse jungle verdwaal, is dat omdat ik achter zo'n indiaanse met blote tieten aan zit. Die weet vast precies waar ik een goed ontbijtje kan vinden.