FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 november 2023

Skiester Shiffrin zegeviert op slalom voor eigen publiek

In het Amerikaanse Killington is zondagavond de derde slalom van het World Cup-seizoen voor de alpineskiesters afgewerkt. De in grote getalen aanwezige thuisfans konden juichen, want hun favoriete ging er met de overwinning vandoor.

In de eerste run was thuisfavoriete Mikaela Shiffrin weer eens de beste, hoewel het verschil niet al te groot was: de Duitse Lena Dürr volgde op 0,19 seconden en ook Petra Vlhova uit Slowakije (+0,28), de Zwitserse Wendy Holdener (+0,37) en de Kroatische Leona Popovic (+0,49) stonden nog binnen een halve seconde. Daarna zat er wel een groot verschil: de Amerikaanse Paula Moltzan stond op plek zes, maar had al 1,21 seconden aan de broek gekregen.

In run twee leverde Moltzan een paar plekken in, waardoor de leiding met de afgetekende top-5 nog te gaan in handen was van de Italiaanse Marta Rossetti, dertiende na één manche. Popovic ging volledig de fout in en zakte ver weg, waarna Holdener nog 0,37 seconden over hield ten opzichte van Rossetti. Vlhova greep vervolgens met 1,04 seconden op indrukwekkende wijze de leiding, terwijl Dürr met 1,23 seconden ook achter Holdener eindigde. Shiffrin moest het afmaken en deed dat weer: 0,33 seconden voorsprong en de 90e World Cup-zege was een feit, voor Vlhova en Holdener.

Duitse biatleten stunten in Zweden, Vittozzi en Rees winnen

In het Zweedse Östersund is de eerste World Cup van het biatlonseizoen in volle gang bezig. Na de gemengde estafettes werden de individuele wedstrijden afgewerkt: 15km voor de vrouwen, 20km voor de mannen, met één strafminuut voor elk gemist schot.

Vrouwen
De Duitse Vanessa Voigt werkte een nagenoeg perfecte wedstrijd af: twintig schoten, twintig keer raak, waardoor haar tijd aan de finish wel een tijdje leek te blijven staan. Zo lang duurde het echter niet, want de Italiaanse favoriete Lisa Vittozzi noteerde weliswaar één misser, ze was beduidend sneller op de langlaufski's en dook aan de finish 10,1 seconden onder Voigt's tijd door.

Lange tijd werden Voigt en Vittozzi niet bedreigd, iedereen die goed genoeg schoot was te langzaam en iedereen die snel genoeg was schoot te vaak mis. Dat was buiten de Duitse Franziska Preuss gerekend: zij schoot óók foutloos en was prima onderweg op de ski's, maar aan de finish kwam de al jaren door blessureleed en andere ellende geplaagde Preuss welgeteld één tiende van een seconde tekort. Vittozzi pakte zo de winst, voor Preuss en Voigt.

Mannen
Thuisfavoriet Sebastian Samuelsson was de eerste die een goede tijd neer wist te zetten, maar men had wel in het achterhoofd dat hij drie keer mis had geschoten. De Let Andrejs Rastorgujevs was snel onderweg en schoot verrassend goed, maar bij de laatste schietbeurt bleef er één schijf staan - toch dook hij dik tien tellen onder Samuelsson's tijd door.

Niet ver achter Rastorgujevs zat de jonge Duitser Justus Strelow, die het bij één misser in de tweede schietbeurt hield. Hij rondde een fraaie wedstrijd af met zeventien seconden voorsprong op Rastorgujevs, waarna de vorig seizoen zo dominante Noor Johannes Thingnes Bø met twee missers dertien seconden tekort kwam om Strelow te kloppen.

Heel evel leek Strelow niet alleen zijn eerste podiumplaats, maar zelfs zijn eerste zege te kunnen pakken, maar dat was buiten een landgenoot gerekend: Roman Rees schoot alleen in de laatste schietbeurt een keer mis en was dusdanig snel dat hij aan de finish 12,1 seconden onder Strelow's tijd door dook. Rees pakte zo zijn eerste overwinning, Strelow werd verrassend tweede en Bø derde.

Treinen onbereikbaar: NS blundert bij werkzaamheden Rotterdam

De treindienst van en naar Rotterdam kon vanmorgen niet worden opgestart doordat de NS was vergeten om treinen weg te halen van sporen die door werkzaamheden stroomloos waren. Reizigersorganisatie Voor Beter OV is zeer ontstemd.

