De krent van Wouter

titi heeft computerproblemen, maar wist via de mail deze column toe te sturen.

Daar waar het kapsel of het figuur van Femke Halsema geen item mag zijn of je moet heel feministisch Nederland over je heen willen krijgen, moet Wouter Bos zijn zitvlak met bijna heel de samenleving delen. Op esthetisch gebied wordt zijn achterste vaak geprezen, maar zijn tegenstanders verwijten hem vooral een heuse draaikont te zijn. Ik ben van mening dat de PvdA vooral gebaat is bij sterk zitvlees van Wouter om bij de verkiezingen goed uit de verf te komen.
Ik zal me hieronder nader verklaren.

De zaken die de sociaal-democraten op de politieke agenda weten te krijgen zijn vrij technische onderwerpen met weliswaar een hoog emotioneel gehalte. Het gevolg: een veelheid aan ongefundeerde meningen, terwijl vaak de gevolgen in het complexe geheel niet te overzien zijn voor de gemiddelde burger, waaronder ondergetekende. We hebben het dan over de AOW-discussie en het vermaledijde H-woord, oftewel de hypotheekrente.

Om met dat laatste maar eens te beginnen.
Je zult maar jong zijn en na veel wikken en wegen je eigen huis hebben gekocht. Een huis dat veel te duur is, misschien wel door de hypotheekrenteaftrek zeggen sommige experts. Je durfde de stap te zetten vanwege het belastingvoordeel. Zo’n iemand wordt niet gelukkig van de discussie over het H-woord omdat de consequenties amper te overzien zijn. Wouter Bos zal vooral zijn mond moeten houden, al wil hij dit misschien niet.
Aan de andere kant, iemand die veel belasting betaald, verdient meer dan de gemiddelde Nederlander en zal sneller een duurder huis in overweging nemen en dus hogere hypotheeklasten. Maar waarom moet je dan in absolute zin veel meer terugkrijgen uit de ruif van de Nederlandse belastingbetaler. Wouter moet hier wel wat van zeggen voor zijn traditionele achterban, maar is het slim?

En dan de AOW-discussie, met de vergrijzing als eigenlijke onderwerp. Wie gaat dat betalen en hoe? Een gevecht tussen de gearriveerde ouderen versus de jongeren, die bang zijn die welvarende status nooit te bereiken.
Na de daadkracht van Balkenende dacht Wouter, ik wil ook een grote operatie aanzwengelen. De kritiek kwam, al dan niet terecht, en met samengeknepen billen werden de ideeën gewijzigd. Een te uitgesproken mening en je moet op de blaren zitten na de verkiezingen van november 2006. Dit heeft Wouter goed begrepen, dus mondje dicht, blijf zitten waar je zit op dat mooie draaikontje van je, Wouter.

Lowprofile heeft de PvdA de laatste jaren relatief het meeste opgeleverd. De potentiële kiezers die dit door hebben stemmen op de Socialistische Partij, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door teleurgestelde CDA-ers, D66-ers en mogelijk zelfs VVD-ers.
Dus Wouter, ondanks je tochten langs kroegen, buurt- en theehuizen, mijn advies: Kop houden, lief lachen en draaikonten maar en gegarandeerd kun je je veel besproken gatje op het pluche van het Torentje gaan vleien na 22 november.

De Hondt van Titi steekt zijn neus in de lucht, voelt aan de stemming in Nederland en komt met de volgende prognose ten aanzien van de zetelverdeling na de verkiezingen:

CDA 43
PvdA 46
VVD 25
SP 12
GroenLinks 7
D66 3
ChristenUnie 4
SGP 2
LPF 0
PvdV (Wilders) 4
Overigen 4*

* In ieder geval eentje voor de Partij voor de Dieren en de rest gaat naar de erfenis van Pim Fortuyn dat wil dus zeggen Pastors, Eerdmans c.s.