FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 november 2023

Uitslag PEC Zwolle - RKC

RKC heeft zaterdagavond een belangrijke overwinning geboekt tegen PEC Zwolle. In Zwolle wonnen de Waalwijkers met 1-2 en stijgt daarmee naar de dertiende plaats.

Vroeg in de wedstrijd kwam RKC in Zwolle op voorsprong via Filip Stevanović na een assist van Denilho Cleonise. Na de voorsprong van de Waalwijkers ging PEC Zwolle op zoek naar de gelijkmaker en Sam Kersten leek daarvoor te zorgen, maar zijn goal werd afgekeurd vanwege buitenspel. Toch zou de gelijkmaker in de eerste helft vallen via Davy van den Berg, die de bal op knappe wijze raak schoot en liet daarmee de RKC-doelman kansloos.

Snel in de tweede helft kwam RKC opnieuw op voorsprong. Na slordig balverlies bij PEC Zwolle profiteerde Chris Lokesa ervan, die via een verdediger van PEC wist te scoren. Zwolle moest opnieuw in de achtervolging en kreeg ook kansen daarop, alleen wisten Odysseus Velanas en Lennart Thy hun kansen niet te benutten en bleef het 1-2.

Uitlatingen politiemedewerkers op social media aanleiding voor intern onderzoek

Op social media circuleren reacties van politiemedewerkers op nieuwsberichten die zij de afgelopen periode via X deelden. De uitlatingen die de medewerkers op X deden, zijn kwetsende en ongepaste uitingen die als discriminerend, racistisch en onprofessioneel kunnen worden beschouwd.

Door het webcareteam van de politie werden deze berichten vrijdag 24 november waargenomen. De personen die de uitlatingen deden, bleken vier politiemedewerkers te zijn die via hun privé-accounts op X reageren. Michel de Roos, waarnemend politiechef Midden-Nederland: “Wij zijn een politie van en voor iedereen. Kwetsende en ongepaste uitspraken, die als discriminerend of racistisch kunnen worden beschouwd van collega’s op persoonlijke social media account, zijn onacceptabel.”

Er wordt door de afdeling VIK (Veiligheid, Integriteit en Klachten) van de politie een onderzoek ingesteld naar de uitlatingen en betrokkenheid van deze politiemedewerkers. Lopende dit onderzoek zijn drie van hen per direct buiten functie gesteld en een met bijzonder verlof gestuurd.

Uitslag Ajax - Vitesse

Ajax heeft een makkelijke avond gekend tegen Vitesse. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers met 5-0.

Ajax kende in de Johan Cruijff Arena een goede start. Na drie minuten zorgde Jorrel Hato voor de openingstreffer. De centrale verdediger zette de aanval zelf op en op aangeven van Steven Bergwijn zorgde hij voor de 1-0. Niet veel later leek Vitesse via een prachtige treffer op 1-1 te komen via Said Hamulic, maar de grensrechter zag er buitenspel in. Niet veel later zorgde Kristian Hlynsson voor de 2-0 en dat zou ook de ruststand zijn, al was Vitesse nog af en toe dreigend.

Waar Vitesse voor rust er nog dreigend was keek het vooral in de tweede helft toe en kon Ajax uitlopen naar een makkelijke 5-0 overwinning.

Uitslag sc Heerenveen - Fortuna Sittard

sc Heerenveen heeft zaterdagavond met 3-0 gewonnen van Fortuna Sittard. Mede door twee benutte strafschoppen van Thom Haye wonnen de Friezen in eigen huis van de Limburgers en staan weer in het linkerrijtje van de eredivisie.

Heerenveen was in de eerste helft duidelijk beter dan Fortuna Sittard en kreeg ook voldoende kansen om de score te openen, maar pas vlak voor rust kwamen de Friezen in eigen huis op voorsprong. Nadat Mitchel Dijks in de eigen zestien de bal op zijn handen kreeg mocht Thom Haye aanleggen vanaf elf meter en benutte dat buitenkansje.

In de tweede helft gingen de Limburgers in Friesland op zoek naar de gelijkmaker en waren daar via Kaj Sierhuis ook dichtbij, maar zijn inzet raakte de lat. Niet veel later zorgde Haye via een nieuwe penalty voor de 2-0 nadat Osame Sahraoui werd neergehaald. Vlak voor het einde van de wedstrijd zorgde invaller Ion Nicolaescu voor de eindstand.

Riiber domineert als vanouds op noordse combinatie Ruka

In het Finse Ruka is zaterdag de tweede World Cup-wedstrijd van het seizoen op de noordse combinatie afgewerkt. Na het nieuwe compacte format van vrijdag was het zaterdag tijd voor de reguliere wedstrijd, waarbij de punten bij het schansspringen werden omgezet naar seconden voor het langlaufen.

