Heil Satan!

Wat een mensen heb je toch in deze wereld. Naast aliens, chemtrails, de vrijmetselaars die langzaam de wereld veroveren en Jan Peter Balkenende – shit, die laatste blijkt echt te zijn - zijn er ook al lui die sinds The Beatles plaatjes achteruit draaien! Misschien ook wel eerder, maar het Beatles-verhaal is het eerste wat me te binnen schiet.

Het begon allemaal toen Paul McCartney omkwam bij een auto ongeluk. Misschien weet u het nog niet, maar de goede man is al enige tijd dood, althans, dat verhaal doet hardnekkig de ronde. De man die wij nu kennen als Paul McCartney heet eigenlijk William Campbell en is een dubbelganger. Bewijzen te over, maar het enige wat op dit moment van belang is, is het volgende op The White Album uit 1968. Wanneer je het tiende nummer, I’m So Tired, achteruit speelt, hoor je "Paul's a dead man, miss him, miss him..." Probeer het maar eens, ik weet zeker, dat nu u dit gelezen hebt, u het ook zult horen! Dat is namelijk de truc, wanneer je het voorzegt, kun je iedereen alles laten geloven. Als iemand het niet hoort, komt dat immers omdat de persoon niet goed luistert, maar wat nog frappanter is aan dit hele gebeuren - en daar heeft vast nog geen enkele terugdraaiplaatjesmalloot aan gedacht -, is dat wanneer je nummer 10 omdraait het nummer 01 wordt! De rste keer dat een plaat achteruit gedraaid kan worden met een boodschap erin! Vandaar ook mijn laakbare geheugen met een gebrek aan eerdere voorbeelden.

Helaas bleef het niet bij The Beatles en bleven de boodschappen ook niet zo onschuldig als bij het Macca-fabeltje. Met name heavy metal en rockbands zouden jaren later ten prooi vallen aan een heksenjacht over subliminale zelfdodings-, en duivelsteksten. Zo ook de metalhelden Judas Priest. Ze werden aangeklaagd naar aanleiding van een zelfmoordpoging (1985) van twee Amerikaanse knullen uit Nevada. En poging was succesvol. Deze zelfdoding en poging zouden te wijten zijn aan een verborgen boodschap in het nummer Better by You, Better by Me (Stained Class, 1978). De boodschap luidde “Do it, do it”. De eerste vraag die vervolgens bij mij op komt, is wat er dan zou moeten gebeuren. Het eerste waar ik aan denk, is dat ze meer platen zouden moeten kopen en niet dat argeloze fans zich door hun kop zouden moeten schieten. Uiteindelijk is het hele verhaal uit de wereld geholpen door aan te tonen dat je alles kon horen wat je wilde. Rob Halford, de zanger van Judas Priest, kwam zelfs nog met een voorbeeld aanzetten waarin hij belachelijke teksten over pepermuntjes toverde uit achteruit gedraaide stukjes muziek.

Welnu, hier heeft u twee voorbeelden gezien van stukjes muziek die achteruit gedraaid de wildste verhalen opleveren of daar een aandeel in hebben. Als je er eens goed voor gaat zitten met een lekkere whisky, merk je direct al het vreemde aan dit verhaal. Wat voor soort mensen gaat nu plaatjes achteruit draaien? Het kan leuke effecten opleveren, maar waarom zou je op zoek gaan naar een verborgen boodschap? Ik vind het zelf eigenlijk allemaal nogal mal, vooral ook omdat de kans dat iets achteruit een goede boodschap vormt wanneer het vooruit normaal klinkt, nogal klein is. Maar nee, de pogingen er een leuk duivelstekstje uit te halen blijven verleidelijk. Zelfs Led Zeppelins klassieker Stairway to Heaven is hier het slachtoffer van geworden. Die satan heeft ook overal z’n neus in moeten steken.

Wat ik hierbij ook nog eens niet begrijp, is dat de duivel het vooral moet hebben van hardrock en metal, wat nu niet echt muziek is die door de complete wereldbevolking gewaardeerd kan worden. Het is een slinkse, doortrapte vent, dus waarom zit het niet in de Top 40? Als ik hem was, zou ik het wel weten. De hele Top 40 zou ik doorspekken met praatjes over moord en doodslag.

Misschien moet iedereen maar eens overgaan tot het zien en horen van de boodschappen die er wel voor het blote oog en oor in zijn gestopt en soms al verderfelijk genoeg zijn, bijvoorbeeld racistische uitspattingen, zonder daarbij nog eens dieper te gaan zoeken naar zaken die er helemaal niet zijn.

!neretsiul naag et .P.S.A.W mo nepeorpo srezel ella ki liw ,tsket ejkuts ekjilehcaleb tid nav sol laameleh goN