Gemeenteraadsverkiezingen

Iemand die om de een of andere reden anoniem wenst te blijven stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Wouter Bos kan het goed vinden met Jozias van Aartsen. Femke Halsema opent in Lutjebroek de verkiezingscampagne van de plaatselijke afdeling. Maxime Verhagen komt spreken voor een groep enthousiaste leden in Musselkanaal en Jan Marijnissen komt even de lokale socialisten van Groningen een handje helpen.

Juist. Het is weer zover. Alle Nederlanders van 18 jaar en ouder mogen over een week of twee hun stem uitbrengen voor de gemeenteraad van hun woonplaats. Een verkiezing die altijd vooraf wordt gegaan door veel campagnevoeren. Niet alleen door de mensen die ook echt verkiesbaar zijn, maar ook van bekende kamerleden, fractievoorzitters of zelfs ministers. Een campagne die wordt geleid door de leugen. De leugen waardoor de kiezer denkt voor Knappe Wouter of Lieve Femke te stemmen, maar er in de praktijk een lokale nitwit voor terug krijgt.

De kiezer is niet dom. Nee, zeker niet. Maar als Wouter Bos uithaalt naar het CDA, dan krijgt de lokale PvdA er in de peiling een zeteltje bij; en D66, dat van consistentie een vies woord heeft gemaakt? Instemmen met Afghanistan kost hen direct een zeteltje in een flink aantal gemeenteraden. Hoe kan dat? Waarom stemt men op basis van wat men in Den Haag doet? Het zal die prominente partijleden aan de broek roesten of die peuterspeelzaal open mag blijven van de gemeente, of dat je sportclub nog subsidie krijgt. Bij de lokale politici, daar moet je zijn. Zij kunnen echt wat veranderen in je gemeente, misschien zelfs echt wat voor je betekenen. Dat kan een afdeling van een landelijke partij zijn, maar het kan ook een lokale partij zijn. En daar zit hem nu de kneep: stemmen doe je op de persoon waarvan je wilt dat hij of zij jou vertegenwoordigt in de lokale raad, niet op een lid van de Tweede Kamer, ook al heeft die zo'n lieve lach of haalt hij flink uit naar het kabinet. Stemmen doe je op iemand uit jouw gemeente, iemand die dicht bij je woont, die weet wat er in je gemeente leeft. Verdiep je eens in de kandidaten, vul een stemwijzer in en zie wat de verschillende partijen in jouw gemeente willen. Kijk eens wat al die partijen in de afgelopen vier jaar gedaan hebben in je gemeente en verbaas je erover hoe sommige partijen niets weten van 'hun' bevolking en alleen maar braaf achter de grote leiders aanlopen. Beloof me plechtig: stem niet op een Wouter, Jan of Femke, stem op de plaatselijke kandidaten, maakt niet uit van welke partij! Verdiep je in hun ideeën! Het zal je nog verbazen hoezeer de naam van een partij kan afleiden van de inhoud.