Zoals wel vaker was Jarl Magnus Riiber de beste op de schans en de Noor sprong weer een grote voorsprong bij elkaar: met 32 seconden achterstand bleef alleen de Oostenrijker Johannes Lamparter binnen een minuut. De Duitser Terence Weber mocht na 1:10 minuten beginnen met langlaufen, gevolgd door de rappe Noor Jørgen Gråbak op 1:34 minuten. Stefan Rettenegger uit Oostenrijk (+1:39) was verder de enige die wellicht nog een klein kansje op het podium leek te hebben.

Op de langlaufski's kwam Riiber zoals verwacht bepaald niet in de problemen, terwijl Lamparter zijn wedstrijd in zijn eentje afwerkte en Gråbak zich in rap tempo opwerkte naar een eveneens eenzame derde plek. Daar bleef het ook bij: Riiber won, Lamparter werd op 53 seconden tweede en Gråbak bolde nog een ruime halve minuut later over de meet, op zijn beurt weer een halve minuut voor Rettenegger.

Uitslag FC Twente - PSV

PSV heeft ook de lastige uitwedstrijd bij FC Twente gewonnen. De Eindhovenaren waren in Enschede te sterk voor het tiental van FC Twente en won met 0-3, waardoor het nog altijd foutloos is in de eredivisie.

PSV had in de eerste helft direct de controle over de wedstrijd. Tot grote kansen kwam het niet in het eerste deel van de eerste helft. Na een directe rode kaart van Mees Hilgers na een harde overtreding van Mees Hilgers op Hirving Lozano had de ploeg van Peter Bosz een makkelijke avond in Enschede. Vlak voor rust kwamen de Eindhovenaren op voorsprong via Joey Veerman na een assist van Johan Bakayoko.

Direct na rust verdubbelde PSV de voorsprong via een eigen doelpunt van Robin Pröpper en was de spanning weg uit de wedstrijd. Tien minuten voor tijd maakte Bakayoko de 0-3 en dat was ook de eindstand in Enschede. Door de zege is PSV nog altijd foutloos in de eredivisie en heeft de koploper nu 39 punten uit dertien wedstrijden.

Fenomenale Van Gerwen op Players Championship Finals, Zonneveld stunt

In het Engelse Minehead is zaterdagmiddag de tweede ronde afgewerkt van de Players Championship Finals, het finaletoernooi na dertig Players Championship-toernooien gedurende het jaar. Zeven Nederlanders schopten het tot de laatste 32, drie van hen staan in de achtste finales.

Michael van Gerwen speelde een van zijn beste wedstrijden ooit, Ross Smith had geen schijn van kans, ondanks zijn eigen prima spel. De groene sloopkogel was op weg naar een gemiddelde van meer dan 120 punten, maar een imperfecte laatste finish bracht het nog omlaag naar een uiteraard fenomenaal goede 118,52 punten voor zijn 6-1 zege.

Niels Zonneveld speelde tegen de Welshman Jonny Clayton en maakte gehakt van de mondiale top-10-speler: 6-2. Jermaine Wattimena stond heerlijk te gooien in een Nederlands onderonsje tegen Richard Veenstra, maar liet hem terugkomen tot 5-5, om het vervolgens met een fraaie 164-finish alsnog af te maken.

Kevin Doets liet veel kansen liggen tegen Damon Heta en ging daardoor met 6-4 onderuit, Maik Kuivenhoven verloor met 6-5 van de Noord-Ier Brendan Dolan. Gian van Veen was niet opgewassen tegen een sterk spelende Stephen Bunting, die hem met 6-1 het nakijken gaf.

Zaterdagavond worden de achtste finales gespeeld in Minehead.

Uitslag Excelsior - Feyenoord

Feyenoord heeft zaterdag met 2-4 gewonnen van stadsgenoot Excelsior. In de Rotterdamse derby was Santiago Giménez goed voor een hattrick en bracht zijn seizoenstotaal op zestien doelpunten.

Bij rust stond het nog 1-1 tussen de beide ploegen. Vroeg in de wedstrijd zorgde Santiago Giménez voor de openingstreffer. De ploeg van Arne Slot kreeg nog voldoende kansen om de score te verdubbelen, maar het was Troy Parrott die voor de gelijkmaker zorgde.

In de tweede helft wist Feyenoord wel afstand te nemen van stadsgenoot Excelsior. Giménez zorgde na een kwartier in de tweede helft voor de 1-2 en Quinten Timber zorgde vijf minuten later voor de 1-3. Excelsior kwam nog wel terug tot 2-3, maar in de slotfase besliste Giménez definitief de wedstrijd door zijn derde doelpunt van de middag te scoren. Door de drie doelpunten van vandaag staat de Mexicaanse spits alweer op zestien doelpunten in de competitie.

MotoGP-coureur Martin houdt spanning in strijd om wereldtitel, Veijer op pole in Moto3

In Valencia is zaterdag de laatste sprintrace van het jaar in de MotoGP verreden. De twee titelkandidaten wisten dat het kampioenschap in theorie beslist kon worden, maar dat gebeurde nog niet in de race die weer mooie strijd zag om de voorste posities.