ProRail verricht werkzaamheden op en bij Rotterdam Centraal. Daarbij wordt boven diverse opstelsporen de spanning van de bovenleidingen gehaald. ProRail geeft dat ruim van tevoren door aan de NS. Maar helaas is de NS vergeten, de treinen die op die sporen stonden te verplaatsen naar opstelsporen in Rotterdam of elders, waar vanmorgen wél spanning op de bovenleiding stond. Deze treinen konden daardoor logischerwijze vanmorgen niet worden ingezet.

De treindienst kon door dit gebrek aan beschikbare treinen vanmorgen niet goed worden opgestart, met veel reizigershinder tot gevolg. De NS noemt dit “logistieke problemen”, maar Voor Beter OV spreekt van de zoveelste blunder. De NS houdt zich onbereikbaar voor een toelichting op de gebeurtenissen. Voor Beter OV vindt dat Wouter Koolmees, die vrijdag nog schitterde in het Sinterklaasjournaal, zijn tijd beter kan besteden aan het orde op zaken stellen binnen zijn bedrijf.

Doctor Who - The Star Beast: de Doctor is terug in een nostalgisch, maar toch vernieuwend, avontuur

De terugkeer van een bekend gezicht in de rol van de Doctor, een bekend gezicht als zijn companion en een bekende naam als showrunner blijkt in The Star Beast, de eerste van drie jubileumspecials, een succesvolle combinatie om de verjaardag van Doctor Who te vieren en een nieuw tijdperk in te luiden. Dit artikel bevat enkele kleine spoilers voor deze aflevering.

FOK!ker maakt hit over Gom van Strien

FOK!ker DutchSuomiFan1992 maakte onlangs al een kneiter van een hit over FC Utrecht- Ajax, nu is hij terug met alweer een gigantische song!

Dit keer zingt hij over de verkenner: Gom van Strien, sjongejonge wat was hij snel weg he. Nouja even genieten van Piebe-Guido!

Random Pics van de Dag #1113

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Riiber met megasprong naar World Cup-winst op de noordse combinatie

In het Finse Ruka is zondag het eerste World Cup-weekeinde in de noordse combinatie afgesloten. Na de compacte wedstrijd van vrijdag en de reguliere wedstrijd van zaterdag stond zondag de massastart op het programma: eerst tien kilometer langlaufen en pas daarna schansspringen, in plaats van andersom.

Langlaufen
Op de langlaufski's was het de Amerikaan Stephen Schumann die verrassend als eerste de aanval opende, hij ontsnapte uit de grote groep van ruim twintig mannen. Schumann werd weinig verrassend weer bijgehaald en de Duitsers Vinzenz Geiger en Johannes Rydzek namen de touwtjes in handen.

Nadat Schumann bij was gehaald werd er gesprint door een forse groep en daarvan was Geiger de snelste, vlak voor de Noor Jarl Magnus Riiber, Rydzek, de Oostenrijker Johannes Lamparter, Jens Lurås Oftebro uit Noorwegen en de Duitser Julian Schmid. Met het oog op het schansspringen leken vooral Riiber, Lamparter en Oftebro er zo bijzonder goed voor te staan, de Duitsers moesten op de langlaufski's een groter gat slaan.

Schansspringen
Na 31 van de 51 deelnemers op de schans was de leiding in handen van de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl, van de volgende tien springers ging alleen de Duitser Manuel Faisst er overheen. Jørgen Gråbak uit Noorwegen nam de leiding over, de Oostenrijker Stefan Rettenegger ging daar weer voorbij, terwijl Schmid drie plekken inleverde ten opzicht van zijn langlaufresultaat.

Oftebro noteerde een teleurstellende sprong en viel de top-10 uit, waarna Lamparter overtuigend naar de leiding vloog. Van Rydzek mocht geen topsprong verwacht worden en die kwam er ook niet, hij viel ruim de top-10 uit. Riiber haalde uit met een megasprong en pakte een immense voorsprong, waarna Geiger het als mindere schansspringer afsloot met de zestiende plek. De winst was dus voor Riiber, met enorm verschil richting Lamparter en diens landgenoot Rettenegger.

Gom van Strien legt per direct zijn functie als verkenner neer

Morgen begint Verkenner Van Strien zijn onderzoek naar mogelijke regeringscoalities met gesprekken met PVV-leider Wilders, GroenLinks-PvdA-leider Timmermans, VVD-leider Yesilgöz en D66-voorman Jetten. Wilders zal als eerste aan bod komen aan het einde van de ochtend.

