Winnende Bagnaia weer wereldkampioen MotoGP na blunders titelrivaal

Op het circuit van Valencia is zondag het wereldkampioenschap in de MotoGP beslist. Twee coureurs begonnen aan de Grand Prix van Valencia, de afsluitende race van het jaar, wetende dat ze kans maakten op de wereldtitel, één van hen ging er uiteindelijk mee aan de haal.

Poleposition was voor WK-leider Francesco Bagnaia, met Johann Zarco en Jack Miller naast hem. Maverick Viñales voerde de tweede rij aan, voor Brad Binder en titelkandidaat Jorge Martin. Marco Bezzecchi, Alex Marquez en broer Marc Marquez stonden op rij drie, voor Raul Fernandez, Fabio Di Giannantonio en Aleix Espargaro - rij vijf was met Augusto Fernandez en vooral Enea Bastianini en Fabio Quartararo ook gevaarlijk.

Bagnaia kende een uitstekende start en nam de leiding, Martin vertrok ook ijzersterk en sloot aan op plek twee, voor de KTM's van Binder en Miller. Aan het einde van de tweede ronde leek het WK ineens beslist: Martin probeerde Bagnaia uit te remmen, maar raakte de kampioenschapsleider daarbij lichtjes en moest de bocht heel wijd nemen, waardoor Martin terugviel naar de achtste plek.

In ronde zes was het dan toch écht gedaan: Martin streed met Marc Marquez om de vijfde plek, maar leek veel te enthousiast aan te vallen en dat resulteerde in een valpartij voor beide heren. Martin werd achterop een scooter richting pitstraat gereden en daarmee was de wereldtitel definitief binnen voor Bagnaia, die wat de Grand Prix-winst betreft Binder en Miller langszij zag komen.

Nog eens een paar ronden later maakte Binder een forse fout, waardoor hij naar de zesde plaats zakte. Miller nam zo de leiding over, voor Bagnaia, Zarco, Viñales en Alex Marquez. Negen ronden voor het einde ging het weer eens fout voor Miller: de Australiër gooide in zijn carrière al zo veel kansen weg en daar kwam er één bij, want hij gleed vanaf de leidende positie hard de grindbak in.

Zo reed Bagnaia weer voorop, voor Zarco en Binder, die zich prima herstelde, maar die ook weer aangevallen werd door Di Giannantonio. Die ging er voorbij en reed vervolgens naar Zarco, die op zijn beurt vlak achter Bagnaia reed: met twee ronden te gaan hadden we zo een kopgroep van drie Ducati-coureurs, rijdend voor drie verschillende teams - Bagnaia voor het fabrieksteam, Zarco voor Pramac en Di Giannantonio voor Gresini.

Di Giannantonio ging voorbij Zarco en bij het ingaan van de laatste ronde zat hij er bovenop bij Bagnaia. Hij probeerde aan te vallen, maar Bagnaia werkte een perfecte slotronde af en pakte de overwinning, voor Di Giannantonio en Zarco, en waarbij hij uiteraard ook zijn tweede opeenvolgende wereltitel mocht gaan vieren.