Maverick Viñales had de poleposition te pakken, voor kampioenschapsleider Francesco Bagnaia en Johann Zarco. Op rij twee stonden de KTM's van Jack Miller en Brad Binder naast de Ducati van Jorge Martin, de enige overgebleven concurrent van Bagnaia. Marco Bezzecchi stond op rij drie, naast broers Alex en Marc Marquez en voor Raul Fernandez, Fabio Di Giannantonio en Aleix Espargaro.

Bagnaia kende een sterke start en pakte de leiding, maar Viñales pakte die snel terug en sloeg al in ronde één een gaatje. Binder was goed vertrokken en schoof door naar plek twee en ook Marc Marquez én, belangrijker, Martin gingen voorbij aan Bagnaia. Al snel reden Binder, Martin en Marc Marquez zich wat los van Bagnaia, die vooral de vanaf plek vijftien geweldig vertrokken Fabio Quartararo achter zich aan had.

In ronde vijf deed Quartararo een poging om Bagnaia te pakken, maar daarbij gleed hij onderuit. Binder, Marquez en Martin sloten ondertussen aan bij koploper Viñales en openden de aanval: Binder was de eerste die er voorbij ging, Martin kwam niet veel later en ook Marquez nam hem rap te grazen. Ondertussen had Martin het tempo erg lekker te pakken en ging hij langs Binder naar de leiding.

Martin kon niet helemaal wegrijden bij Binder, maar wist wel overtuigend de winst te pakken. Binder werd tweede, Marc Marquez derde, vlak voor Viñales. Bagnaia moest genoegen nemen met de vijfde plek en verloor zo zeven punten op Martin, die zondag in de laatste race van het jaar 15 punten goed zal moeten maken op Bagnaia: daarvoor is in elk geval een podiumplek nodig, bij winst voor Martin heeft Bagnaia genoeg aan een vijfde plek.

Zondag
Zondag wordt de racedag om 12.00 uur geopend door de Moto3, met niemand minder dan Collin Veijer op poleposition. Teamgenoot Ayumu Sasaki start naast de Staphorster, met Deniz Öncü op plek drie, voor Joel Kelso, David Alonso en Ivan Ortola - wereldkampioen Jaume Masia moet het vanaf de negende plek proberen.

Om 13.15 uur gaat de Moto2 van start, met Aron Canet op poleposition en Fermin Aldeguer en Marcos Ramirez naast hem. Sam Lowes, Jake Dixon en Pedro Acosta vormen de tweede rij, Zonta van den Goorbergh start vanaf plek twintig en Bo Bendsneyder staat daar dan weer zeven plekken achter. De apotheose van de MotoGP begint tot slot om 15.00 uur.

F1: Verstappen pakt poleposition in Abu Dhabi

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De Nederlander kwam met de Red Bull op het circuit van Yas Marina tot een tijd van 1.23,445 waarmee hij iets sneller was dan de Ferrari van Charles Leclerc en de McLaren van Oscar Piastri.

Het duurde even voordat er in de eerste sessie actie was op de baan. Verstappen opende het bal en zette direct de snelste tijd neer waar de rest zich op stuk beet. Achter de Nederlander was het zeer spannend waarbij een tiende verschil al heel veel plaatsen scheelde. In de slotminuten werd de baan sneller en sneller en werden de tijden beter. Verrassend genoeg vond Carlos Sainz zich aan de verkeerde kant van de streep, net als Kevin Magnussen, Valtteri Bottas en Guanyu Zhou. Logan Sargeant was snel genoeg om door te gaan naar het volgende deel, maar raakte tot twee keer toe zijn tijd kwijt vanwege het overschrijden van de baanlimieten.

In Q2 was het opnieuw erg spannend welke coureur door zou gaan naar het derde deel en wie er af zou vallen. Vrijwel alle rijders deden een eerste run op gebruikte banden waarna tegen het einde een tweede run volgde. Het was tot op het laatste moment onduidelijk wie er af zou vallen en uiteindelijk sneuvelden Lewis Hamilton, Esteban Ocon. Lance Stroll, Alexander Albon en Daniel Ricciardo.

Verstappen vatte in het laatste en beslissende deel direct de koe bij de hoorns door een 1.23,445 op de klokken te zetten. De Nederlander had hiermee een ruime voorsprong op Lando Norris en Piastri die net als de rest wel op gebruikt rubber reden. In de tweede run verbeterde Verstappen zich niet meer, maar dat gold wel voor Leclerc die verrassend naar plek twee sprong, voor Piastri. George Russell wist zich met positie vier tussen de McLarens te wurmen, want Norris kon zich door een glijpartij niet meer verbeteren. Yuki Tsunoda verraste met plek zes, voor Fernando Alonso, Nico Hülkenberg en Sergio Perez die zijn snelste tijd kwijt raakte vanwege het buiten de baan gaan. Pierre Gasly maakte de top tien compleet.