Update 9.47 uur: Senator Gom van Strijen liet vanmorgen weten zijn taken als verkenner per direct neer te leggen. Dit vanwege de beschuldigingen van fraude die dit weekend naar buiten kwamen. De verkenning van een nieuwe coalitie is daarmee acuut tot stilstand gekomen, de voor vanmorgen geplande gesprekken met Wilders (PVV), Timmermans (GL-PvdA), Yesilgöz (VVD) en Jetten (D66) gaan ook niet door, meldt een woordvoerder. Wilders moet nu op zoek naar een nieuwe verkenner en deze voorstellen aan de andere partijen.

Eerder berichtgeving: In de komende dagen zal de verkenner, die al meer dan 12 jaar PVV-senator is, met alle fractievoorzitters uit de Tweede Kamer spreken om hun voorkeuren te inventariseren. Verwacht wordt dat Van Strien over iets meer dan een week verslag zal uitbrengen aan de Kamer.

Dit weekend werd Van Strien in een artikel van NRC in verband gebracht met fraude bij zijn voormalige werkgever. Hij heeft deze beschuldigingen ongegrond verklaard in een persverklaring, waarin hij ook heeft aangegeven gewoon door te gaan als verkenner. Een aantal politieke partijen heeft aan de NOS laten weten geen bezwaar te hebben tegen zijn benoeming.

De formatie bestaat uit drie afzonderlijke fasen: de verkenningsfase, de informatiefase (waar het echte onderhandelen plaatsvindt) en de formatiefase (het zoeken naar ministers en staatssecretarissen). Elke fase wordt openbaar gemaakt en afgerond met een verslag.

Over de beschuldiging wegens fraude heeft Van Strien de volgende verklaring naar buiten gebracht:

“In januari van dit jaar ontving ik een brief van Utrecht Holdings met daarin een aantal beschuldigingen aan mijn adres. Die zijn in mijn ogen ongegrond en ik neem daar met kracht afstand van. In mijn antwoord op de brief heb ik onder meer toegelicht dat ik heb voldaan aan alle wet- en regelgeving, inclusief compliancevoorschriften. Hierna heb ik niets meer vernomen. Ik heb via een persbericht begrepen dat aangifte is gedaan, maar mij is niet bekend of dat tegen mij is gedaan, noch hoe het met deze aangifte staat.
Ik heb inmiddels contact gehad met Geert Wilders en de voorzitter van de Tweede Kamer, die mij in overleg met alle gekozen lijsttrekkers als verkenner heeft benoemd en ga door met mijn werk als verkenner.”

Zie ook: Heeft PVV-verkenner Gom van Strien zich schuldig gemaakt aan fraude?

Met je oude botten gaan overwinteren in de zon!

Overwinteren aan de Spaanse Costa: de droom van velen die warmte preferen boven de natte kou gedurende de winter. Toen in de jaren '60 en '70 de welvaart in ons land steeg steeg, werd een verblijf van drie maanden aan de Spaanse zee ook voor gepensioneerden betaalbaar.

De gehele uitzending van Stampot in Spanje die door Andere Tijden werd uitgezonden in 2017, is hier terug te zien.

Lutz Jacobi heeft kritiek op Timmermans: 'combi GL/PvdA is doodlopende weg'

In een kritische brief heeft voormalig PvdA-Kamerlid en oud-partijbestuurslid Lutz Jacobi haar ongenoegen geuit over GL-PvdA-leider Frans Timmermans. Volgens haar is de samenwerking tussen links uitgelopen op een mislukking. "De partij, die ooit werd opgericht om lagere sociale klassen te vertegenwoordigen, is nu verlaten door deze klassen en wordt omarmd door de hogere klassen."

Jacobi, afkomstig uit Wergea, geeft aan dat ze nog steeds pijn in haar buik heeft vanwege de verkiezingsuitslag. "Dit komt niet alleen door de opkomst van de PVV, maar ook doordat de uitslag laat zien dat we met de keuze voor de combinatie GL-PvdA een doodlopende weg zijn ingeslagen."

Italië wint Davis Cup na 47 jaar weer met overtuigende zege op Australië

De Italiaanse tennissers hebben voor het eerst in bijna een halve eeuw de Davis Cup gewonnen. In het Spaanse Malaga zegevierde Italië tegen Australië, waardoor het land na 1976 eindelijk de tweede Davis Cup-titel te pakken heeft.

In de openingswedstrijd begon Matteo Arnaldi sterk tegen Alexei Popyrin, maar de Australiër knokte zich terug en won de tweede set op overtuigende wijze. In de beslissende derde set was Arnaldi echter weer een maatje te groot en hij zette Italië met 7-5, 2-6, 6-4 op een 1-0 voorsprong.

