Het Glazen Huis & andere goede doelen

Aan:Danny
Van: SunChaser

Betreft: Het Glazen Huis & andere goede doelen



En heb je het al gemerkt Danny? Deze maand is het weer goede doelentijd. Vanmiddag liep ik over de Haarlemmerstraat in Leiden en daar stond een heuse heilssoldaat. Ik heb zestig cent uit mijn zak gevist en in zijn pot gestopt. Mijn geweten is weer gesust. Maar serieus, ik heb niks met goede doelen. Het doel op zich kan me nog wel bekoren, zoals onderzoek naar kanker, of artsen die in het buitenland werken tussen arme Afrikanen. Maar van mijn geld worden ook tientallen salarissen betaald, dure snoepreisjes en dure kantoorpanden. Nee, dan liever het Leger Des Heils steunen. Die doen lokaal werk voor mensen die het nodig hebben. En nu hoor ik je denken Danny, die zwervers in Amsterdam moeten gewoon een schop onder hun hol hebben en aan het werk gaan. Vakken vullen, olietankers schoonmaken, papier prikken. En ze moeten niet van mijn belastingcenten de hele dag op hun luie reet Euroshopperbier gaan zuipen op een bankje. Ik als SP-stemmer ben het daar natuurlijk niet helemaal mee eens. Een beetje, maar niet helemaal. Het is namelijk enorm moeilijk uit verslavingen en neerwaartse spiralen te komen. Sommigen willen wel maar kunnen nog niet. En ik weet dat Kan Niet op het kerkhof ligt en Wil Niet ernaast, maar ik vind het lovenswaardig dat het Leger des Heils zorgt dat deze mensen soep krijgen en een warme deken.

Ik ben sowieso van het lokale en regionale goede doel. Wat 3FM al vier jaar doet bijvoorbeeld is allemaal goed en aardig, maar ik kan op de kaart niet aanwijzen waar Darfur ligt. Dat daar geld naartoe gaat prima, maar in vele gezinnen in Nederland heerst ook armoede. En ik weet wel waar Vught, IJsselstein Roermond en Delfzijl liggen. Ik geef veel liever geld aan bijstandmoeders zonder huis, zwervers met koude voeten of chronisch zieke kinderen die graag film willen kijken in het ziekenhuis zodat ze alle ellende kunnen vergeten.

Ik geloof ook niet in zes dagen niet eten voor het goede doel. Kijk, dat Glazen Huis vind ik leuk, aapjes kijken die muziek draaien, ik wil Rob Stenders dit jaar lekker zien en horen kankeren op al die kutplaten die worden aangevraagd. Maar zes dagen niet eten? Alsof ze geen geld ophalen als ze wél eten. Ik vind het niet knap dat ze niet eten, eerder dom. Mensen in Afrika zonder drinkwater zullen blij zijn als er een oplossing komt, maar ik denk niet dat ze zich kunnen voorstellen dat drie mensen een week lang niet eten. Terwijl zij zouden snakken naar een bord warm eten. Je laat toch ook geen been of arm amputeren om geld op te halen voor leprapatiënten?
Hoe dan ook, ik zoek de goede doelen liever dichterbij huis. Ik ben in staat volgende week een doos brandewijn te halen en die op straat uit te delen, dat zegt me meer dan voor 30 euro een plaatje aanvragen dat toch niet wordt gedraaid. Het zou leuk zijn van 3FM om volgend jaar eens wat te doen voor een landelijk goed doel.

Eigenlijk is het misgegaan na 'Open Het Dorp' met Mies Bouwman. Dat was nog lekker landelijk, een dorp waar je alle gehandicapten van Nederland in kon stoppen. Daarna kwam Afrika, waar miljonair Bob Geldof een hype van maakte en sindsdien zijn we na tachtig rampen en evenveel liedjes voor het goede doel murw geslagen. Drie DJ’s die zes dagen niet eten. Been there, Done That. Na een keer was het al yesterdays nieuws. Hopelijk komen ze volgend jaar met iets nieuws. Drie DJ’s die een week lang aan vleeshaken in hun rug liedjes draaien in een darkroom tegen aids, of die hun jaarsalaris schenken aan de voedselbanken. Tot die tijd schenk ik mijn zestig cent wel aan het Leger des Heils.

Tot volgende week

Stefan

PS: Is die bioscoopzaal in het Sofaziekenhuis er eigenlijk nog gekomen?