Verschoor 3e in F2-sprintrace Abu Dhabi, Vesti houdt titelkans in stand

Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi is zaterdag de sprintrace in de Formule 2 verreden. Dat werd een vrij vermakelijke race, met her en der gevechten en ook een mooie strijd om de overwinning.

Poleposition was voor Enzo Fittipaldi, voor de Deense titelkandidaat Frederik Vesti. Op rij twee stonden Isack Hadjar en Richard Verschoor, voor Dennis Hauger, Ayumu Iwasa, Zane Maloney, Kush Maini, Victor Martins en Jack Doohan. Kampioenschapsleider Theo Pourchaire moest het doen vanaf de veertiende startplek.

In een knotsgekke openingsronde pakte Vesti even de leiding en reed zelfs Verschoor even voorop, maar Fittipaldi pakte zijn plek toch terug, voor Hadjar, Verschoor en Vesti. Juan Manuel Correa eindigde ondertussen stilstaand op de baan en daarom kwam de safety car de baan op, wat allemaal even duurde.

Bij de herstart behield Fittipaldi de leiding, voor Hadjar en Vesti, die Verschoor verschalkte. Het duurde niet lang voor Vesti ook langs Hadjar reed en de Fransman kreeg een paar ronden later ook Verschoor langszij. Voorin wist Vesti het gat te dichten en met ruim drie ronden te gaan nam hij Fittipaldi te grazen voor de leiding.

In de slotronde nam Hauger na veel proberen de vierde plek over van Hadjar, terwijl Vesti zijn titelkansen in leven hield met de overwinning. Fittipaldi werd tweede, Verschoor completeerde het podium na een keurige race.

Verstappen 6e in laatste training van het jaar, Russell en Norris bovenaan

Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi is zaterdag de allerlaatste vrije training afgewerkt van het Formule 1-seizoen. De derde en laatste training voor de Grand Prix van Abu Dhabi leverde weinig spektakel op, maar vooral McLaren kan met een goed gevoel de kwalificatie in gaan.

George Russell reed de snelste tijd in zijn Mercedes, maar Lando Norris zat er met de McLaren minder dan één tiende van een seconde boven. Teamgenoot Oscar Piastri noteerde de derde tijd en Alexander Albon stuurde zijn Williams naar een prima vierde plek, voor de Ferrari van Charles Leclerc.

Max Verstappen moest een snelle ronde afbreken, omdat hij buiten de baan was gekomen, en moest uiteindelijk genoegen nemen met de zesde tijd op bijna driekwart van een seconde van Russell. De kwalificatie gaat om 15.00 uur van start, de volledige uitslag van de derde training is hier te vinden.

Nederlandse vrouw maakte 'grap' over Moslim-schuilplaats op X

Een zogenaamde lerares plaatste op X een berichtje over een schuilplaats die ze na de verkiezingsuitslag zou hebben gemaakt voor moslims. (de foto komt van elders op het internet). Ze veroorzaakte er ophef mee, een aantal mensen konden de grap waarderen, anderen totaal niet.

Vind jij dit kunnen?

Werkstraffen voor bedreigen van diverse politici

Zes verdachten stonden vrijdagmiddag op een speciale themazitting terecht voor het bedreigen van politici. Ze hadden onder meer gedreigd om bepaalde politici "in zijn smoel" te trappen of om een aanslag te plegen. Het Openbaar Ministerie eiste taakstraffen. "Normaal staat op bedreiging een geldboete, maar bij politici tillen we er extra zwaar aan," lichtte de officier van justitie toe.

Vier mannen stonden terecht omdat ze op social media bedreigingen hadden geplaatst. Eentje sprak toenmalig minister Hugo de Jonge aan: "Binnenkort aanslag op jou". Een ander wilde Jesse Klaver "in zijn smoel" trappen. De officier van justitie legde uit waarom ze extra zware straffen eiste. "In een democratie als de onze moeten politici ongehinderd hun werk kunnen doen, zonder bang te zijn om hun mening te uiten."

Ze eiste werkstraffen van 40 uur, in het tweede geval deels voorwaardelijk. De rechter ging daar in mee. Ook hij vond het bedreigen van politici ver over de schreef: "Of je het nu met ze eens bent of niet, of je ze nu sympathiek vindt of niet: dit kan niet."

Persoonlijke omstandigheden
Een derde verdachte dreigde richting Kamervoorzitter Vera Bergkamp dat ze opgehangen of geëxecuteerd zou worden, en de vierde wond zich tijdens een debat op over Jesse Klaver, Pieter Heerma en Laurens Dassen, die je wat hem betreft "alle drie [moet] doodtrappen".

Bij deze verdachten speelde persoonlijke omstandigheden een rol. Vanwege lichamelijke beperkingen van de derde verdachte eiste de officier tegen hem een geldboete, en tegen de vierde verdachte (van maar liefst 82 jaar oud) eiste ze een voorwaardelijke boete. Ook hier volgde de rechter de eis.