De onbetwiste Italiaanse kopman Jannik Sinner mocht het vervolgens opnemen tegen Alex de Minaur, maar de Australiër had überhaupt niks in te brengen tegen de in topvorm verkerende nummer vier van de wereld. Sinner is sinds de US Open bijna niet te verslaan en De Minaur bracht daar geen verandering in: 6-3, 6-0 en de titel was een feit voor Italië.

Humphries verslaat Van Gerwen ondanks negendarter in Players Championship Finals-finale

In het Engelse Minehead zijn zondag de kwartfinales, halve finales en finale gespeeld van de Players Championship Finals, het laatste grote toernooi voorafgaand aan het wereldkampioenschap, dat halverwege december begint. Het werd een spannende slotdag, met strijd tot in de laatste legs.

Kwartfinales
Michael van Gerwen opende de avond tegen Stephen Bunting en beiden speelden ijzersterk. Het ging dan ook grotendeels gelijk op, tot Bunting met een mooie break een 9-7 voorsprong pakte. Hij kon het echter niet afmaken: Van Gerwen kwam terug tot 9-9 en met een prachtige 125-finish boekte de Nederlander een 10-9 overwinning.

Het was vervolgens aan Luke Woodhouse en Gabriel Clemens, die met een 134-finish een eerste break pakte op 2-2. Op 6-4 volgde nog een break, hoewel Woodhouse die gelijk weer ongedaan maakte. Clemens gooide er op 8-7 een 160-finish in en maakte het met een 85-finish af: 10-7.

James Wade en Luke Humphries waren aan de beurt, waarbij Humphries op 3-3 een eerste break wist te pakken. Wade liet dat uiteraard niet zomaar gebeuren en kwam terug naar 7-7, maar Humphries won gelijk twee legs op rij om het daarna af te maken voor een 10-7 zege.

De laatste kwartfinale ging tussen Damon Heta en Ryan Joyce, die snel een 4-0 voorsprong pakte. Heta wist zich wel terug in de wedstrijd te spelen en met onder meer een 127-finish kwam hij terug tot 6-6, maar Joyce gaf nog eens gas, kwam op een 9-6 voorsprong en maakte het met 10-6 af na een paar gemiste kansen van Heta om er nog in te blijven.

Halve finales
Clemens en Van Gerwen begonnen aan de halve finales en al snel gooide Van Gerwen een prachtige 85-finish via twee keer dubbel-19: 3-1. De Nederlander speelde zich gestaag naar een 9-5 voorsprong, kwam met een 87-finish op 10-5 en maakte het kort daarop af: 11-6.

Humphries en Joyce betraden vervolgens weer het podium en de eerste knaller was een snaarstrakke 146-finish van Humphries voor 4-2. Even later volgde de soepelste 124-finish ooit voor 8-2, waarna Cool Hand het simpel afmaakte: 11-3.

Finale
Met Humphries, misschien wel 's werelds beste speler van het moment, en zevenvoudig winnaar Van Gerwen kreeg men een droomfinale, die op 2-2 al gelijk ontplofte: Van Gerwen knalde er ogenschijnlijk moeiteloos een negendarter in. Op 5-4 liet Humphries een kans liggen om op gelijke hoogte te komen, waar Van Gerwen uiteraard gelijk van profiteerde.

De Nederlander leek op weg naar een comfortabele zege, maar ineens pakte Humphries drie legs op rij en een soepele 142-finish bracht hem op 9-9. Op 10-9 liet hij meerdere matchdarts liggen, maar Van Gerwen liet elke kans op 10-10 ook liggen en Humphries maakte het via dubbel-1 af: 11-9 en zijn derde majortitel van het jaar, na de World Grand Prix en eerder deze maand de Grand Slam.

FOK! Wat een weer: buien, later (natte) sneeuw

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Vanaf het begin van de middag is er in het oosten kans op plaatselijke gladheid door sneeuwval, er zal zich waarschijnlijk nog geen sneeuwdek vormen. In de loop van de middag kan ook het noorden en midden hiermee te maken krijgen, in de avond volgt ook het zuidoosten. Vanaf het einde van de middag kan de sneeuw op sommige plaatsen ook blijven liggen. Dit is vooral het geval in het oosten van het land, hier kan zich mogelijk een sneeuwdek vormen van enkele centimeters. Vooral het verkeer kan hinder ondervinden van de sneeuwval.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is het bewolkt en valt er veel regen. In het oosten en noorden kan er ook natte sneeuw vallen. De wind is boven land matig, aan de kust (vrij) krachtig, windkracht 5 of 6, uit een meest zuidelijke richting.

