Veijer 4e in laatste Moto3-race van het jaar

Op het circuit van Valencia is zondag de laatste race van het jaar in de Moto3 verreden. Daar zat weer een flinke Nederlandse tint aan, nadat Collin Veijer in de vorige race al de eerste Nederlandse Grand Prix-zege in ruim drie decennia pakte.

Collin Veijer had de poleposition te pakken, maar in de ronde naar de startopstelling maakte hij een flinke smakker. Een en ander werd zo veel mogelijk hersteld en Veijer vertrok gewoon vanaf poleposition, voor teamgenoot Ayumu Sasaki en Deniz Öncü. Joel Kelso, David Alonso en Ivan Ortola vertrokken vanaf de tweede rij, voor Jose Antonio Rueda, wereldkampioen Jaume Masia en David Muñoz.

Veijer kende ondanks zijn eerdere problemen een prima start en duelleerde met Sasaki om de leiding, terwijl Öncü, Kelso, Ortola en Alonso volgden. Richting de helft van de race was een groepje van zeven man weggereden van de rest, onder leiding van de indrukwekkend consistente Veijer. Öncü zat er ook bij, net als Sasaki, Alonso, Ortola, Kelso en Rueda.

Ronde na ronde moesten Rueda en Kelso langzamerhand afhaken, terwijl ook Öncü het gewoon net niet meer vol kon houden - de Turk had eerder in het weekeinde een nare val gemaakt en had flink last van zijn onderrug. Met twee ronden te gaan sloot hij toch weer aan, terwijl Veijer na een foutje was afgezakt naar de vierde plek - Sasaki had zijn rol als gangmaker overgenomen.

In de slotronde werd weer flink geknokt en was het Sasaki die dit jaar toch eindelijk een race wist te winnen. Alonso werd derde, voor Ortola en Veijer, met Öncü op de vijfde plek.