Iraanse ambassade
Het Team Bedreigde Politici van de Haagse politie en Openbaar Ministerie houdt zich ook met bedreigingen richting ambassadepersoneel. Op deze zitting stonden ook twee mannen terecht die dreigden de ambassade van Iran "in de fik" te steken en ambassadepersoneel neer te schieten.

Tegen hen eiste het Openbaar Ministerie een taakstraf van 60 uur en 40 uur. De rechter legde de één een taakstraf op en de ander een forse boete.

Wetsvoorstel collectieve warmte voor betaalbare en duurzame warmtelevering

Om klimaatverandering tegen te gaan moeten Nederlandse woningen en gebouwen in 2050 aardgasvrij zijn. In de komende jaren moet er daarom veel gebeuren om zo’n 2,6 miljoen extra aansluitingen op collectieve warmtesystemen te verwezenlijken als alternatief voor gas. Met het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (Wcw) staat de groei en verduurzaming van deze collectieve warmtesystemen centraal.

Belangrijke uitgangspunten zijn hierbij om burgers zo veel mogelijk zekerheid te bieden, collectieve warmte te verduurzamen en de inrichting en sturing van collectieve warmtesystemen te moderniseren. Zo zorgt de wet voor bescherming van consumenten tegen onnodig hoge tarieven, biedt het meer transparantie en komen toekomstige warmtebedrijven voor meer dan 50% in handen van (lokale) overheden. Op deze manier is er meer publieke sturing die bijdraagt aan de duurzaamheid, betaalbaarheid en leveringszekerheid van de warmtelevering aan huishoudens en bedrijven.

Minister Rob Jetten: “Als we betaalbare en duurzame warmte willen voor Nederlandse burgers en bedrijven dan moeten we van het gas af. Het regelen van extra aansluitingen op collectieve warmtesystemen is dan een belangrijke voorwaarde. Met de Wet collectieve warmte kunnen we hiermee aan de slag: we zetten consumenten centraal, vergroten de publieke sturing bij de uitvoering van deze transitie en dragen zo bij aan de betaalbaarheid, duurzaamheid en leveringszekerheid voor alle huishoudens en bedrijven”.

De Wcw raakt aan belangen van burgers, bedrijven, lokale overheden en warmtebedrijven. Daarom is input van deze betrokkenen meegenomen bij het opstellen van het wetsvoorstel, onder andere via verschillende stakeholderbijeenkomsten, een internetconsultatie en de mogelijkheid voor koepels om te reageren op conceptvoorstellen.

Het wetsvoorstel zoals dat voor advies aan de Raad van State is aangeboden is vanaf vandaag openbaar. Na advisering van de Raad van State zal het wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aangeboden worden.

Schip van Israëlische reder aangevallen door Iraanse drone

Een containerschip van een Israëlische reder is in de Indische Oceaan aangevallen door een vermoedelijke Iraanse drone. De drone ontplofte vrijdag en beschadigde het schip, maar er raakten geen bemanningsleden gewond, meldde het persbureau AP, dat Amerikaanse veiligheidsbronnen citeerde.

Het getroffen schip was de 'CMA CGM Symi', een schip onder Maltese vlag dat eigendom is van het in Singapore gevestigde bedrijf Eastern Pacific Shipping, dat op zijn beurt eigendom is van de Israëlische miljardair Idan Ofer. "De aanval was waarschijnlijk gericht vanwege de connectie van het schip met Israël via Eastern Pacific Shipping," vertelde privé-inlichtingenbureau Ambrey aan AP.

Volgens de website MarineTraffic.com, die positiegegevens publiceert die door de AP zijn geanalyseerd, was het Automatic Identification System (AIS) van het schip al sinds dinsdag uitgeschakeld toen het de haven van Jabal Ali bij Dubai verliet. Om veiligheidsredenen zijn schepen verplicht om hun AIS aan te zetten. Bemanningen schakelen het echter uit als ze de indruk hebben dat ze hierdoor kunnen worden aangevallen. De bemanning voelde zich blijkbaar bedreigd. Het schip had de AIS uitgeschakeld toen het door de Rode Zee langs Jemen voer, waar de door Iran gesteunde Huthi-rebellen leven.

Waarom houden politici zich zo slecht aan beloftes uit de campagnetijd?

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen is bekend en de verkenner is benoemd, het formeren kan beginnen. Maar wat gaat er terechtkomen van alle beloftes die door de politieke partijen de afgelopen maanden gemaakt hebben?
Waarom deze vaak sneuvelen in het formatieproces komt door het oernederlandse 'poldermodel'.  Hoe dat zit, legt NOS op 3 uit in deze video.