Vanmiddag is het bewolkt en valt er flink wat regen, in het noorden en oosten ook (natte) sneeuw. In het oosten en noordoosten zou de sneeuw vanaf het begin van de middag plaatselijk kunnen blijven liggen. Hierdoor kan het plaatselijk glad worden. In gebieden waar er (natte) sneeuw valt ligt de temperatuur iets boven het vriespunt, in het zuidwesten kan het nog +8°C worden. De wind is meest matig en komt boven land uit verschillende richtingen, aan de kust waait het (vrij) krachtig, met windkracht 5 tot 6.

Vanavond valt er in het noorden, midden en oosten natte sneeuw of sneeuw. Hierdoor kan het daar plaatselijk glad zijn. Het neerslaggebied trekt in de loop van de avond langzaam zuidoostwaarts en dan wordt het in het noorden en westen droog. Ook in het zuidoosten kan het dan plaatselijk glad worden door sneeuw. De wind gaat uit het noordoosten waaien en is boven land matig, langs de kust krachtig, rond windkracht 6.

Komende nacht valt er in het oosten en zuidoosten eerst nog (natte) sneeuw. Elders wordt het droog en klaart het op de meeste plaatsen op. Op de Waddeneilanden kan er later wel een enkele winterse bui overtrekken. Verder kan het met uitzondering van het westen plaatselijk glad zijn of worden, enerzijds door sneeuw of sneeuwresten, anderzijds door bevriezing van natte weggedeelten. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2°C in het oosten tot +2°C in het noordelijk kustgebied. De noordoostenwind is matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6. In de loop van de nacht neemt de wind iets in kracht af.

Tot morgen!

                   

In het Duitse Sauerland ligt al wat sneeuw.. (Foto: qltel)
In het Duitse Sauerland ligt al wat sneeuw.. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Met uitsterven bedreigde olifant bevalt van tweeling

Een olifant in Kenia is bevallen van een tweeling; dat wordt beschreven als een ongelooflijk zeldzame gebeurtenis. Save The Elephants, een liefdadigheidsinstelling voor natuurbehoud, zei dat de geboorte van een tweeling slechts in 1% van de geboortes voorkomt.

Op beelden die afgelopen vrijdag zijn vrijgegeven, is Alto de olifant te zien met haar nieuwe kroost, een jongetje en een meisje.

Netanyahu toont bereidheid tot verlenging wapenstilstand na verzoek Biden

De Israëlische premier Netanyahu heeft aangegeven dat hij in principe bereid is om het staakt-het-vuren met de terreurgroep Hamas te verlengen. De door Qatar bemiddelde overeenkomst voorziet in de mogelijkheid om het staakt-het-vuren te verlengen in ruil voor de vrijlating van 10 extra gijzelaars per dag, kondigde Netanyahu aan na gesprekken met de Amerikaanse president Biden.

Biden had eerder verklaard dat hij hoopte dat de wapenstilstand langer zou duren dan de tot nu toe overeengekomen vier dagen. Dit zou het mogelijk maken om meer gijzelaars te bevrijden en meer humanitaire hulp te bieden aan mensen in nood in Gaza. Hamas, dat de kuststrook tot aan de oorlog bestuurde, wil ook een verlenging.

Een vierjarig Amerikaans meisje dat door Hamas in Gaza werd vastgehouden, is zondag vrijgelaten, zei de Amerikaanse president Joe Biden, toen de militante groep zei dat het 13 Israëlische gijzelaars, drie Thais en één met de Russische nationaliteit had overgedragen op de derde dag van een wapenstilstand met Israël. In ruil daarvoor moest Israël 39 Palestijnse gevangenen uitleveren

Biden zei dat hij hoopte dat de pauze in de gevechten tussen Israël en Hamas kan voortduren zolang gevangenen worden vrijgelaten. Hij zei dat hij hoopte dat er meer Amerikanen zouden worden vrijgelaten door Hamas, hoewel hij daar geen zekerheid over had.

Biden zei dat de 4-jarige gijzelaar, Abigail Edan, getuige was geweest van de moord op haar ouders door Hamas-strijders tijdens hun inval in Israël op 7 oktober en sindsdien werd gegijzeld.

De vierdaagse wapenstilstand is de eerste stopzetting van de gevechten in de zeven weken sinds Hamas 1.200 mensen doodde en ongeveer 240 gijzelaars meenam naar Gaza.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.