Derek Chauvin, veroordeeld voor dood George Floyd, neergestoken in gevangenis

De voormalige Amerikaanse politieagent Derek Chauvin (47), die in 2021 werd veroordeeld voor de moord op de Afro-Amerikaanse George Floyd, werd vrijdag neergestoken in de gevangenis en raakte hierbij zwaar gewond. Dit meldden verschillende Amerikaanse media, waaronder de New York Times en CNN, onder vermelding van anonieme bronnen.

De gevangenisautoriteiten maakten bekend dat een gevangene was aangevallen in de gevangenis van Tucson. Het gevangenispersoneel had levensreddende maatregelen genomen. De persoon werd vervolgens naar het ziekenhuis gebracht voor verdere behandeling. Er raakte verder niemand gewond bij de steekpartij. De gevangenis gaf geen naam van het slachtoffer.

Chauvin hield 9 minuten lang zijn knie op Floyd's nek
In mei 2020 werd George Floyd gedood tijdens een brute politieactie in Minneapolis. Video's documenteerden hoe politieagenten de ongewapende man op de grond duwden. De blanke agent Chauvin drukte negen minuten lang zijn knie op de nek van Floyd terwijl hij smeekte om hem te laten ademen.

Floyds klaagzang "I can't breathe" ging de hele wereld over en werd een slogan van de antiracismebeweging Black Lives Matter. Destijds leidde de zaak tot wereldwijde protesten tegen politiegeweld en racisme.

Lange gevangenisstraf voor Chauvin, medeplichtigen ook veroordeeld
In juni 2021 werd Chauvin veroordeeld tot 22 jaar en zes maanden gevangenisstraf voor doodslag. Een paar dagen geleden verwierp het Hooggerechtshof het beroep van Chauvin. Chauvin had aangevoerd dat hij geen eerlijk proces had gekregen.

De twee politieagenten die samen met Chauvin Floyd op de grond hadden vastgehouden, pleitten later schuldig aan medeplichtigheid aan doodslag. Ze werden veroordeeld tot respectievelijk 36 en 42 maanden gevangenisstraf.

Rusland lanceert massale drone-aanval op Kyiv

Volgens Oekraïense berichten heeft Rusland Kiev 's nachts opnieuw aangevallen met drones. De burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko, meldde op Telegram dat brokstukken van neergeschoten drones waren neergestort in de hoofdstad. Als gevolg daarvan waren op verschillende plaatsen branden uitgebroken, onder andere in een woongebouw en een kleuterschool. Verschillende mensen raakten gewond, waaronder een elfjarig kind. "Dit keer zijn er twee slachtoffers in de wijk Solomjansky. Beiden zijn ter plaatse medisch behandeld", liet Klitschko weten op Telegram.

De bewoners moeten in de noodschuilkelders blijven als de aanval aanhoudt. Volgens de militaire leiding in Kyiv brak er brand uit op een oppervlakte van 100 vierkante meter in een onbewoond gebied als gevolg van vallend puin. Een flatgebouw in de wijk raakte beschadigd door vallende brokstukken. Reddingswerkers hebben twee vrouwen uit het puin gered, voegde Klitschko eraan toe. Er werden ook verschillende branden gemeld in de wijk, waaronder in een kleuterschool.

Systematische aanvallen op energie-infrastructuur
Restanten van drones die werden neergeschoten door de Oekraïense luchtafweer viel op de wijk Pechersky. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft Rusland dit etmaal meer dan 70 drones op Oekraïne afgevuurd. De meeste daarvan zijn neergeschoten, schrijft hij op X. Volgens de autoriteiten waren de onbemande luchtvaartuigen Shahed drones, geproduceerd in Iran. Het aantal drones die specifiek gericht waren op doelen in Kyiv werd niet genoemd.

Sinds het begin van zijn aanvalsoorlog op 24 februari 2022 heeft Rusland Oekraïne herhaaldelijk aangevallen vanuit de lucht. Na de levering van westerse luchtverdedigingssystemen is de Oekraïense luchtverdediging in staat het merendeel van de drones en raketten neer te schieten voordat ze schade kunnen aanrichten. Het land heeft het Westen opgeroepen om nog meer luchtverdedigingssystemen te leveren om zijn steden en regio's nog beter te beschermen.

Sinds afgelopen herfst valt Rusland systematisch objecten in de energievoorziening van het buurland aan. Kyiv verwacht deze winter ook gerichte aanvallen van Moskou op de Oekraïense elektriciteits-, verwarmings- en watervoorziening.

Bewoners van grote gemeentes minder vaak gekort op bijstand

In 2019 hebben de grootste tien gemeenten bijna 6000 keer een verlaging van de bijstandsuitkering opgelegd. Drie jaar later was dat aantal in deze gemeenten gehalveerd. Gedurende dezelfde periode is het aantal mensen met een bijstandsuitkering in deze gemeenten nauwelijks afgenomen.

Volgens Gijsbert Vonk, hoogleraar sociaal zekerheidsrecht aan de Universiteit van Groningen, is dit goed nieuws. Hij zegt: "Deze sancties worden te snel opgelegd. Het moet niet automatisch een circus van maatregelen worden."

Een gemeente kan om verschillende redenen een bijstandsuitkering verlagen. Dit kan al gebeuren als mensen niet verschijnen op afspraken met de gemeente of niet bereikbaar zijn. Na een dergelijke verlaging moeten ontvangers van bijstand soms maandenlang rondkomen van een lager bedrag, met alle gevolgen van dien.

Het idee achter deze maatregelen is dat meer mensen in de bijstand actief blijven zoeken naar werk. Het gaat hier dus niet om fraude, zoals zwart werken, maar om relatief kleine overtredingen. Meer hierover bij de NOS.

Darter Veenstra verslaat wereldkampioen, 7 Nederlanders door op Players Championship Finals

In het Engelse Minehead is vrijdag het laatste grote toernooi vóór het wereldkampioenschap darts van start gegaan: de Players Championship Finals. Kwalificatie is overzichtelijk: gedurende het jaar werden er dertig Players Championship-toernooien gehouden, de top-64 van de ranglijst van die toernooien mag meedoen aan de Finals. Nummer negen Danny Noppert sloeg vanwege de geboorte van zijn tweede kind over.

Zonder Noppert waren er elf Nederlanders van de partij en we beginnen gewoon bovenaan het speelschema. Gian van Veen, dit jaar toch echt doorgebroken, nam het op tegen landgenoot Chris Landman en was simpelweg een maatje te groot: 6-1. Michael van Gerwen zag een uiterst matige Callan Rydz zowaar drie legs winnen, maar daar bleef het ook bij: 6-3. Raymond van Barneveld kon op zijn beurt nooit echt op stoom komen tegen Chris Dobey en verloor met 6-3, terwijl een meer dan uitstekend spelende Niels Zonneveld met diezelfde cijfers van Daryl Gurney won.

Christian Kist speelde tegen een van de revelaties van het jaar, Ricardo Pietreczko, en was niet opgewassen tegen de Duitser: 6-1. Kevin Doets wist juist te verrassen door de Portugees Jose de Sousa met 6-5 te verslaan, terwijl Maik Kuivenhoven evevneens een verrassende 6-4 overwinning boekte op de sterke Pool Krzysztof Ratajski. In een Nederlands onderonsje was Jermaine Wattimena met 6-3 verrassend te sterk voor de zeer matig spelende Dirk van Duijvenbode, toch de nummer zes van de ranglijst. Richard Veenstra pakte tot slot ook een erg mooie zege: met 6-3 won hij van niemand minder dan wereldkampioen Michael Smith.

Zaterdagmiddag worden vanaf 14.00 uur alle tweederondepartijen gespeeld, zaterdagavond staan de achtste finales op het programma.

Droomcruise van drie jaar geannuleerd: schip ontbreekt

Veel mensen hadden er zin in: een cruise van maximaal drie jaar lang, met mogelijk nog een verlenging. Life at Sea Cruises bood het aan voor slechts 30 duizend dollar per jaar, voor veel mensen helemaal geen slecht alternatief voor een reguliere woning.

De ticketverkoop voor de cruise ging dan ook lekker en op 1 november zou de reis beginnen vanuit Istanboel. Dat ging echter niet door: het vertrek werd uitgesteld en op 11 november zou men het ruime soep kiezen, met en passant Amsterdam als vertreklocatie. Een beetje lastige verplaatsing, maar dan kwam het ook wel goed. Of nee, toch niet: het werd verplaatst naar 30 november.

Inmiddels is het nog minder dan een week voor de nieuwe vertrekdatum, en nu komt het écht goed. Oh nee...toch niet. De cruise is nu geheel geannuleerd: Life at Sea Cruises had alles voor elkaar en men was klaar om drie jaar lang op het zilte nat te bivakkeren. Personeel, drank, eten, een mooie route, noem het maar op en het was er. Er ontbreekt slechts één detail: een schip.

Ook de meeste mensen die nooit op een cruise zijn geweest zullen snappen dat een schip een vrij essentieel onderdeel is van een driejarige reis per schip, maar het bedrijf heeft nu bekend dat het helemaal niet is gelukt om het cruiseschip van 36 tot 46 miljoen euro te kopen.

De organisatie heeft beloofd om mensen in termijnen terug te betalen, maar voor veel mensen is dat - naast gewoon een teleurstelling - ook een serieus probleem: zij hadden bijvoorbeeld hun huis en inboedel al verkocht en hebben dus nergens om naartoe terug te gaan. Het bedrijf is bereid in elk geval tot 1 december het verblijf te betalen voor die mensen, net als de tickets naar huis...voor de mensen die überhaupt nog een huis hebben.

Overigens zegt de organisatie spijt te hebben en nog steeds haar best te doen om de droomcruise alsnog waar te maken. Of mensen er wederom in zullen trappen is uiteraard de vraag.

Dubieuze praktijken bij cosmetische behandelingen

Het toepassen van fillers is een medische handeling en om die te mogen doen moet je tenminste opgeleid zijn tot basisarts. Omroep Brabant ontdekte dat deze regel niet altijd gevolgd wordt.

Uit onderzoek bleek dat alleen al in Noord Brabant tenminste 16 klinieken deze behandelingen uitvoeren zonder dat zij over personeel beschikken met de juiste bevoegdheid. Om de behandelingen te kunnen doen worden schoonheidsspecialisten getraind middels niet-erkende opleidingen. Deze manier van werken is illegaal, maar zoals als vaker wordt hier niet (voldoende) op gehandhaafd.

Daarnaast komt in de video de lemon bottle behandeling aanbod. Dit middel vult niet, maar laat plaatselijk vet verdwijnen. Er is echter geen Europese of zelfs maar Amerikaanse goedkeuring voor het middel. Het is dus niet bekend of dit middel wel veilig is. De populariteit lijkt voor een belangrijk te verklaard te worden door aanprijzingen op TikTok.

FOK! Wat een weer: buien, later droger

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend schijnt af en toe de zon, maar vallen er ook buien. Eerst is daarbij nog kans op hagel en onweer, vooral in het noordoosten van het land. De wind uit het noordwesten is matig, in de kustgebieden vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. In het noordelijk kustgebied kunnen er eerst nog zware windstoten rond 80 km/uur voorkomen.

Vanmiddag schijnt af en toe de zon en vallen er nog enkele buien. Later in de middag neemt de buiigheid iets af. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De wind uit het noordwesten is matig, aan de kust krachtig en aan de noordkust eerst nog hard, windkracht 6 tot 7.

Vanavond valt er in het westen en noorden nog een enkele bui. In de rest van het land wordt het droog. De wind is boven land zwak tot matig en komt uit het noordwesten. Aan de kust is de wind krachtig, windkracht 6.

Komende nacht komen er verspreid over het land enkele lichte buien voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C langs de kust tot -1°C in het oosten. Boven land is er weinig wind. Langs de kust komt de wind uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig.

Tot morgen!

                   

Zonsopkomst aan De Reef in Zaanstad (Foto: Jippie)
Zonsopkomst aan De Reef in Zaanstad (Foto: Jippie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

ESA-baas roept op tot wetgeving voor ruimteverkeer

Er bevinden zich momenteel bijna 9.000 satellieten in een baan rond de aarde – en dat aantal neemt voortdurend toe. De directeur-generaal van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, Josef Aschbacher, roept nu op tot een ruimteverkeerswet.

Tot nu toe werkt het als volgt: als een ESA-satelliet te dicht een bij andere satelliet komt, wordt contact opgenomen met de operator van deze satelliet en wordt er besloten wie van koers verandert. Er zijn echter steeds meer operators en steeds meer satellieten. Daarom zou het goed zijn, zegt Esa-algemeen directeur Aschbacher, als duidelijk geregeld zou worden wie voorrang heeft.

Bedrijven als One Web, Blue Origin en Space X lanceren steeds meer satellieten de ruimte in. Alleen al van Space X zouden er 42.000 in de ruimte moeten zijn. Dit satellietnetwerk zorgt ervoor dat er overal op aarde internet mogelijk is.

Russell en Leclerc bovenaan in Abu Dhabi, Sainz crasht

Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi zijn vrijdag de eerste twee vrije trainingen verreden voor de laatste Grand Prix van het jaar in de Formule 1. Training één was niet al te representatief: maar liefst tien van de twintig auto's werden bestuurd door andere coureurs dan gebruikelijk.

Van de testrijders was Felipe Drugovich het snelst en in de Aston Martin maakte de Braziliaan grote indruk: hij noteerde nota bene de tweede tijd, een kleine drie tienden achter de Mercedes van George Russell en vrij ruim voor teamgenoot Lance Stroll, die een prima vijfde tijd noteerde. Daniel Ricciardo zat er in de AlphaTauri goed bij op plek drie, vlak voor Valtteri Bottas in de Alfa Romeo.

In training twee hadden Max Verstappen en Sergio Perez hun Red Bulls weer teruggekregen van Jake Dennis en Isack Hadjar, maar er ging veel tijd verloren door rode vlaggen: Carlos Sainz crashte met zijn Ferrari in de barrières, die gerepareerd moesten worden, en kort na de hervatting spinde Nico Hülkenberg zijn Haas de muur in. Charles Leclerc was uiteindelijk de snelste in zijn Ferrari, vlak voor de McLaren van Lando Norris en met Verstappen op plek drie, voor de opnieuw uitstekende rijdende Bottas.

De volledige uitslagen zijn hier te vinden, de derde training begint zaterdag om 11.30 uur Nederlandse tijd en de kwalificatie gaat om 15.00 uur van start.

Random Pics van de Dag #1111

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.